21 milliárd forinttal támogatja az EU a magyar társadalmi vállalkozásokat

Publikálás dátuma
2019.03.31. 17:58
Kisvállalkozás - Illusztráció
Fotó: Népszava
A tervek szerint több ezer hátrányos helyzetű embernek lesz ebből új munkahelye.
Több mint 21 milliárd forint uniós pályázati forráshoz jutnak a társadalmi vállalkozások a 2021-ig tartó finanszírozási ciklusban, így több ezer hátrányos helyzetű ember számára biztosíthatnak új munkahelyet - közölte a társadalmi vállalkozásokat segítő IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. A közlemény szerint
2021-ig a társadalmi vállalkozások fejlődését további 10 milliárd forint visszatérítendő hitel is szolgálja.

A társadalmi vállalkozásokat támogató PiacTárs projekt 2016 augusztusában indult, azóta több mint 500 nonprofit és civil szervezet, valamint szociális szövetkezet vett részt tanácsadásokon. Eddig több mint 1000 fejlesztési tervet értékeltek és 472 fejlesztési tervhez adtak ki minősítést. A programok célja, hogy a társadalmi vállalkozások eredményesen tudjanak részt venni az állami és a piaci szereplőkkel való együttműködésben és képesek legyenek az állami és EU-s támogatások mellett, illetve egyre inkább azok helyett piaci bevételekre is szert tenni, és ezáltal fenntarthatóan finanszírozni a tevékenységüket.

Másokat is segítve vállalkozni

A társadalmi vállalkozások olyan nonprofit vállalkozások, amelyek hátrányos helyzetűeket, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatnak, inaktív személyeket vezetnek be a munkaerőpiacra, részt vésznek a szociális ellátásban, vagy egyéb társadalmilag fontos célokért dolgoznak.

Adómentessé válhat az otthoni pálinkafőzés

Publikálás dátuma
2019.03.30. 10:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Már májusban dönthetnek az Európai Unióban a kezdeményezésről.
Ismét napirendre került az Európai Unióban a pálinkafőzés adómentességének kérdése. A kérdést Szlovénia képviselői vetették fel nemrégiben, a kezdeményezéshez Magyarország azonnal csatlakozott – írja a Magyar Nemzet. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lapnak azt mondta:
„mivel a téma erősen érinti a hazai viszonyokat, ezért a magyar pénzügyi kormányzat rövid idő alatt javaslatot dolgozott ki. Azt indítványoztuk, hogy az Európai Unióban évente száz liter tömény italt állíthasson elő adómentesen minden polgár”.

Hozzátette, hogy az adómentesség az otthoni főzésre ugyanúgy vonatkozna, mint arra a helyzetre, ha valaki bérfőzdébe viszi a cefréjét. Az elképzelés megvalósításához arra lenne szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. Tállai közölte, hogy a döntést akár már májusban meghozhatják. A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt. Az államtitkár szerint hosszas egyeztetéseket folytattak, és végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltak ki Brüsszelben. Hozzátette: most azért száll a kormány ringbe, hogy ezeket az egyébként kisebb terhet előíró rendelkezéseket is el lehessen törölni.
Szerző

A devizahitel-szerződések nem részlegesen, hanem teljesen érvénytelenek - erről dönthet az Alkotmánybíróság

Publikálás dátuma
2019.03.29. 18:09
Szakács László, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Marjai János
Az uniós szabályok ugyanis megkövetelik az úgynevezett tisztességes tájékoztatást, ám Magyarországon ez nem volt divat.
Áprilisban beadják az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz azt a civilek által előkészített indítványt, miszerint valamennyi devizahiteles szerződést felül kell vizsgálni a strasbourgi Európai Bíróság erről szóló márciusi döntése nyomán - mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Népszavának tegnapi sajtótájékoztatóját követően. Ehhez 50 országgyűlési képviselő aláírása szükséges, amit jövő héten szeretnének összegyűjteni. Az ellenzéki politikus azt is követelte, hogy a fűtési szezon befejeztével se szűnjön meg a kilakoltatási moratórium, ami jelenleg egymillió embert fenyeget. Elhangzott: az uniós szabályozás szerint Magyarországon a devizaalapú hitelszerződéseknél nem valósult meg a tisztességes tájékoztatás, ezért ezek az iratok nem részlegesen, hanem teljesen érvénytelenek. Mivel az unió tagjai vagyunk, a bírósági vezetőknek nincs választásuk, alkalmazniuk kell a közös szabályokat - véli Szakács László. Ha ezt mégsem teszik meg, az szerinte olyan, mintha „kiléptek volna az Unióból”. A szocialista politikus szerint a magyar kormány "eladta a devizahiteleseket", amikor 2015-ben szerződést kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal. Orbán Viktor ugyanis azt vállalta, hogy a bankoknak egy fillérjébe sem fog kerülni a szerződések forintosítása, nem nehezíti meg a kilakoltatásokat és nem hoz olyan törvényeket, ami csökkentené a bankok hasznát.
Szerző
Témák
devizahitel