Csaknem húszmilliárd ragadt bent a Matolcsy-rokon végelszámolás alá került bankjában

Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:12

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az érintett kilenc magánszemély betéteinek összege 1,1 milliárd, míg a 49 céges betét összértéke kicsivel több mint 18 milliárd forint.
Kilenc magánszemély és 49 vállalati betétes mintegy 20 milliárd forintja ragadt bent a végelszámolás alá került NHB Bank-ban – írja Matolcsy György jegybankelnök Demeter Márta LMP-s képviselő kérdésére adott válasza alapján a 444.hu.  A kilenc magánszemély betéteinek összege 1,1 milliárd forint, míg a 49 céges betét összértéke kicsivel több mint 18 milliárd forint. Hétfőn a 24.hu arról számolt be, hogy információik szerint az állami tulajdonban levő Széchenyi Tőkealap-kezelő durván 7 milliárd forintját bukhatja el, ennyi pénzt tartott ugyanis a bedőlt bankban, és ennek csak töredékét kapja majd vissza a betétesek kártalanítására szolgáló Országos Betétbiztosítási Alapból. Matolcsy György rokonának, Szemerey Tamásnak a bankjánál december 18-án rendelt el kifizetési korlátozást a jegybank, amit kétszer meghosszabbított, a napokban pedig közölték, hogy végelszámolásba fordul a folyamat.
Szerző

Sztrájkra készülnek Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:52

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Minimum 15 százalékos bérfejlesztést követelnek. A munkabeszüntetés lassíthatja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát.
Sztrájkra készül a földi kiszolgálókat képviselő Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet, miután több hétig tartó tárgyalás után sem sikerült megegyezniük a Malév Ground Handling vezetésével – írja az mfor.hu. A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke a portál megkeresésére elmondta, hogy 2011 óta most először készülnek sztrájkra, mivel bár az elmúlt 3-4 év erőteljes növekedést hozott a hazai légi forgalomban, a dolgozók bére hosszú évek óta alig változott. Csorba Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a Malév GH Zrt-nél 2013-2014 táján 25 százalékkal csökkentek a bérek. Akkor a fizetések későbbi rendezésére, emelésére ígéretet tett a cég, ám ez a vezetőség cseréje után sem történt meg. Mint mondta, ez a sztrájk egy segélykiáltás, mivel annyira alacsonyak a munkabérek, és olyan méreteket öltött a dolgozói elvándorlás, hogy nem maradt más eszközük. Állítása szerint a dolgozók túlterheltek, és árulkodó, hogy a nyomott fizetések és a megterhelő munka miatt az elmúlt egy évben körülbelül 200 ember fordult meg ebben a munkakörben, vagyis nagy a fluktuáció. Az alacsony bérek és az elégtelen létszám emellett sokszor a kiszolgálás minőségének rovására is mennek. A követeléseik listáján egyebek mellett szerepel
  • minimum 15 százalékos bérfejlesztés,
  • 200 óra (+50, a munkavállalóval egyeztetve) legyen a túlóraszám,
  • elviselhető munkaidő-beosztás, tervezhető szabad és pihenő napok, élhető családi, magán-élet,
  • a munkakezdések közti minimum 11 órás pihenőidők biztosítása,
  • tiszta, rendszeresen takarított és megfelelő méretű pihenő és szociális helyiségek biztosítása,
  • megfelelő forma- és munkaruha biztosítása, a munkavállalók kompenzálása a saját pénzből vásárolt egyenruhákért,
  • és olyan kiszolgáló eszközök alkalmazása, használata, amelyek – a jelenlegiektől eltérően –, a munkavállalók testi épségét, egészséget megóvják, ilyenek például a rugózatlan kiszolgáló eszközökön, személyszállító padoskocsin történő utazás, a nyitott traktorok használata (egész évben, időjárástól függetlenül), vagy a kézzel mozgatott rendkívül súlyos utaslépcsők, kézzel pakolt repülőgépek és rendkívül súlyos bőröndök jelenlegi feltétel rendszerben történő rakodása.
Csorba szerint másfél hónapja zajlanak az egyeztetések, de eddig nem sikerült megegyezésre jutni. A 15 százalékos béremelésből semmiképpen sem akarnak engedni, mivel ez lehet az első lépés, hogy megálljon a munkaerő-elvándorlás. Hozzátette, hogy bár a cégnél az elmúlt években voltak kísérletek a bérek rendezésére, de ebben nem kérték ki a szakszervezet véleményét, és a problémákat – a létszámhiányt és az elvándorlás megakadályozását – nem sikerült megoldani. Mint mondta, vannak olyan területek, ahol ha akár öt ember is felmondana, hatalmas járatkésések lennének és megbénulna az egész cég. Hozzátette, hogy bármilyen furcsa is, ez igaz ma a Menziesre, a Celebi-re és a Malév GH-ra is, csak a problémák jelentős része évek óta a szőnyeg alá kerül.

Bármikor sztrájkba tudnának lépni

Csorba Attila elmondta, hogy a Malév GH-nál körülbelül 250 dolgozó érintett egy munkabeszüntetésben, közülük egy műszakban 100-120-an állnak szolgálatban. A sztrájk előtt a LESZ felmérést is végzett a dolgozók körében: a munkavállalók döntő többsége támogatná a tiltakozások bármely formáját. Gyakorlatilag bármikor sztrájkba tudnának lépni, viszont nem feltétlenül hosszan elhúzódó munkabeszüntetést terveznek, mivel úgy vélik, hogy hogy sokszor a rövidebb ideig tartó sztrájk is megfelelő figyelemfelhívás lehet a dolgozók égető problémáira.

Szerző
Témák
sztrájk Ferihegy

Egértetem, rágcsálóürülék, penészes mennyezet – Húsüzemekre csapott le a Nébih (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:05

Fotó: Nébih
Milliós nagyságrendű bírságot is kaphatnak a létesítmények.
Rövid időn belül két Békés megyei élelmiszer-előállító üzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az egymást követő márciusi ellenőrzések során a helyszíneken élelmiszerbiztonsági és higiéniai jogsértéseket egyaránt feltártak az ellenőrök – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Az első helyszínen, egy pácolt sonkát, zsírt és töltelék árut előállító létesítményben – az ajtók és a hűtőkamra ajtók a szennyezettségtől feketék voltak, míg a padozat több helyiségben repedezett, és penészes volt a folyosón a mennyezet. – a meleg vizet szolgáltató gázbojlerek nem működtek, a vegyszerek, a kéztörlők hiányoztak, ellehetetlenítve a higiénikus kézmosást és a fertőtlenítést. – mindez az eszközökön is meglátszott, a sertések hasításához használt fűrész például erősen szennyezett, rozsdás volt. Az üzem által gyártott húskészítmények és fellelt élelmiszerek közül 5072 kilogramm nem nyomon követhető, illetve lejárt tételt vontak ki a forgalomból és semmisítettek meg a szakemberek. A feltárt – élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő – hiányosságok miatt a hatóság az egység vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hibákat az üzem az azóta tartott ismételt hatósági ellenőrzésekre sem tudta kijavítani, így továbbra sem folytathatja tevékenységét.
A második helyszínen, egy húskészítmény-előállító létesítményben – a készáru raktár mennyezete penészes, az üzemben lévő berendezési tárgyak piszkosak, helyenként rozsdásak voltak, – a fűszerraktárban az ellenőrök jelentős mennyiségű rágcsálóürüléket találtak, a padozaton, a polcokon és a fűszerkimérésre használt eszközökön egyaránt, –  a helyiség két sarkában ragacsos rágcsáló élvefogó csapdát helyeztek el, egyikben még élő, másikban elhullott egérrel, – és a felhasználásra szánt belet – az üzemi alaprajz szerint – a hulladéktároló helyiségben tárolták, amelynek padozata szintén nagyon szennyezett volt. A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység húskészítmény-előállító tevékenységét és elrendelték a fellelt 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt, illetve penészes termék forgalomból való kivonását, valamint az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését. Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. 
Az eljárások folyamatban vannak. A két üzem több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 17:37