Egyesült Államok;Chicago;

2019-04-03 09:28:32

Chicago történetében először leszbikus fekete nőt választottak polgármesternek

Lori Lightfoot nemcsak az első fekete, hanem az első nyíltan leszbikus nő is az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa élén.

Chicagóban fekete nőt választottak meg polgármesternek kedden, az amerikai város történetében először. Lori Lightfoot nemcsak az első fekete, hanem az első nyíltan leszbikus nő is az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa élén.

A korábban szövetségi ügyészként dolgozó Lightfoot függetlenként indult - akárcsak vetélytársa -, és kampányában azt ígérte, hogy felszámolja a várost uraló politikai összefonódásokat. A voksok 74 százalékával nyerte meg a választást.

Az új polgármester elsősorban a feketék lakta, gettósodott városrészek rendbe tételét ígérte, elsődleges feladatának nevezte az erőszak visszaszorítását és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Győzelmi beszédében kedden este így fogalmazott: "nagyhatalmú érdekcsoportok, nagyhatalmú pártgépezetek és nagyhatalmú polgármester ellenében győztünk. Megtörhetjük és meg is fogjuk törni a várost uraló korrupció végtelen láncolatát".

Lori Lightfood ellenfele az előző polgármester, Rahm Emanuel pártfogoltja, a 72 éves Toni Preckwinkle, Illinois állam egyik megyéjének vezetője volt.