20 millió szavazó, 39 jelölt, 2000 bejelentett csalás az ukrán elnökválasztás első fordulóján

Publikálás dátuma
2019.03.31 21:34
Volodimir Zelenszkij
Fotó: Sputnik / Stinger
Az orosz kibertámadásokra is felkészültek, az eredményeket szigorúan papíron vezetik.
A választók körében készített exitpoll-felmérések szerint Volodmir Zelenszkij 30 százalék körüli támogatottságot ért el, míg a második helyen végzett Petro Porosenkóra a választók 18,5 százaléka voksolt vasárnap az ukrán elnökválasztáson. A volt miniszterelnök, Julija Timosenko 14 százalékot kapott, míg az Oroszország párti jelöltek közül Jurij Bojko végzett a legjobban, 14,2 százalékos eredménnyel.
A választáson minden korábbinál több, 39 jelölt indult, közülük csak háromnak, Zelenszkijnek, Porosenkónak és Timosenkónak volt esélye a második fordulóba jutásra, írja a hvg.hu. Nem kizárt, hogy az állítólagos választási csalásokkal kapcsolatos bejelentések magas száma miatt Timosenko nem fogja elismerni a választás eredményét - ugyanis
közel kétezer bejelentés érkezett különféle választási csalási kísérletekről az ukrán elnökválasztás napján.
A bejelentések többsége a választási csend megsértésére, és szavazatvásárlásra vonatkozott.
Kijevi források szerint a központi választási bizottság felkészült az esetleges orosz kíbertámadásokra, és ezért a hivatalos eredményt nem a digitális adatok, hanem a beérkező papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják majd meg.
Az első adatok szerint a választói listán szereplő 30 millió ember mintegy hatvan százaléka vett részt a voksolásban. A legtöbb pénzt - 15 millió dollárt - hivatalosan Porosenko költötte kampányra. Zelenszkij különleges kampányt folytatott: nem tartott nagygyűléseket, nem tett közzé részletes programot és interjúkat is csak elvétve adott. Ezek helyett a közösségi médián keresztül a fiatalokat próbálta megszólítani.
A második kört április 21-én rendezik meg. A végeredmény nehezen megjósolható, de Zelenszkijnek nagyobb esélye lehet a diadalra: állítólag Timosenko is mögé fog állni, és az oroszpárti jelöltek támogatói is inkább rá szavazhatnak majd.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.