Előfizetés

Nincs már egyedül a világ legmagányosabb békája (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:03
Illusztráció
Fotó: ROBIN MOORE / AFP
Összeköltözött a világ utolsó két Sehuencas-vízibékapárja. Rómeó és Júlia összemelegedésével van remény arra, hogy a Bolíviában élő kétéltűfaj nem hal ki.
A bolíviai terráriumban élő Rómeó, akit mivel ő a fajának utolsó példánya, tartották a világ legmagányosabb békájának. Januárban egy kutatóexpedíció azonban párt talált neki, a - természetesen - Júliának keresztelt nőstényt és a több mint tíz éve egyedül élő kétéltűt március elsején mutatták be egymásnak. Azóta mindenki drukkol a Sehuencas-vízibékapárnak, már csak azért is, hogy a faj ne haljon ki - írta a 444.
A Global Wildlife Conservation hétfői közleménye szerint minden rendben: a szerelmesek együtt élnek Rómeó akváriumában. A hálószobatitkokról beszámolva a Phys azt írta, Rómeó, 2017 óta először hallatott párzási hangokat. A már nem magányos béka többször is felvette a megfelelő pozíciót - a leghosszabb ideig, 15 percig az első alkalommal.
„Rómeó nagyon édes volt Júliához, követte mindenhova az akváriumban, és neki adta a táplálékul kapott kukacait is”

- mondta Teresa Camacho Badani, a projekt egyik résztvevője.

A vízibékák többi fajának populációja is folyamatosan csökken Bolíviában, Ecuadorban és Peruban, a klímaváltozás mellett ezért a természetes élőhelyeik megszüntetése és invazív halfajok megjelenése is felelős. Bolíviában a kétéltűek 22 százalékát fenyegeti a kipusztulás veszélye.

Mégis van természetes ellensége a poloskának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.01. 11:11
Illusztráció
Fotó: Romain Garrouste / AFP
Valószínű, hogy a büdösbogarak maguk hozták be Európába ellenségüket, az apró szamurájdarazsakat.
Korábban úgy tűnt, a mindent ellepő poloskáknak nincs természetes ellensége, most azonban Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három almaültetvényén is megtalálták a "megmentőt". Az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) parazitált tojásaiból kikelő szamurájdarazsat (Trissolcus japonicas) egy nemzetközi kutatócsoport azonosította - írta a Magyar Mezőgazdaság.
Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy hogyan került Svájcba a szamurájdarázs, valószínű, hogy a poloskák a testükön hurcolták be, de könnyen lehet, hogy nem is Svájcból, hanem a számukra kedvezőbb éghajlatú Olaszországban telepedtek meg először.
A szamurájdarazsak az ázsiai márványpoloskák tojásaiból kelnek ki és a szaporodásukat akadályozva tizedelik az állományukat. Remélhetőleg minél előbb eljutnak Magyarországra is.

Kutyás strandja lehet a Római-partnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.01. 09:55

Fotó: Népszava
Ott létesülhet ebekkel látogatható strand a Római-parton, ahova eddig is jártak a kutyások. Járőrszolgálatot is indít az önkormányzat a Duna-parton.
Kutyás strand létesülhet az óbudai pünkösdfürdői gát mellett - mondta a 3. kerület polgármestere az InfoRádióban. Bús Balázs hozzátette, erre a lehetőséget azt teremtette meg, hogy az önkormányzat hosszú egyeztetés után tavaly elfogadta a közösségi együttélés szabályait. Óbuda szerencsés, mert a nagyobb közterületek megkönnyítik, hogy a kutyások és a nem kutyások ne zavarják egymást. A kutyastrandot, ha a feltételei adottak lesznek, ott fogják kialakítani, ahová a kutyások eddig is jártak a Dunára. A szabályok rögzítésére 2020. április 30-ig adott magának határidőt az önkormányzat.
Az eddigi hajós mellett a leglátogatottabb időszakokban önkormányzati járőrszolgálat is indul a Duna római-parti szakaszán - számolt be Rácz Ferenc, a közterület-felügyelet igazgatója. A komplex partőri szolgálatra az önkormányzat külön keretet, több mint 10 millió forintot biztosított. Ebből járőrcsoportokat, elektromos járőrkocsikat és mobil irodakonténert is szolgálatba állítanak. Utóbbi egyfajta ügyfélszolgálati irodaként is működik majd, ahol panaszokat lehet bejelenteni.