Előfizetés

Nem csak a rabszolgatörvényről szól - Könnygázt fújtak a rendőrök a Parlamentnél a tüntetőkre (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.13. 17:09

Fotó: Mónus Márton / MTI
Felszólítás nélkül fújtak könnygázt a tüntetőkre a rendőrök a Parlamentnél többször is, de ezzel csak felbőszítették a tömeget. Elvitték a Momentum alelnökét, a tüntetők bedobták a Parlament egyik ablakát.

Gumibotoznak a téren

A parlamenti mélygarázs felé indult meg a tömeg egy része, a rendőrök meg utánuk. Tudósítónk szerint legalább egy embert kiemeltek. Gumibotozás is folyt, valakinek a cipője tűnt el, az emberek egy része azt skandálja, hogy "add vissza". Dühösnek tűnnek a tüntetők. Valaki szerzett egy gázsprét a rendőröktől, büszkén mutogatja.  

Újabb adag könnygázt fújtak a rendőrök

Megint felszólítás nélkül küldtek meg a tüntetőknek egy adagot, de annyit, hogy a Parlament főlépcsőjétől jóval messzebb állóknak is jutott belőle. Egy csomóan segítenek másokon: "Kaptál belőle? Ezzel töröld az arcodat, de a szemedet ne! Szódabikarbónás víz, a Tescóban 100 forint, kurva jó"! - mondja valaki.  A Parlament épületén már három betört ablak van. A Néprajzi Múzeum elől eltűnt a rendőrsorfal.  

"Valamit tenni kell"

Tudósítónk jelentése szerint nem feszült a hangulat a téren, de mindenkiben benne van, hogy csinálni kell valamit. Nagyon hideg van, de a tüntetők létszáma változatlan. Ott van a téren Varju László a DK-ból, Szarvas Koppány Bendegúz, aki DK-s ifjúsági tagozati elnök volt, de átlépett a Momentumba, valamint Szél Bernadett független képviselő. Megint a déli kapunál folyik akciózás, miközben néhány lány arról beszélget, hogy Molotov-koktél kellene. A rendőrség megnyitotta a tér Vértanúk tere felőli oldalát, arra és az Alkotmány utca felé lehet elmenni. A metróbejárat mellett nagyon sok az egyenruhás. A Parlament lépcsőjén gázmaszkban állnak a rendőrök.

Felszólítja a rendőrség a tömeget, hogy ne dobálják a rendőröket

A műveleti parancsnok arra szólítja fel az embereket, hogy ne dobálják a rendőrsorfalat, mert ezzel bűncselekményt követnek el. Érdekes, hogy a hatóság ezt csak most tartja fontosnak, holott órák óta ez zajlik. A Kossuth téren megfogyatkozott a tömeg, már csak mintegy ezren lehetnek. A Néprajzi Múzeum épülete előtt rengeteg rendőrt látott felsorakozni tudósítónk. 

Elvitték a Momentum alelnökét

"Ki nem ugrál, Orbán Viktor!" - skandálja a tömeg, és ennek a ritmusára ugrál az egész tér. Néhány fiatal tojástartóval a kezében nyomakodik előre. Egyikük a tálcát tartja, a másik dob, és ujjonganak, ha egy rendőr sisakján csattan egy tojás. "Szabad ország, szabad egyetem" - ezt is kiabálják, aztán jön a "Ria-ria-Hungária!" Valamivel a Jobbik zászlója mögött feltűnt az LMP-é, és ott lobog a Momentumé is. Olyan hírek terjednek, hogy a rendőrök elvitték Donáth Annát, a Momentum alelnökét. Időközben valaki bedobta a Parlament egyik ablakát.

Megismétlődhetnek a szerda esti események

"Ez semmi a tegnapihoz képest" - mondta lapunknak egy tüntető, aki szerda este is a Kossuth téren volt. Szerinte éjfél körül megint balhé lehet, tüzet is gyújthatnak a demonstrálók. Egy másik résztvevő viszont azt mondta, "fekete lyuk leragadni a Kossuth téren". A Parlament előtt továbbra is elég sokan vannak, bár a tér szélén, az épülettől távolabb lévő pontjain ritkább sorokban, szellősebben állnak az emberek.  

Lefújták az ATV stábját

Kijutott a könnygázból az ATV stábjának: a riporter éppen bejelentkezett, amikor ismét könnygázt vetettek be a rendőrök, ebből pedig kijutott nekik is. A tüntetők kiabálnak a rendőröknek, petárdával dobálják őket. 

Pártzászlók lengenek a könnygázfelhőben

MSZP-s, párbeszédes és jobbikos zászlók lengenek a téren, ráadásul a rendőrsorfal közvetlen közelében. Megint könnygázt vetnek be a rendőrök, de előtte a felszólítás rendszeresen elmarad. Nagy a tömeg, és nem akar oszolni.

Többször is jön a könnygáz

Megint lefújták a tüntetőket a rendőrök, akik felszólítás nélkül vetik be a könnygázt a demonstrálókkal szemben. Egyébként a rendőri fellépést az váltotta ki, hogy többen lökdösni és dobálni kezdték a rendőrsorfalat. De a hatóság fellépése eddig nem érte el a célját: tudósítónk szerint "eléggé jól összehozza az embereket a dolog", egymást bátorítják, segítenek kimosni egymás szemét, arcát. "Pintér-kutyák"!, "Sün, sün!" - ezt kiabálják a tüntetők a rendőröknek.  

Könnygázt fújtak a rendőrök

"Ezzel a könnygázzal az a baj, hogy viszi a szél és nagyon könnyen száll, azok is kapnak belőle, akik távolabb állnak"

- jelentette tudósítónk a Kossuth térről. A rendőrök ezzel most kijjebb szorították az embereket, akik a környező utcák felé tartanak, de még így is sokan vannak a Parlament előtt. Sokan kendővel, sállal takarják el az arcukat.  

A déli kapu felé, majd visszafelé futottak a tüntetők, a rendőrök utánuk

A tüntetők azt játszották a rendőrökkel, hogy egyszercsak elkezdtek futni a téren álló karácsonyfa és a déli kapu irányába, majd amikor a rendőrök utánuk futottak, visszaszaladtak a parlamenti főlépcsőhöz. Munkatársunk szerint mindenki "nagyon lelkes". Azért petárdák, tűzijátékok is repülnek a rendőrök felé. A Vértanúk terénél lévőket elválasztották a téren tartózkodóktól, a Kossuth térre csak az Alkotmány utca felől lehet bejutni.

Füstgránát repült a rendőrök közé

Egymással szemben állnak a tüntetők és a rendőrök a Parlament főlépcsőjénél. A sisakban, pajzzsal álló rendőrök öt-hat sor alkotnak egymás mögött. A tömegből füstgránátot dobtak közéjük. A hangulatot, ami nem sokkal ezelőtt karneváli volt, most a feszült várakozás jellemzi. Közben folyamatosan szól a Mocskos Fidesz!, de a rendőröknek is odaszólnak, hogy "bűnözőket védtek". A rendőrökkel szemben álló tüntetők leginkább átlagos fiatalok, csupán néhány maszkos arc van közöttük. A tér félig van, de ahol a tüntetők tartózkodnak, ott elég sűrű a tömeg. A karácsonyfa szánkókkal körülvéve most magányosan áll - sem tüntetők, sem rendőrök nincsenek körülötte.  

Karneváli hangulat a Kossuth téren

Fesztelen, jó hangulat uralkodik a Parlament előtt, ahova visszaért a még mindig több ezer fős tüntető tömeg. Tudósítónk szerint a Kossuth téren álló karácsonyfával, a fényekkel és a sok-sok emberrel már-már olyan érzése van az embernek, mintha egy karácsonyi vásárban volna. A tér közepén állók közül sokan fütyülnek, sípolnak. Ugyanakkor a környező utcákban álló rengeteg rendőrautó arról árulkodik, hogy elég komoly a rendőri készültség.  A Nyugatinál és a körúton már nincsenek tüntetők, megindult a forgalom.

Igazoltattak az Oktogonon, kettévált a tömeg

"Jogsértés, jogsértés" - kiabálták az emberek, miközben a rendőrség kiemelt és igazoltatott egy tüntetőt. Volt, aki arról beszélt, a Momentum egyik tagjáról van szó - de részletek nem derültek ki. Az igazoltatott tüntetőt csakhamar elengedték.
A Nyugati pályaudvar felé vették az irányt a demonstrálók, akik az autókkal teli úton vonulnak tovább. A cél mégsem a Lendvay utca -
a Kossuth térre tartanak. Akár 5000-6000 ember is lehet már az utcán, vagy még többen. A tömeg kettévált.

Munkaruhában, munkavédelmi sisakban is vonulnak tüntetők, "túlóráztam eleget" felirattal a hátukon. Budapesti alternatív zenekarok frontemberei épp úgy feltűnnek, mint egyenruhásokat kóstolgató, megtermettebb emberek. Egy rendőr már gumibottal a kezében sétál.
A demonstráció egyik fele már lassan a Kossuth térre ér, míg a másik a Nyugati pályaudvarnál maradt.

Ismét a Fidesz-székház lehet a cél

A Deák térre ért a tüntetés fél 8 után, pontosabban a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez. Ez utóbbin indul tovább a menet, ami jelentheti, hogy egy már-már hagyománnyá vált Oktogon-foglalás következik - de jelentheti azt is, hogy a Lendvay utcáig meg sem fognak állni a demonstrálók. Ott, a Fidesz székházánál kezdtek szerdán először dulakodni tüntetők és rendőrök. Mintegy 40 rohamrendőr kíséri őket.
A rabszolgatörvény egy vadkapitalista elhajlás, a dolgozók kizsákmányolása

- mondta a tüntetéssel vonuló dobosok egyike. Ő évek óta tanul és dolgozik Magyarországon, de nem itt született, mint ahogy a tüntetéseken feltűnő, azokat változatos ritmusokkal kísérő társaságból a többiek sem. Mint mondta, egyetlen szervezetnek sem tagja, a felháborodás hozta ki az utcára.

"Te meg KDNP-s voltál"

Páran megálltak a Lánchíd közepén, "mert ha tovább megyünk, olyan, mintha itt se lettünk volna". A többség viszont sétál tovább, a tüntetés eleje már ismét Pesten jár. A menetben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Párbeszéd és a Jobbik zászlói lengedeznek. Utóbbiak közt néhányan azzal viccelődnek, fideszest látnak a tömegben. "Te meg KDNP-s voltál" - jön a válasz.
Visszhangzik a "bajszos szar", mások Pintér Sándor belügyminiszter "kutyáinak" szereznének kutyatápot.
A tüntetés - a nyelvezetet leszámítva - a végletekig szalonképes: mielőtt felvonultak volna a hídra, még azt is megvárták a résztvevők, hogy lehajtson minden autós. Egyúttal bevárták a menet lemaradó végét. A híd szerkezetéről a rendőrök próbálják letessékelni az egyre-másra felmászó tüntetőket és fotósokat.

TGM: a taktikus Orbán meghátrálásra kényszeríthető

Orbán ebben az esetben is az erőből fog érteni, nyilatkozta Tamás Gáspár Miklós. Ehhez az kell, hogy hosszan kitartson a tiltakozás. Tamás úgy gondolja, Orbán taktikus játékos, aki egy idő után meghátrál, ha azt látja, hogy a közvélemény kitart a rabszolgatörvény elutasítása mellett. Viszont a parlamentben megalázták a kormányt az ellenzéki obstrukcióval és kamerás bekérdezésekkel, hangsúlyozta. Ezért - a személyes sértettség okán - csak azért is keményebben fog fellépni a kormány. Tamás Gáspár Miklós szerint
a szakszervezeteknek annak ellenére is van esélye eredményesen tárgyalni, hogy az eddigi kísérletek kudarccal végződtek.

Eközben a tömeg eleje már elérte a Lánchidat, míg a vége még mindig csak a Batthyányi térnél tart. Ugyan nem tömött sorokban vonulnak a demonstrálók, de így is több ezer emberről lehet beszélni.

"Aki dudál, velünk van"

A rakparti kocsisort menthetetlenül feltartja a menet. "Aki dudál, velünk van" - harsogják a tüntetők, és az autósok a várakozás és dugó ellenére dudálnak is szorgosan. Minden alkalommal üdvrivalgás rá a válasz.
20-25 rohamrendőr kíséri a demonstrációt. Egy tüntető közben arról beszél: vonulás helyett inkább valami olyasmi kéne, mint 2006-ban az MTV székházának ostroma volt.

Még egy hidat elfoglalnak

"Ha már úgyis velünk sétálnak a rendőrök, sétáltassuk meg őket rendesen" - mondta egy tüntető, miközben a menet hangos skandálással arra jutott:
következőnek a Lánchidat foglalják el.

A környék forgalma teljesen megbénult. A menet a Bem rakparton sétál tovább dél felé.

Vasárnap is tüntetés lesz

Eközben már meg is hirdettek egy újabb tüntetést december 16-ra, vasárnapra. Percek alatt százak jelezték, hogy részt akarnak venni a Hősök terén délután 3-kor kezdődő rendezvényen. Gulyás Gergely azt mondta, nincs érdemi társadalmi tiltakozás a rabszolgatörvény ellen, "mutassuk meg Orbán Viktor kormánynak, hogy milyen az, mikor a magyarok érdemben tiltakoznak" - fogalmaz a leírás.

Rendőri felvezetéssel Budára

"Demokráciát" - kiabálják a vonulók, füstgyertyákat égetnek páran, mások pedig "Soros-bérenc vagyok" skandálással válaszolnak ironizálva Gulyás Gergelynek a Kormányinfón elhangzott vádjaira.
A több ezer fősre duzzadt tömeg elfoglalta a Margit hidat, és rendőri felvezetéssel a budai oldal felé indult.

A híd közepén megállt egy kicsit a menet, ekkor beérték a Jobbik tüntetői is.
Mikor a Jászai Mari tér felé elindult a vonulás, a rohamrendőrök hatalmas tömegben a Parlament északi bejáratához vonultak - vélhetően attól tartottak, a tüntetők azon az oldalon akarnak majd bejutni. Ám ne ez történt: a cél a híd volt. Út közben előbb a 2-es villamos útját is elállták, de a szervezők kérésére végül szabadon hagyták a síneket.
A 6-os villamos viszont nem jár, és a leszállított utasok kevés rokonszenvvel méregetik a rendezvény résztvevőit. Nem sokan tesznek eleget a harsány "gyertek velünk" felszólításnak.

"Gyertek velünk" - Jön a hídfoglalás

Megindultak a tüntetők a Margit híd felé, hogy elfoglalják azt. Felmerült, hogy a Gyorskocsi utcáig is tovább vonul a tömeg, ahol a szerda este óta benntartott demonstrálók elengedését követelik majd.

Ezren lehetnek, felsorakoztak a rohamrendőrök is

"Diák, munkás, egy az irány" - skandálják a tüntetők, de felharsant már a klasszikus "Orbán takarodj" is. Este 6 körül már közel ezren vannak a Kossuth téren. Feltűntek a Párbeszéd tagjai is, élükön Kocsis-Cake Olivioval.
Kifütyülés közepette körülbelül 40 rohamrendőr sorakozott fel három sorban a Parlament elé. Látható oka nem volt a színre lépésüknek, és ez láthatóan felidegesítette a tömeget.  Volt, aki azt kiabálta, még nem kapott könnygázt, és kérne. Ám a sorakozó egyenruhásoknál mindössze gumibot, rohamsisak és fegyver van, könnygáz csak az oldalt várakozóknál.
A tüntetők érdeklődése a rendőrök iránt gyorsan lelankadt, és idő közben a zenét is visszakapcsolták a szervezők.

Újabb korszak kezdődhet

A lassan 400-500 főre duzzadó tömegnek Tamás Gáspár Miklós mondott beszédet. Azt jósolta: hamarosan egy új korszak kezdődik, ahol egyetemisták és szakszervezetek, dolgozók és ellenzékiek együtt fognak kiállni a kormánnyal szemben. Már nem csak a rabszolgatörvény miatt mennek ki szerinte az emberek, hanem mert elegük van a rasszizmusból, megfélemlítésből, és az egész ostoba rendszerből - tette hozzá.
Öt tüntető ellen képtelen vádakkal indult eljárás, és őket még mindig nem engedték el a szerda esti demonstráció után a rendőrök - egy fiatal szónok arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a tüntetés mellettük való kiállás is. Szerinte hamarosan véget ér egy másik demonstráció is, annak a résztvevői pedig szintén a Kossuth térre mennek majd.
Tűrhetetlen, hogy a munkaadó döntheti el, mikor fizeti ki a dolgozóit

- mondta egy ápolónő a Népszava tudósítójának. Ő maga is rendszeresen túlórázik, szerdán is munka után tüntetett és csütörtökön is éjszakázni megy a demonstráció után. Azért van kint, mert elege van, és félelem nélkül áll elébe, bármi is lesz a tüntetésen. Közben - francia mintára - műár egy sárgamellényes tüntető is megjelent.
A szervezők a törvények betartására és betartatására szólítanak fel mindenki. Az arcot még félig eltakarni is illegális egy bejelentett demonstráción.

"Ezek még álmukban is hazudnak"

Negyed 6 körül már 250-300 tüntető lehet a Kossuth téren. Főként fiatalok, olyan "tematikus" zenékkel hangolódnak a demonstrációra, mint például a Politikusok című hiphop szám.
Egy idősebb tüntető lapunknak úgy fogalmazott, azért ment ki, mert felháborítónak tartja, hogy Garancsi István és más oligarchák cégei a dolgozók sanyargatása árán járhatnak jól, márpedig a rabszolgatörvénynek ez az eredménye. Élete során rengeteget túlórázott, amit mindig kifizettek, de a munkaidőkeret 3 évre való növelése után ki tudja, a jövőben mi lesz. Arra a felvetésre, hogy a kormány szerint havonta minden dolgozó megkaphatja majd a pénzét, azt mondta: "ezek még álmukban is hazudnak".

A szélsőbal érkezett először

Mintegy 150 rendőr állt a Kossuth téren és a Parlament épülete előtt néhány perccel 5 óra előtt, miközben a tüntetők még csak alig százan lehettek. A rabszolgatörvény miatt tiltakozók között meglepően népes csoportot alkotnak a szélsőbaloldali aktivisták.
A kordonokat egyelőre nem állították fel, a hangulat nyugodt.
Előző nap, szerda délután, majd a késő esti órákban több ezren gyűltek össze az Országháznál. Egy nyugalmasabb pillanatban egy szónok bejelentette: a békés demonstrálást másnap is folytatják, és ismét a Kossuth térre várnak mindenkit.
A tervek szerint 5-6 óra között indulnak majd el a demonstrálók, hogy forgalmasabb utakat és közlekedési csomópontokat zárjanak le.

"Hozz magaddal enni- és innivalót, meleg ruhát, és készülj fel, hogy több órát maradunk" - írták a diákaktivisták, akik egyből meg is hirdették az eseményt a közösségi médiában. Hivatalosan 5-kor kezdődött el a "Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás", kétezernél többen jelezték, hogy elmennek.
Kapcsolódó
Hídlezárás, menetelés, majd könnygázfürdő a Kossuth téren

Van-e joga az MNB-nek alkotmányjogi panaszra?

Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2018.12.13. 16:51
Népszava fotó
Megsemmisítette ma az Alkotmánybíróság a Kúriának az MNB közigazgatási határozatát hatályon kívül helyező döntését.
Vissza kellett volna utasítania az Alkotmánybíróságnak (Ab) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alkotmányjogi panaszát, vagyis az Ab nem dönthetett volna az ügyben - írta a legfrissebb Ab-határozathoz fűzött különvéleményében Stumpf István. Mai, többségi, 8:7 arányban meghozott határozatában az Ab kimondta: a bíróságok számára alkotmányos kötelezettség, hogy a jogszabályokat elsősorban azok céljával összhangban értelmezzék, ami nem zárja ki, hogy egyéb szempontokra is figyelemmel legyenek. "Az a bírósági mérlegelés azonban, amely a jogszabály céljának vizsgálatát teljes mértékben kizárja, már alaptörvény-ellenesnek minősül" - írta az Ab. Az adott ügyben az Ab szerint a Kúria nem vette figyelembe a jogszabály célját, ezért az MNB által támadott kúriai ítéletet megsemmisítette. A renitens alkotmánybíró Stumpf szerint ezzel szemben úgy vélte, az Ab a Kúria által elrendelt új eljárás befejezése előtt az ügy érdemét érintően az nem foglalhatott volna állást. Idézte a törvényt, amely szerint "alkotmányjogi panasz benyújtásának nincs helye", ha az eljárás még folyamatban van, jelen ügyben pedig a Kúria új eljárás lefolytatására kötelezte az MNB, s ez még nem zárult le. De Stumpf szerint azért sem dönthetett volna az Ab ebben az ügyben, mert "egy közigazgatási hatóságnak alapvető joga nincs", így az MNB nem élhet alkotmányjogi panasszal sem. Az alapvető jogok ugyanis, írta Stumpf, eredendően az egyének szabadságát biztosítják az állammal, a közhatalom birtokosával szemben, rendeltetésük tehát a közhatalom (állami hatalom) korlátok közé szorítása. Stumpfhoz hasonlóan Czine Ágnes is úgy vélte, az MNB-nek nem lett volna joga alkotmányjogi panaszt benyújtani, de Schanda Balázs, Hörcherné Marosi Ildikó (és a hozzá csatlakozó Szalay Péter), továbbá Dienes-Oehm Egon is arra hivatkozott különvéleményében, hogy az alkotmányjogi panaszt nem lehetett volna befogadnia az Ab-nak. A megsemmisített kúriai ítélet a Hungária Értékpapír Zrt.-hez, pontosabban annak 2016-os csődjéhez kapcsolódik. A Kúria úgy ítélte meg, hogy a jegybank szabálytalanul büntette meg a brókerügy vélt felelőseit, ugyanis Windisch László, az MNB egyik alelnöke egyszemélyben döntött a bírságokról, holott a Kúria (és a korábban első fokon eljáró bíróság) szerint ehhez nem volt joga. Windisch „átruházott kiadmányozási jogkörben” a „Pénzügyi Stabilitási Tanács felhatalmazása alapján” járt el, ám a Kúria a jegybanki közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezte, mondván: a tanács hatáskörének elvonásával az alelnök saját nevében hozta meg azt. Az Ab obskúrus többségi döntése szerint ugyanakkor a Kúria tévedett. Az Ab többségi döntése szerint az ügyben azt kellett megvizsgálniuk, hogy a "kiadmányozás" fogalmának a Kúria ítéletében foglalt értelmezése sérti-e az MNB tisztességes eljáráshoz fűződő jogát. A testület ezért elemezte a jogszabályi környezetet, a szabályozás célját és a konkrét ügy tényállását is. Az Ab szerint a Kúria nem vette figyelembe a a jogszabály célját, holott az alaptörvény szerint ez kötelessége lett volna a törvény értelmezésekor. Az Ab úgy vélte, az MNB-ről szóló törvény módosítása kapcsán a jogalkotó egyértelműen utalt a rugalmasabb döntéshozatalra irányuló szándékára, amikor a törvényjavaslat indoklásában azt írta, a "rugalmasabb döntéshozatal érdekében” lehetővé teszik, hogy a Pénzügyi Stabilitási Tanácsban „a hatósági döntések meghozatala, valamint a döntést megtestesítő okirat aláírása is delegálható legyen”.  

Törvényt sérthetett a rendőrség, mikor felszólítás nélkül esett a tüntetőknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.12.13. 16:19

Fotó: Tóth Gergő
Oszlatás felszólítás nélkül, a kommunikáció teljes hiánya és könnygáz mindenkinek - a törvények nem éppen ezt írják elő a rendőröknek. A TASZ jogsegélyt ajánl.
A rabszolgatörvény szerdai elfogadását követő spontán tiltakozás egy idő után erőszakossá vált, így a rendőrségnek értelemszerűen közbe kellett avatkoznia. A tömegkezelés arányossága és szakszerűsége azonban kétséges - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).
A demonstráció egyértelműen békétlenné vált legkésőbb akkor, amikor egyes résztvevők üvegekkel, kövekkel, petárdákkal kezdték dobálni a rendőröket, kukákat borogattak és tüzeket gyújtottak. Ám annak ellenére, hogy a tüntetés fokozatosan veszítette el a békés jellegét, a hatóságok egyáltalán nem kommunikáltak a tüntetőkkel, nem figyelmeztették őket a jogsértő magatartásuk következményeire,
a rendőrség tehát nem azon volt, hogy elkerülje az erőszak bekövetkezését és alkalmazását. Pedig az új gyülekezési törvény kifejezetten előírja az együttműködés kötelezettségét, a rendőrségi törvény pedig kötelezővé teszi a kényszerítő eszköz alkalmazására vonatkozó előzetes figyelmeztetést

- írja a jogvédő szervezet. Érthetetlen, hogy amikor a tüntetés erőszakossá vált, a rendőrség miért nem oszlatta fel hivatalosan is a tömeget, felszólítva a résztvevőket a távozásra, mielőtt a tömegoszlatásba kezdett.

Magyar Helsinki Bizottság: először mindig figyelmeztetni kell

Sokan fordultak a rendőri fellépés jogszerűségét firtató kérdésekkel a Magyar Helsinki Bizottsághoz is. Csütörtök reggel konkrétumok nélkül, általánosságban tudtak csak válaszolni. Mint közösségi oldalukon írták: a rendőröknek akkor lehet vegyi eszközt (ilyen a paprikaspray) használni, ha vagy tömegoszlatás volt, vagy életet, testi épséget közvetlenül veszélyeztető támadás történt, illetve ha a rendőri intézkedésnek ellenszegültek.Ilyenkor mindig szükséges előzetes figyelmeztetés a tömegoszlatás vagy az eszköz használata kapcsán. Az igazoltatások általános szabályairól egy tájékoztatót is készítettek.

Bár történtek célzott, csak a valóban erőszakos tüntetőket érintő kiemelések is, a tömegoszlató eszközök - így a könnygáz - használata többször is indokolatlan és ezért jogellenes volt. Ha indokolt volt, akkor olyanokat is érintett, akiknek a tiltakozása megőrizte békés jelleget. Hogy pontos képet kaphasson a történtekről,
a TASZ közérdekű adatigényléssel fordulunk a rendőrséghez.

A szervezet jogsegélyt nyújt az eljárás alá vont tiltakozóknak és a jelek szerint jogszerűtlenül alkalmazott kényszerítőeszközök áldozatainak, amennyiben segítséget kérnek tőlük.

Hivatalos személy elleni erőszak - hallgató ellen is indult eljárás

A Szabad Egyetem azt írja: a rendőrség szerint többször megütötte az egyenruhásokat egy diákaktivista, Adrien, mikor a Kossuth téri karácsonyfa körül dulakodtak a rendőrök a tüntetőkkel. Adrient ezért "letartóztatták". A vád ellene - és négy másik tüntető ellen - hivatalos személy elleni erőszak. Mint írják, úgy értesültek, hogy "akár 72 órán át őrizetben tarthatják" őket. "Adrien teljes mértékben ártatlan és ezért azonnali szabadon bocsájtását követeljük" - írják a hallgatók közösségi oldalukon.
A bíróság honlapján ugyanakkor nincs semmi hír arról, hogy elrendelték volna bárki letartóztatását - vélhetően a gyújtogatással és verekedéssel gyanúsított Adrien ellen csak eljárás indult. A rendőrség pedig arról adott hírt: a karácsonyfa körüli eset után öt főt elfogtak, velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság lopás vétség miatt indított büntetőeljárást.
Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta el: szerdán 34 személy ellen indult eljárás, közülük 20 ellen garázdaság, a többek ellen pedig a gyülekezési jog megsértése és lopás gyanújával.