Sosem látott forróságot hozott az elmúlt 12 hónap Ausztriában

Publikálás dátuma
2019.03.31. 15:58
Illusztráció
Fotó: FETHI BELAID / AFP
Az osztrák meteorológusok szerint mióta mérik a hőmérsékletet, még nem volt olyan forró időszak, mint a mostani.
Az elmúlt 12 hónap volt a legforróbb Ausztriában a rendszeres mérések több mint 250 éve alatt - áll az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) friss közleményében.
2018 volt a legmelegebb a naptár szerinti évek közül, a 2018 áprilisából 2019 márciusáig tartó időszak pedig a legforróbb 12 hónap a hőmérséklet 1767-ben kezdődő feljegyzései óta.

Alexander Orlik, a ZAMG meteorológusa elmondta, hogy az 1981 és 2010 közötti időszak átlaghőmérsékletéhez képest az elmúlt 12 hónap 2,2 Celsius-fokkal volt melegebb. Ha az 1961-1990 közötti időszak átlagához hasonlítjuk, 2,9 fokot melegedett a levegő. Az előző 12 hónapos rekordot a 2006 júliusa és 2007 júniusa közötti időszak tartotta, akkor a hőmérséklet 2,1 fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti időszak átlagát.

A Hasogdzsi-gyilkosság miatt kerülhettek Jeff Bezos pucér képei egy Trump-barát bulvárlaphoz

Publikálás dátuma
2019.03.31. 15:35
Jeff Bezos
Fotó: SAUL LOEB / AFP
A világ leggazdagabb emberének magánnyomozói arra jutottak, a kémkedés Szaúd-Arábia műve, mégpedig azért, mert Bezos lapja túl sokat foglalkozott az újságíró-gyilkossággal.
Az Amazon alapítója által felbérelt magánnyomozó azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy feltörték a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos mobiltelefonját és ellopták személyes adatait, írja a hirado.hu.
Szakértők és nyomozók határozottan biztosak abban, hogy a szaúd-arábiai hatóságok hozzáfértek Bezos mobiltelefonjához és bizalmas információihoz

- jelentette ki Gavin de Becker magánnyomozó a The Daily Beast hírportálon szombaton. A The National Enquirer című amerikai bulvárlap januárban megszellőztette, hogy a válófélben lévő Bezos házasságtörő viszonyt folytat Lauren Sánchez műsorvezetővel. A vállalkozó a hír felröppenését követően bízott meg egy magánnyomozói irodát, hogy derítse ki, miként kerültek a bizalmas információk az újsághoz. A Trump-barát pletykalap ügyvédei erre azzal zsarolták meg, hogy ha nem állítja le a velük szemben indított vizsgálatot, akkor nyilvánosságra hozzák azokat a Bezosról készült meztelen fotókat, melyek a birtokukba jutottak. A milliárdos ekkor inkább nyilvánosságra hozta levélváltását az újsággal.
Végül kiderült, hogy az információkat Sánchez fivére adta át a botránylapnak, de a magánnyomozó szerint ez csak a fedősztori, ami a szaúdi kémkedést álcázza. De Becker úgy véli, hogy
a szaúdi hatóságok azért érdeklődtek Bezos iránt, mert a vállalkozó birodalmához tartozó The Washington Post (WP) című amerikai napilap részletekbe menően tudósított Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról.

Hasogdzsival – aki maga is a WP szerzője volt – tavaly októberben végeztek a szaúdi királyság isztambuli konzulátusán, a nyomok pedig a szaúdi koronaherceghez vezetnek. Kétségbevonhatatlan tény, hogy a Hasogdzsi kivégzésével kapcsolatba hozott Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg ellenségeként tekintett a lapra – hangsúlyozta a nyomozó.
Szerző

Százak vonultak utcára Bukarestben, a meggyanúsított Laura Codruța Kövesi mellett tüntettek

Publikálás dátuma
2019.03.31. 15:05
Laura Codruta Kövesi
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A kormány lemondását követelték szombaton, miután hatósági felügyelet alá helyezték a korábbi korrupcióellenes főügyészt.
Több százan tüntettek szombat este Bukarestben, írja a transindex.ro. A kormánykoalíció ellen demonstráltak, ugyanakkor támogatásukról biztosítva az európai főügyészi posztra is esélyes Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt, akit a héten hatósági felügyelet alá helyeztek a román hatóságok.
Román és uniós zászlókat lengettek a tüntetők, akik többek közt azt skandálták: "igazságot akarunk, nem korrupciót", illetve "Románia, ébredj".
Kövesi korábban megalapozatlan lejáratási kísérletnek nevezte az ellene indított eljárásokat, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni európai főügyészi kinevezését. Úgy vélte, azok terjesztenek valótlanságokat róla, akiket zavart a DNA tevékenysége, akik háborítatlanul szeretnének lopni Romániában és akiknek az az érdekük, hogy az ügyészek csak tyúktolvajokkal foglalkozzanak.
Szerző