lakópark;ingatlanfejlesztés;Svábhegy;

2019-04-03 07:37:55

Hatalmas lakópark épül a budai hegyekben

Az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén 120 lakást építenek fel. A védett főépület megmarad, de a park nagy részétől búcsúzni kell.

Jelentős lakópark beruházás készülődik a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, írja az Index.hu. A beruházás engedélyezési eljárásának kezdetét jelző előzetes vizsgálati eljárást a Normafa - természetesen Facebook-csoport vette észre a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az Eötvös út sarkán álló hatalmas telek régóta kihasználatlan, korábban Svábhegyi Szanatórium néven a Semmelweiss Egyetemhez tartozott, ami 2010-ben adta el 1,6 milliárd forintért. A 3,5 hektáros, ma jórészt fákkal borított területen 120 lakás kialakítását tervezi az E10 Project Kft. Buda Hills villapark néven.

A Svábhegyi Szanatórium a budai hegyvidék egyik legimpozánsabb történelmi épülete. Elődje egy 1883-ban alapított vízgyógyintézet volt, a szanatórium Lechner Ödön tanítványainak tervei szerint, 1927-ben épült, és a két háború között élte fénykorát. Később üdülőszállóvá alakították, és Hajós Alfréd tervei szerint uszodával bővítették. A háború után tüdőszanatórium, majd belgyógyászati klinika lett, de 1998-ban bezárták. Azóta a Jakab Dezső és Sós Aladár által tervezett, a nagy nyugat-európai grand hotelekre emlékeztető létesítmény üresen pusztul.

Maga a főépület védett, és a tervek szerint meg is őriznék, sőt a későbbi hozzáépítésektől megszabadítva helyreállítanák az eredeti állapotába. A park viszont nem menekülne meg az épülő "társasvilláktól". Kérdéses továbbá, hogy a rengeteg új lakó autói miatti forgalmi terhelést hogyan bírja majd a környék gyakorlatilag egyetlen városba vivő útja, az Istenhegyi út.