Nagyot ugrik a benzin ára

Publikálás dátuma
2019.04.01. 13:33
Népszava fotó
Néhány nap alatt 15 forinttal lett drágább a benzin.
A Mol bruttó 9 forinttal emeli a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 386 forintra, a gázolajé 394 forintra nő.  Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott, a benzin literje 6 forintos emeléssel 377 forintra, a gázolaj literje 2 forintos emeléssel 389 forintra drágult.    Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.  
Szerző

Azonnali fizetés: egyelőre csak kis összegekkel indulhat a rendszer

Publikálás dátuma
2019.04.01. 09:55

Fotó: Shutterstock
Nem biztos, hogy minden hitelintézet fel tud készülni a határidőre.
Máris módosulhat az azonnali fizetések rendszere: az mfor.hu piaci berkekben nem cáfolt értesülése szerint az egyik nagybank kezdeményezte, hogy a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány százforintos tételeket lehessen azonnal átutalni, s csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű. Mivel ez az állítólagos kezdeményezés – melynek sorsáról információik szerint még tárgyalnak – arra utal, hogy a javaslattevő hitelintézet attól tart, határidőre nem tudja majd a rendszerét átállítani az azonnali átutalásokra, vagy a fogadó partnerbankok képességében nem bízik, megkérdezték a nagybankokat, hogy állnak a felkészüléssel. – a Budapest Bank közölte: elkötelezettek az iránt, hogy az MNB által előírt határidőre elkészüljenek az azonnali fizetési rendszer fejlesztésével. – a CIB tudatta, hogy el fognak indulni a törvényi határidőre a rendszerrel. A rendszer és a szolgáltatások tesztelése már megkezdődött, a bank az elsők között jelentkezett az önkéntes országos tesztelésre. „Büszkén jelenthetjük, hogy az elsők között voltunk, akik sikeres tranzakciókat hajtottak végre az országos szintű teszt keretében” – tették hozzá. – az Erste arról számolt be, hogy azok közé tartoznak, akik felkészültek lesznek a rendszer július 1-jei indulására. Abban reménykednek, hogy ha lesz is valami változás, akkor azt minél előbb megtudják, mivel szeretnének továbblépni – a K&H egyebek mellett tudatta, hogy sikeresen elvégezték a kötelező országos teszt első szakaszát, és jelenleg a további tesztekre, valamint a július 1-jei éles indulásra készülnek fel. A projekt mai állása szerint a K&H időben készen lesz az MNB által meghatározott július 1-jei időpontra, részükről nem lesz akadálya az azonnali fizetési rendszer elindulásának – közölték, hozzátéve: üdvözlik az azonnali átutalási rendszer megjelenését a piacon. – az MKB mindössze annyit reagált, hogy csak a rendszer elindulását követően fognak nyilatkozni.  – a Raiffeisen közölte, hogy a Bankszövetséget javasolják megkérdezni.   - Unicredit: az azonnali fizetési rendszer indulásának 2019. július 1-jei határideje rendeletben rögzített szabályozói elvárás. Fejlesztéseinkkel saját belső ütemtervünknek megfelelően haladunk, ami ezt a céldátumot veszi alapul az országos projekttervben rögzítettekhez igazodva.    Az OTP nem válaszolt az mfor.hu megkeresésére, a Magyar Bankszövetség pedig nem kívánta kommentálni az értesülést.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 12:58

Csökkenthetné a kormány az áramtarifát - de nem teszi

Publikálás dátuma
2019.04.01. 09:00
FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON
Az áramnagykereskedelmi ár mérsékléséből származó többletet a kabinet vélhetően a hálózatok karbantartására fordítja majd.
Ismét számszerűsítette, egyszersmind csökkentette a kormány a lakossági áramáron belül az MVM-nek járó bevételt - derül ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter rendeletéből. Eszerint az állami energiakonszern, amely a lakossági áramellátás nagykereskedői szerepét tölti be, 2020-tól kilowattóránként 13 forint 40 fillért kap a termékért. A kabinet ezzel visszaállította a korábbi állapotot, amikor is közzétették a háztartások közvetlen ellátását végző áramszolgáltatók és az őket ellátó MVM közötti, elvi áramárat. Ez évre az adat nyilvánosságra hozatalát piacfelszabadítási okokból megszüntették, ám a jelek szerint ez nem vált be. Az idei foghíj állítólag nem okozott zavart, mivel a felek csak jövőre kötnek új, hároméves szerződést. A tavalyra érvényes, legutolsó, közzétett ár 13,87 forint. Az új érték ennél alacsonyabb, ami az MVM-nél bevételcsökkenést valószínűsít. A kormány a lakossági áramnagykereskedelmi ár csökkenése nyomán értelemszerűen mérsékelhetné a végfogyasztói árat, vagyis a lakossági áramrezsit is. Ám a most nyert többletet a kormány információink szerint lakossági rezsicsökkentés helyett az áramhálózatok karbantartási keretének emelésére szánja.
Szerző
Témák
áramár