Szlovákia;elnökválasztás;Suzana Caputova;

2019-03-31 08:41:41

Alázatról beszélt Szlovákia első női elnöke

A liberális Zuzana Caputová meggyőző fölénnyel nyert a kormánypárt emberével szemben.

Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik szlovákiai elnökválasztást Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje (a szavazatok 97 százalékát dolgozták fel eddig).

Zuzana Caputová a voksok 58,27 százalékát kapta. Ellenfele, Maros Sefcovic, akire a választók 41,72 százaléka szavazott, elsőként gratulált ellenfele győzelméhez - aki Szlovákia történetének első női elnöke lesz. Peter Pellegrini szlovák kormányfő bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában.

Caputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd. (Megjegyzendő: Capotová az elitellenes retorikájával szerzett népszerűséget.) 

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.