migráció;

2019-04-01 21:10:31

Előzi a korrupció a migrációt Európában

Bár az európai polgárok figyelnek a népmozgások problémájára, többségük nem ezt tekinti a legsúlyosabb gondnak – állapítja meg a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) elnevezésű, összeurópai független elemző műhely megbízásából készült friss felmérés.

A kutatás készítői azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek a migrációval azonos, vagy annál is fontosabb problémának tartják a korrupciót, az életszínvonalbeli nehézségeket, a lakhatás kérdését, a munkanélküliséget és az egészségügyet. Az is kitűnt a válaszokból, hogy Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban nagyobb az aggodalom a "kiköltözők", mint a bevándorlók miatt. 

Európai szinten összegezve a véleményeket, kiderül, hogy a kontinens jövője szempontjából a legnagyobb veszélynek az iszlám radikalizmust tartják.

Magyarország azon európai államok közé tartozik, amelyeknek a lakosai egyebek közt az egészségügyet, a lakhatást, illetve a létfenntartási költségek kérdését sorolják előre a problémalistán. A magyaroknak 19, a lengyeleknek csak 7 százaléka nevezte jelentős problémának a migrációt.