Budapest;önkormányzati választás;

Az első forduló

Budapesten legyőzhető a Fidesz - közölte a minap egy neves elemző cég. A demokratikus ellenzék esélyes főpolgármester-jelöltje szinte ugyanekkor jelentette be, hogy hamarosan ki akar állni a nyilvánosság elé azzal a 23 ellenzéki politikussal, akik ősszel a Fidesz jelöltjével szemben fognak indulni a kerületi polgármesterségért. ­

Még meg sem kezdődött a kampány, még nem is nagyon ismert a jelenlegi zuglói polgármester „Budapest mindenkié” című programja, s felmérések máris az ellenzék választási győzelmét sugallják. Ám a siker szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy a kerületekben a Fidesszel szembenálló pártok kiket fognak támogatni a  polgármesteri posztokért induló küzdelemben. 

Budapest Főváros Önkormányzata 33 tagjából 23 a kerületi polgármester. A Republikon Intézet felmérése 11 kerületet az ellenzék által esélyesen megnyerhetőnek értékel, további 7 kerületben jelenleg bizonytalan a nyerési esély, 5 fővárosi kerületben meg minimális az ellenzéki győzelem realitása. Karácsony Gergely a választásokat követően főpolgármester lehet Budapesten, de programjának megvalósításához elengedhetetlenül szüksége lesz a kerületi polgármesterek támogatására is. 

A sikerhez arra van szükség, hogy helyi polgármestereknek olyanokat jelöljenek, akik nemcsak kerületük első számú ügyintézői akarnak lenni, hanem vállalják, hogy aktív közreműködői lesznek a „Budapest mindenkié” program megvalósításának is. Akik nem felesleges teherként vagy szimbolikus melléktevékenységként fognak tekinteni a főváros közös ügyeire. 2019-ben nem alkalmas közös ellenzéki jelöltnek az, aki közéleti megnyilvánulásaiban és különösen a fővárosi önkormányzatban nem vállalja egyértelmű elkötelezettségét a demokratikus ellenzék értékrendje és a „Budapest mindenkié” program mellett. Nyilvános politikai értéknyilatkozat híján nem lehet az ellenzéki erők jelöltje az, aki a „mi kerületünkért”, meg a „kerület fejlődéséért” fantázianevű szerveződések jelöltjeként a nagypolitikától független - azaz bizonytalan és kiszámíthatatlan - pozícióban szeretne tevékenykedni, hiszen e lokálpatrióta fedőnevek számos alkalommal a kormányoldalt és az ellenzéket elválasztó törésvonalon átnyúló közéleti vagy gazdasági susmus fedőszervei voltak. Az őszi önkormányzati választás csak így lehet az Orbán-rezsim megdöntésének első fordulója. 

Sok jogos kritika érte és éri az Orbán-rezsimmel szembenálló politikai erők együttműködésének hiányát. Ma úgy tűnik, hogy Budapesten reális esélye van egy közös ellenzéki főpolgármester-jelölt választási sikerének. Súlyos hiba lenne, ha az ezzel összefüggő követelményeket az ellenzéki erők nem tudnák érvényesíteni már helyi jelöltjeik kiválasztásánál is.