56 kiskutyát akart külföldre csempészni egy férfi, 21 halt bele a kísérletbe - állatkínzás miatt kell felelnie

Publikálás dátuma
2019.04.03. 11:04
Képünk illusztráció
Fotó: HALIL SAGIRKAYA / AFP
Az életben maradt kutyák egy része még ma sem teljesen egészséges, pedig 2017-ben történt az eset.
Állatkínzás miatt emeltek vádat egy Magyarországon élő olasz férfi ellen, aki 56 kölyökkutyát próbált Olaszországba vinni, de a szállítási körülmények miatt az állatok nagy része elpusztult - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán. Pirger Csaba tájékoztatása szerint a 28 éves olasz férfi Somogy megyében kisállatok, elsősorban kutyakölykök kereskedésével foglalkozott. Még 2017 májusában nagyobb haszon reményében akart kutyakölyköket Olaszországba szállítani, ezért több helyen is vásárolt ebeket.
Francia bulldogokat és máltai selyemkutyákat vásárolt először, az állatokat pedig Kaposváron tartotta, egy olyan helyen, ami egy korábbi hatósági bejelentésben már szerepelt kutyák illegális gyűjtőhelyeként. A férfi az először megvásárolt 15 kölyköt egy bérelt kisbuszba pakolta, hogy különböző tenyésztőktől további kölyökkutyákat vásároljon.
A férfi végül összesen 56 kölyköt helyezett el a kisbuszban. Az állatok - egy kivétellel - még nem voltak nyolchetesek sem, vagyis az anyjuktól még nem lehetett volna elválasztani őket.

Műanyag- és faládákban, állatszállító boxokban, az ebeket egymásra pakolva olyan körülmények között utaztatta órákon át, hogy azoknak nem volt elég helyük és levegőjük, etetésükről, itatásukról pedig egyáltalán nem gondoskodott.
A rendőrök Nagykanizsa határában állították meg közúti ellenőrzés miatt a járművet, amikor felfedezték benne az összezsúfolt kutyákat. A helyszínre hívott állatorvos már ekkor megállapította, hogy a szállítási körülmények az állatok maradandó egészségkárosodását, elhullását okozhatja. A gondos és szakszerű ellátás ellenére az 56 kölyök közül a menhelyen 17 elpusztult, a később ideiglenes gazdákhoz elhelyezett állatokból négy szintén kimúlt, de az életben maradt kutyák egy része még ma sem teljesen egészséges.
A Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz állampolgár ellen.

Halott nő testét találták meg egy jászladányi szeméttelepen

Publikálás dátuma
2019.04.03. 09:46

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Idegenkezűségre utaló nyomot nem találtak.
Női holttestet találtak kedden Jászladányon, az egykori szeméttelepen egy vizesárokban - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete szerdán.
S. Tóth-Gönczöl Szabina elmondta: idegenkezűségre utaló nyomot nem találtak, közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják a haláleset körülményeit.

Elítélték a kisfiút felpofozó járókelőt

Publikálás dátuma
2019.04.02. 16:47
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az 56 éves férfi kisebb szóváltás után ütötte meg a labdáját tartó fiút. A bíróság most bűnösnek találta.
Védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel vádolták azt a férfit, aki még február 29-én, a Westendben felpofozott egy tízéves fiút. A vádlott pár szót váltott a sértettel, miközben a mozgólépcsőn utaztak, majd a lépcsőt elhagyva visszafordult, és „közepes erővel” arcon ütötte a mögötte érkező, kezében labdát tartó gyereket.
A pofon miatt körözést adtak ki a férfi ellen, aki másnap önként megjelent a rendőrségen, és beismerő vallomást tett. Az ügyben Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség emelt vádat, még hozzá gyorsított eljárásban, így egy hónapon belül bíróság elé állíthatták a vádlottat. A testület a férfit bűnösnek mondta ki a vádban felhozottak szerint, és egy év próbára bocsátásra ítélte – derül ki az ügyészségi közleményből.
Szerző