hivatalos személy elleni erőszak;Momentum Mozgalom;Fekete-Győr András;

Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják a Momentum elnökét

Fekete-Győr András már kihallgatáson is volt, állítólag füstgyertyával támadt a rendőrségre.

"A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a mai napon hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Fekete-Győr Andrást" - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai közleményében.

A megalapozott gyanú szerint a Momentum-elnök tavaly december 13-án egy tüntetésen füstgyertyával támadt a Parlament előtt álló rendőrökre

- derül ki a Keresztes Imre főügyész által aláírt sajtóközleményből. Ez egyébként a rabszolgatörvény ellen szerveződő második nagyobb tüntetés volt. Aznap az események spontán eszkalálódtak, a rendőrök folyamatosan könnygázzal fújták és gumibotozták az embereket, akik különféle tárgyakkal dobálták őket válaszként. A Momentum alelnökét, Donáth Annát is elvitték aznap a rendőrök, szintén füstgyertya használata volt a bűne.

Fekete-Győr aznap este háromnegyed 9-kor a budapesti Kossuth Lajos téren a Parlament főlépcsőjénél az épület védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstképző eszközt hajított a gyanú szerint, írják.

Az eszköz által kibocsátott füst a sorfalban lévő rendőrök látását és légzését akadályozva a létesítménybiztosítási rendőri intézkedést is akadályozta.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és magánszemélyek feljelentésére indult nyomozás. A gyanúsításban megjelölt bűncselekmény törvényi büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Fekete-Győr András a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. "Senkit nem akartam bántani, hiszen nem hiszek az erőszakban. Hiszek viszont abban, hogy az ügyészségnek ma Magyarországon nem lehet más az elsődleges feladata, mint a politikusbűnözők és rokonaik elszámoltatása" - kommentálta a történteket a politikus közösségi oldalán. Hozzátette: "ha bármilyen hibát elkövettem, azért természetesen minden felelősséget vállalok".

Korábban a párt EP-listavezetőjét, Cseh Katalint is egy füstgyertya miatt vegzálták a rendőrök.  Cseh egy januári Várkertbazár előtti tüntetést követően meggyújtott egy kellékboltokban is legálisan kapható füstgyertyát. A helyszínen semmi nem történt, de amikor egyedül ment hazafelé, lecsaptak rá, a helyszínen átvizsgálták a táskáját, ruházatát, a melltartójába is benéztek.