Elévülhetett a kártérítés, megtartaná az ötmillió egy részét az olaszliszkai lincselő

Publikálás dátuma
2019.04.03. 07:57
2006-ban a gyilkosság helyszínén emlékművet avattak.
Fotó: Népszava
Ügyvédje szerint akkor is szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának, ha megtarthatja a pénzt. 46 milliós kártérítéssel tartozik.
Üzent a Borsnak az olaszliszkai lincselőként elhíresült ifjabb H. Dezső, számol be a lap. Azt írják, ügyvédjén keresztül világossá tette: bár a neki megítélt milliókból fizetne az áldozat családjának, a pénz egy részét szeretné megtartani. A család kártérítési igénye ugyanis elévülhetett. "Ha történt olyan végrehajtási cselekmény, ami az elévülést megszakította, akkor az egész összeget a család kapja meg. Amennyiben a követelés elévült, akkor indíthatnánk pert a végrehajtás megszüntetéséért, de eb­ben az esetben is a megállapodást részesítjük előnyben" - magyarázta az ügyvéd.
Azt is elmondta, hogy ha ügyfele a pénzt esetleg mégis megtarthatná, akkor is szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának. "Már nagyon készül a sza­badulására, a rácsok mögött tanult, dolgozott, fegyelmije nem volt, ab­szolút mintarabnak számít. Megváltozott em­berként szeretne visszailleszkedni a társadalomba" - beszélt H.-ról.
Márciusban derült ki: amiért rossz körülmények között tartották fogva az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottját, a bíróság 5 millió forintos kártalanítást ítélt meg számára.
H. azért került börtönbe, mert 2006-ban többedmagával agyonvert egy tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost, akiről azt hitték, elgázolta egy családtagjukat, egy kislányt. 17 évre ítélték. Szögi árvái és özvegye számára 46 millió forintos kártérítésről döntött a bíróság, melyből - az elkövetők pénztelensége miatt - a lincselés után egy évtizeddel sem láttak még egy fillért sem.
Szerző