Előfizetés

Fogynak a sárkányok, kitilthatják a turistákat Komodóról

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.03. 11:16
Illusztráció
Fotó: Suryanto Putramudji / AFP
Egy évre le akarják zárni a helyi hatóságok a turisták előtt az indonéziai Komodo-szigetet a komodói varánusz élőhelyének védelme érdekében - számolt be róla a CNN honlapja.
Az indonéz sajtó szerint 2020 januárjától nem engedik be a turistákat a szigetre. A tervezetről hónapok óta folyik a vita az indonéz tartományban, hiszen a Komodo-sziget nagyon népszerű turisztikai célpont. A látogatók számának korlátozása azonban újabb muníciót kapott a közelmúltban, amikor a hatóságok egy csempészhálózatot lepleztek le, amely 41 komodói sárkányt csempészett ki a szigetről és példányonként 500 millió rúpiáért (10 millió forintért) adott túl rajtuk külföldön.
A sziget lezárása lehetőséget teremt egy állatvédelmi program megvalósítására, amely egyfelől a komodói varánuszok populációját akarja növelni, másfelől élőhelyüket akarja biztosítani. A komodói óriásgyíkok több mint 3 méteresre is megnőhetnek, a kifejlett példányok testsúlya mintegy 70 kilogramm, harapásuk mérgező. 
A Komodo-sziget - amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel - az utóbbi időben egyre népszerűbb a turisták körében, köszönhetően a közeli Flores-szigeten leszálló új légi járatoknak és a szigeten létesült új szállodáknak. A Komodói Nemzeti Parknak jelenleg havonta tízezer látogatója van. Az UNESCO adatai szerint a nemzeti park szigetein, Komodón, Rincán, Padaron, továbbá Flores egyes partszakaszain mintegy 5000 komodói varánusz él vadon.
A helyi sajtó szerint csak a Komodo-szigetet zárják le a turisták előtt, a nemzeti park többi részét továbbra is látogathatják.

Magokat ültetett a Budapest Bike Maffia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:26

Fotó: Budapest Bike Maffia
Három nap alatt öt intézményben 65 négyzetméternyi veteményes kertet hozott létre a Budapest Bike Maffia az idén másodszor megrendezett, "magörökbefogadós" hétvégi akciójával.
3 nap, 5 intézmény, 25 önkéntes, 65 nm ágyás, 370 kg várható hozam – ezek a számok jellemzik a hajléktalanszállók és egy gyermekotthon kertjében zöldséget ültető Budapest Bike Maffia idei első vetésének hétvégéjét. 
Az önkéntesek a magokkal teli ágyásokat az ottlakók gondjaira bízták, hogy friss és tápláló zöldségeket termelhessenek. Az öt helyszínen nemcsak az aktivisták ültettek, az intézmények lakóit is sikerült bevonni. Projektjük célkitűzése a közös munkán túl az is, hogy a társadalom peremén élők is megtapasztalhassák: némi odafigyeléssel egész nyáron élvezhetik munkájuk gyümölcsét (és zöldségét).
A hétvége részletes beszámolójából kiderül, a Twist Olivér Alapítvány lakók azt kérték, a paradicsom, uborka, saláta, hagyma és eper mellett csilit is ültethessenek. A leglelkesebbek pedig a Magyar Vöröskereszt Madridi úti szállójának lakói voltak, akik még kertészklubot is alapítottak. 
A Seeds 4 Hope - Fogadj örökbe egy magot! projekttel a Budapest Bike Maffia az olyan, agglomerációban levő hajléktalanszállókat céloz meg, ahol lehetőség van a kert használatára. A zöldségmagokat és a szükséges felszereléseket a szponzorok biztosítják. 

Túl van a nehezén a berlini állatkert Herthának keresztelt jegesmedvebocsa (fotók)

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.02. 14:21

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / AFP
A Hertha nevet kapta a berlini állatkert jegesmedvebocsa, és a német főváros leghíresebb sportegyesülete, a Hertha BSC nyerte el a négyhónapos nőstény medvebocs hivatalos keresztszülői tisztségét - jelentette be kedden az intézmény.
A Tierpark Berlin tájékoztatása szerint a névadó pályázatra 5300-nál is több javaslat érkezett, a keresztszülői tisztségért pedig több mint tízen indultak. Az állatkertnek hasznos a nagy népszerűség, amelyet a Hertha BSC élvez és segít ráirányítani a figyelmet a szabadon élő jegesmedvék nehéz helyzetére. A klímaváltozás, az olajkitermelés, a katonai támaszpontok és a turizmus mind veszélyezteti a faj természetes élőhelyét, a sarkvidéket.
"Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy ez így nem mehet tovább"

- mondta Florian Sicks, az állatkert medvékért felelős kurátora a Rundfunk Berlin Brandenburg (RBB) közszolgálati médiatársaságnak.

Hertha december elején született, anyjával, a 9 éves Tonjával él a Berlin keleti részén lévő állatkertben. Többnyire a barlangszerű istállójában időzik, de március közepe óta naponta több órát is a kifutóban tartózkodik, sokat rohangál, játszik, mászik a sziklákon és már a kifutó tavába is bemerészkedik. Hertha az berlini állatkert legújabb attrakciója, több mint a duplájára nőtt a látogatók száma, amióta március 16-án bemutatták a közönségnek. 
A medvebocs egészséges, jól fejlődik, és négy hónaposan már "túl van a nehezén" - mondta Florian Sicks, rámutatva, hogy a jegesmedvebocsok halálozási aránya igen magas, mivel nagyon fejletlenül jönnek a világra. Újszülöttként akkorák, mint egy tengerimalac, vakok és süketek. 
A berlini állatkert legutóbbi jegesmedvebocs kedvence négy hónaposan pusztult el 2017-ben. Halála nagyon váratlanul érte gondozóit, pontosan nem derült ki, hogy mi okozta, annyit állapítottak meg, hogy a mája volt beteg. Tonjának 2017 decemberében is született két kölyke, az egyik születése után azonnal elpusztult és a másik is csak pár hétig élt.