Túl van a nehezén a berlini állatkert Herthának keresztelt jegesmedvebocsa (fotók)

Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:21

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / AFP
A Hertha nevet kapta a berlini állatkert jegesmedvebocsa, és a német főváros leghíresebb sportegyesülete, a Hertha BSC nyerte el a négyhónapos nőstény medvebocs hivatalos keresztszülői tisztségét - jelentette be kedden az intézmény.
A Tierpark Berlin tájékoztatása szerint a névadó pályázatra 5300-nál is több javaslat érkezett, a keresztszülői tisztségért pedig több mint tízen indultak. Az állatkertnek hasznos a nagy népszerűség, amelyet a Hertha BSC élvez és segít ráirányítani a figyelmet a szabadon élő jegesmedvék nehéz helyzetére. A klímaváltozás, az olajkitermelés, a katonai támaszpontok és a turizmus mind veszélyezteti a faj természetes élőhelyét, a sarkvidéket.
"Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy ez így nem mehet tovább"

- mondta Florian Sicks, az állatkert medvékért felelős kurátora a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) közszolgálati médiatársaságnak.

Hertha december elején született, anyjával, a 9 éves Tonjával él a Berlin keleti részén lévő állatkertben. Többnyire a barlangszerű istállójában időzik, de március közepe óta naponta több órát is a kifutóban tartózkodik, sokat rohangál, játszik, mászik a sziklákon és már a kifutó tavába is bemerészkedik. Hertha az berlini állatkert legújabb attrakciója, több mint a duplájára nőtt a látogatók száma, amióta március 16-án bemutatták a közönségnek. 
A medvebocs egészséges, jól fejlődik, és négy hónaposan már "túl van a nehezén" - mondta Florian Sicks, rámutatva, hogy a jegesmedvebocsok halálozási aránya igen magas, mivel nagyon fejletlenül jönnek a világra. Újszülöttként akkorák, mint egy tengerimalac, vakok és süketek. 
A berlini állatkert legutóbbi jegesmedvebocs kedvence négy hónaposan pusztult el 2017-ben. Halála nagyon váratlanul érte gondozóit, pontosan nem derült ki, hogy mi okozta, annyit állapítottak meg, hogy a mája volt beteg. Tonjának 2017 decemberében is született két kölyke, az egyik születése után azonnal elpusztult és a másik is csak pár hétig élt.
Szerző

Nincs már egyedül a világ legmagányosabb békája (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:03
Illusztráció
Fotó: ROBIN MOORE / AFP
Összeköltözött a világ utolsó két Sehuencas-vízibékapárja. Rómeó és Júlia összemelegedésével van remény arra, hogy a Bolíviában élő kétéltűfaj nem hal ki.
A bolíviai terráriumban élő Rómeó, akit mivel ő a fajának utolsó példánya, tartották a világ legmagányosabb békájának. Januárban egy kutatóexpedíció azonban párt talált neki, a - természetesen - Júliának keresztelt nőstényt és a több mint tíz éve egyedül élő kétéltűt március elsején mutatták be egymásnak. Azóta mindenki drukkol a Sehuencas-vízibékapárnak, már csak azért is, hogy a faj ne haljon ki - írta a 444.
A Global Wildlife Conservation hétfői közleménye szerint minden rendben: a szerelmesek együtt élnek Rómeó akváriumában. A hálószobatitkokról beszámolva a Phys azt írta, Rómeó, 2017 óta először hallatott párzási hangokat. A már nem magányos béka többször is felvette a megfelelő pozíciót - a leghosszabb ideig, 15 percig az első alkalommal.
„Rómeó nagyon édes volt Júliához, követte mindenhova az akváriumban, és neki adta a táplálékul kapott kukacait is”

- mondta Teresa Camacho Badani, a projekt egyik résztvevője.

A vízibékák többi fajának populációja is folyamatosan csökken Bolíviában, Ecuadorban és Peruban, a klímaváltozás mellett ezért a természetes élőhelyeik megszüntetése és invazív halfajok megjelenése is felelős. Bolíviában a kétéltűek 22 százalékát fenyegeti a kipusztulás veszélye.
Szerző
Témák
béka Bolívia

Mégis van természetes ellensége a poloskának

Publikálás dátuma
2019.04.01. 11:11
Illusztráció
Fotó: Romain Garrouste / AFP
Valószínű, hogy a büdösbogarak maguk hozták be Európába ellenségüket, az apró szamurájdarazsakat.
Korábban úgy tűnt, a mindent ellepő poloskáknak nincs természetes ellensége, most azonban Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három almaültetvényén is megtalálták a "megmentőt". Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) parazitált tojásaiból kikelő szamurájdarazsat (Trissolcus japonicas) egy nemzetközi kutatócsoport azonosította - írta a Magyar Mezőgazdaság.
Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy hogyan került Svájcba a szamurájdarázs, valószínű, hogy a poloskák a testükön hurcolták be, de könnyen lehet, hogy nem is Svájcból, hanem a számukra kedvezőbb éghajlatú Olaszországban telepedtek meg először.
A szamurájdarazsak az ázsiai márványpoloskák tojásaiból kelnek ki és a szaporodásukat akadályozva tizedelik az állományukat. Remélhetőleg minél előbb eljutnak Magyarországra is.
Szerző
Témák
poloska
Frissítve: 2019.04.01. 12:08