gyógyszerár;Magyar Gyógyszerészi Kamara;

2019-04-03 08:00:00

Változtatnának az árrésen a patikusok

Sok a veszteséges patika, a tulajdonosok hozzányúlnának az árréshez.

A kis és közepes forgalmú patikák biztonságos működtetéséhez mintegy 10-15 milliárdos többletforrást vár a szakma a kormányzattól – derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara keddi háttérbeszélgetésén. A köztestület elnöke, Hankó Zoltán szerint az elmúlt hét-nyolc évben sikerült jelentősen mérsékelni a gyógyszertárak veszteségeit, és az eladósodásukat, de a stabil, kiszámítható működtetésükhöz nem biztosít kellő fedezetet a jelenlegi árréstömeg és az emellett érkező állami támogatások.

Mint minden egészségügyi szolgáltató, a patikák is nehezen tud lépést tartani az elmúlt három év minimálbér- és garantált bérminimum-emeléseivel. Ez különösen igaz a kis- és közepes forgalmú gyógyszertárakra. Erről már Sohajda Attila alelnök beszélt, aki elemzést is hozott a közforgalmú patikák gazdasági helyzetéről az újságíróknak. Mint mondta: a gyógyszertárakat működtető vállalkozásokban 12 300 embert foglalkoztatnak, az ő béreikre és annak költségeire 48,8 milliárd forintot fizetnek ki. S miközben a kisebb és közepes forgalmú gyógyszertárakat működtető vállalkozásoknak egyre megterhelőbbek a bérek és annak költségei, a gyógyszertárakban dolgozók átlagjövedelme nem éri el a 330 ezer forintos nemzetgazdasági átlagot. A tárák mellett dolgozók havi bruttó bére 252 ezer forint. Az alelnök hozzátette: ahhoz, hogy a patikák ki tudják gazdálkodni a szükséges béremeléseket, újabb költségvetési forrásokra van szükség.

Hankó Zoltán hozzátette: a kamara két javaslatcsomagot is eljuttatott az egészségügyért felelős államtitkárnak. Az egyikben a patikai árrés korrekcióját kérik. A másikban a bérhelyzet javítására tettek javaslatokat.

A gyógyszertáraknak a támogatott orvosságok forgalmazásából évente mintegy 49 milliárd forint vállalkozási bevételük van. További 54 milliárd forint folyik be a szabadon megvásárolható, illetve a nem támogatott készítmények eladásából. Míg az utóbbi árréséről a gyógyszertár szabadon dönthet, a támogatott szerek forgalmazási díja kötött. Eszerint pedig a legolcsóbb és a legdrágább gyógyszereken nagyon kicsi az a díj, amelynek elvben fedeznie kellene a patika működtetését. Ezért a kamara azt kérte a kormányzattól, hogy az 500 forint alatti készítményeknél minden dobozra 135 forintos kiskereskedelmi díjat számolhassanak el, míg az 5550 forint felettieknél a mostani fix 990 forintot váltsa fel egy 4,5 százalékos árrés.