Előzi a korrupció a migrációt Európában

Publikálás dátuma
2019.04.01. 21:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bár az európai polgárok figyelnek a népmozgások problémájára, többségük nem ezt tekinti a legsúlyosabb gondnak – állapítja meg a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) elnevezésű, összeurópai független elemző műhely megbízásából készült friss felmérés. A kutatás készítői azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek a migrációval azonos, vagy annál is fontosabb problémának tartják a korrupciót, az életszínvonalbeli nehézségeket, a lakhatás kérdését, a munkanélküliséget és az egészségügyet. Az is kitűnt a válaszokból, hogy Görögországban, Olaszországban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban nagyobb az aggodalom a "kiköltözők", mint a bevándorlók miatt.  Európai szinten összegezve a véleményeket, kiderül, hogy a kontinens jövője szempontjából a legnagyobb veszélynek az iszlám radikalizmust tartják. Magyarország azon európai államok közé tartozik, amelyeknek a lakosai egyebek közt az egészségügyet, a lakhatást, illetve a létfenntartási költségek kérdését sorolják előre a problémalistán. A magyaroknak 19, a lengyeleknek csak 7 százaléka nevezte jelentős problémának a migrációt.
Témák
migráció

Zápor, napsütés és 22 fokos meleg vár ránk

Publikálás dátuma
2019.04.01. 20:47
illusztráció
Fotó: Krystian Dobuszynski / AFP
Változékony, de alapvetően meleg napra számíthatunk kedden, éjszaka viszont még mínusz két fokra is eshet a hőmérséklet.
Szórványos esőt, rövid napsütéses időszakokat jelez előre hétfő éjszakától kedd estig érvényes prognózisában az Országos Meteorólgiai Szolgálat. 
Mint közleményükben írják, hétfő éjjel keleten, délkeleten változóan, másutt gyengén felhős időre számíthatunk. Reggelig csapadék nem lesz. Holnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés valószínű, keleten, délkeleten néhol zápor kialakulhat. Hétfőn még az északkeleti szél többfelé megerősödik, majd holnap a szél keletire, délkeletire fordul, és főként északkeleten erősödik meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +7 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 16 és 22 fok között alakul. 
Szerző

Weboldala miatt kell visszaadnia mandátumát a jobbikos képviselőnek

Publikálás dátuma
2019.04.01. 20:20

Fotó: Népszava
A Makói Csípős kiadója is megszűnik, a kiadó elnökétől pedig elvennék megyei önkormányzati tisztségét.
 Pont került Kiss Attila a Csongrád Megyei Önkormányzat jobbikos képviselője, mint a Makói Csípős nevű online híroldalt kiadó Sándor Móricz Egyesület elnöke és a Csongrád Megyei Önkormányzat között zajló jogi eljárás végére. Az ügyben a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság járt el, jogerős döntésük pedig az, hogy Kissnek vissza kell adnia mandátumát, írja az Átlátszó. A bíróság meglátása szerint ugyanis a Makói Csípős nevű internetes oldal gazdasági szolgáltatást végez. Ez pedig azt jelenti, hogy a képviselő nem maradhat a közgyűlés tagja. 
Az ügy legvitatottabb pontja éppen az volt, hogy a Makói Csípős végez-e gazdasági tevékenységet, üzletszerűségre törekszik-e, ami magában foglalja a rendszeres haszonszerzési szándékot. Ebben az esetben ugyanis médiaszolgáltatást végeznek, és ez alapján a Makói Csípős lehet médiatartalom-szolgáltató is. A bíróság azt állapította meg, hogy az oldal rendszeresen, gazdasági kockázatvállalás mellett, nyereség elérése érdekében végzi a tevékenységét, ezért az üzletszerűség feltételei is fennállnak. A hírportálon, ahogy írják, reklámok, hirdetések olvashatók.
A közgyűlés két határozatban is kimondta Kiss alkalmatlanságát, és egyben megfosztotta őt képviselői mandátumártól. Kiss Attila mindvégig vitatta, hogy a Sándor Móricz Egyesület által kiadott Makói Csípős médiatartalom-szolgáltató lenne. Korábban Bottyán Róbert főszerkesztő, most pedig maga Kiss Attila is elmondta az Átlátszó Országszertének, hogy reklámhirdetések nem futottak az oldalon, most sem futnak, az egyesület nem végez a médiatartalom szolgáltatáshoz kapcsolódó gazdasági tevékenységet. Kiss Attila hozzátette, jogászával vizsgálják annak a lehetőségét, hogy érdemes-e a jogerős döntés ellen úgynevezett rendkívüli jogorvoslattal élni. Ha arra jutnak, hogy nem, akkor elfogadja a bíróság döntését. Kiss Attila azt is elmondta, a párt később dönt arról, a megüresedett listás képviselői helyre ki ülhet be a Csongrád Megyei Közgyűlésbe.Továbbá arról is tájékoztatta a portált, hogy a Sándor Móricz Egyesület megszüntetéséről is döntött a közgyűlés, fenntartására ugyanis nincs indok a jövőben. Kérdés, hogy egy népképviseleti szerv kapcsán vajon mennyire fontos, hogy valaki egy egyesület, tehát nem profitorientált jogi személy vezetőjeként kiadója egy internetes portálnak, vagy ez csupán vihar egy pohár vízben. Pusztán érdekességképpen, hasonló szabály az országgyűlési képviselők tekintetében nem áll fenn - veti fel az oknyomozó lap.
Szerző