Előfizetés

Kőkemény jobboldali pártcsalád születik, a Fideszt is várják

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.04.02. 18:46

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Új bevándorlásellenes pártszövetséget alapít az olasz Liga és az Osztrák Szabadságpárt, lapértesülés szerint a Fidesz képviselete is ott lesz a zászlóbontáson.
Április 8-án, Milánóban tartja alakuló ülését a jobboldali populista tömörüléseket magában foglaló pártcsalád, melynek vezető erejét a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által fémjelzett Liga, illetve az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) képezi – írta az osztrák Die Presse olasz körökre hivatkozva. A gyűlés a „Józan Ész Európáért” címet viseli. Egyes hírek szerint a sztárvendég Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke lesz, ezt azonban hivatalos forrás nem erősítette meg az osztrák konzervatív politikai lapnak. Így továbbra sem biztos, hogy személyesen is megjelenik Milánóban, de az biztos, hogy az Osztrák Szabadságpárt részt vesz az együttműködésben.
 Salvini már múlt héten utalt arra, hogy a lombardiai székhely „nagy esemény színhelye lesz a Liga szövetségeseivel”. Mint mondta, tervet mutatnak be Európa reformjára. Az olasz belügyminiszter becslései szerint a zászlóbontáson mintegy húsz párt lesz jelen. A pártcsaládot Európai Népek és Nemzetek Szövetségére (AEPN) keresztelik majd.
A Die Presse szerint a Fidesz is jelen lesz, ami azért lenne érdekes, mert ez a magyar kormánypárt részéről jelzés lehet arra: miután felfüggesztették tagságát az Európai Néppártban (EPP) a bevándorlásellenes szövetséghez csatlakozhat.

Szintén képviseltetheti magát Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés (RN), a holland Szabadságpárt (PVV), a német Alternatíva (AfD), illetve a Svéd Demokraták. Kérdés azonban, hogy ezen pártok valóban mindegyike jelen lesz-e majd.  Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Fideszt - kíváncsiak voltunk, hogy a lapértesülésnek megfelelően valóban részt vesznek milánói rendezvényen, ha igen, ki képviseli őket, és tényleg tervezik-e hogy csatlakoznak az új, populista pártcsaládhoz. Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.

Potom 800 millióért épül büfé és vécé a Városligetben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 17:50
Vendéglátóhelyek vannak nyilvános vécék nincsenek
Fotó: Népszava
A mosdók nagyobb területet foglalnak majd el, mint két szabadidős létesítmény, amiket ellátnak.
Büfé, nyilvános vécé és női-férfi öltöző épül a budapesti Városligetben 778 millió forintért. A nyílt tendert a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. írta ki és a nyíregyházi Aktuál BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft. nyerte meg - vette észre az uniós közbeszerzési értesítőben a Napi.hu
Az eredmény-tájékoztató a következő épületeket tartalmazza: Egészségkert és Piknikkert (mint vendéglátóhely) 153 négyzetméteren, az ezekhez csatlakozó illemhely 79 négyzetméteren, továbbá egy nyilvános, 89 négyzetméteres vécé - az illemhelyek összesen 168 négyzetmétert foglalnak el, nagyobb területet, mint a szabadidős létesítmények, amikhez építették ezeket. Mivel vécéből sosem elég, a helyi sport célú létesítményeket külön akadálymentes női- és férfi öltöző szolgálja ki, 137 négyzetméter alapterülettel. 
A befutóval március 18-án kötött szerződést az ajánlatkérő, a nyertesen kívül a Diqpib Szolgáltató Kft., és az Archibona Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is indult a tenderen.

Kásler nem csak ijesztgette a kórházigazgatókat, már meg is kezdte a lecserélésüket

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.04.02. 17:48
Sokat kellett várni Kásler Miklós miniszter programjára. Óriási összegekkel számolt a tárcavezető
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Két főigazgatót és nyolc gazdasági vezetői posztra lehet pályázni.
Két hete még csak jeleztük, ma délre viszont már meg is jelent tíz kórházi vezetői pályázat a kórházfenntartó honlapján. Főigazgatót egyelőre "mindössze" két helyre – a fővárosi Bajcsyba, valamint a karcagi városi kórházba keresnek. További nyolc vezetői pályázattal gazdasági igazgatókat cserélnének a fővárosi Bajcsyban, a Heim Pálban, a Jahn Ferencben, a jászberényi, a váci, a bajai, karcagi kórházban, valamint az Országos Onkológiai Intézetben. Az állásokra pályázóknak 30 napjuk van, hogy összeszedjék az adott poszt betöltéséhez előírt dokumentumokat. A kiírás szerint az állami kórházfenntartó a nyertes pályázók névsorát a benyújtási határidőt követő 60 nap múlva hirdeti ki. Azaz még három hónap bizonytalanság vár az érintett intézményekben dolgozókra. Alig egy hete írtunk arról, hogy Kásler Miklós miniszter a kormányt támogató lapok vezető szerkesztőinek tartott "eligazításon" arról beszélt: lecserél tucatnyi kórházigazgatót. A tárca vezető szándékairól a Pesti Srácok óvatlan újságírója tudósított. A miniszter akkor azt mondta: a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdet meg 10 kórházban vezetői pályázatot, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik "képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást." A miniszter megjegyezte, a kórházigazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. Ezt követően jelent meg kedden a pályázat. Csak éppen nem a legnagyobb adósokra és nem is valamennyi megbízással dolgozó vezetői posztra írták ki. Dávid Gyula, a hétfőn rapid módon, azonnali hatállyal menesztett Veszprém megyei kórház főigazgatójának esete például nem húzható rá erre a sablonra, hiszen az ő intézményének nem volt adóssága. Igaz, az ő posztjára egyelőre nem is írtak ki pályázatot. A pályázati kiírástól függetlenül az egészségügyért felelős államtitkárságon megkezdték a legeladósodottabb intézmények vezetőinek beszámoltatását. Úgy tudjuk, ezek a meghallgatások mindaddig folytatódnak, míg valamennyi nagy adós sorra nem kerül.