MNB;banki átutalások;

2019-04-01 09:55:12

Azonnali fizetés: egyelőre csak kis összegekkel indulhat a rendszer

Nem biztos, hogy minden hitelintézet fel tud készülni a határidőre.

Máris módosulhat az azonnali fizetések rendszere: az mfor.hu piaci berkekben nem cáfolt értesülése szerint az egyik nagybank kezdeményezte, hogy a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű.

Mivel ez az állítólagos kezdeményezés – melynek sorsáról információik szerint még tárgyalnak – arra utal, hogy a javaslattevő hitelintézet attól tart, határidőre nem tudja majd a rendszerét átállítani az azonnali átutalásokra, vagy a fogadó partnerbankok képességében nem bízik, megkérdezték a nagybankokat, hogy állnak a felkészüléssel.

– a Budapest Bank közölte: elkötelezettek az iránt, hogy az MNB által előírt határidőre elkészüljenek az azonnali fizetési rendszer fejlesztésével.

– a CIB tudatta, hogy el fognak indulni a törvényi határidőre a rendszerrel. A rendszer és a szolgáltatások tesztelése már megkezdődött, a bank az elsők között jelentkezett az önkéntes országos tesztelésre. „Büszkén jelenthetjük, hogy az elsők között voltunk, akik sikeres tranzakciókat hajtottak végre az országos szintű teszt keretében” – tették hozzá.

– az Erste arról számolt be, hogy azok közé tartoznak, akik felkészültek lesznek a rendszer július 1-jei indulására. Abban reménykednek, hogy ha lesz is valami változás, akkor azt minél előbb megtudják, mivel szeretnének továbblépni

– a K&H egyebek mellett tudatta, hogy sikeresen elvégezték a kötelező országos teszt első szakaszát, és jelenleg a további tesztekre, valamint a július 1-jei éles indulásra készülnek fel. A projekt mai állása szerint a K&H időben készen lesz az MNB által meghatározott július 1-jei időpontra, részükről nem lesz akadálya az azonnali fizetési rendszer elindulásának – közölték, hozzátéve: üdvözlik az azonnali átutalási rendszer megjelenését a piacon.

– az MKB mindössze annyit reagált, hogy csak a rendszer elindulását követően fognak nyilatkozni. 

– a Raiffeisen közölte, hogy a Bankszövetséget javasolják megkérdezni.

 

- Unicredit: az azonnali fizetési rendszer indulásának 2019. július 1-jei határideje rendeletben rögzített szabályozói elvárás. Fejlesztéseinkkel saját belső ütemtervünknek megfelelően haladunk, ami ezt a céldátumot veszi alapul az országos projekttervben rögzítettekhez igazodva. 

 

Az OTP nem válaszolt az mfor.hu megkeresésére, a Magyar Bankszövetség pedig nem kívánta kommentálni az értesülést.