Bambik születtek a bécsi állatkertben

Publikálás dátuma
2019.04.03. 13:30

Fotó: DANIEL ZUPANC / WWW.ZUPANC.AT
Két nagyon ritka vietnámi szikaszarvassal gyarapodott a Schönbrunni Állatkert. Bár a márciusban született szarvasborjúk még ingatag lábakon állnak, egyre többször lehet látni őket a rinocéroszparkban.
Nagy szemek és pöttyözött barna bunda – a két újszülött vietnámi szikaszarvas épp úgy néz ki, mintha a fiatal Bambi két példánya költözött volna be a Schönbrunni Állatkertbe. 2017 óta él itt szikaszarvasok egy kisebb csoportja, ami márciusban két borjúval: egy nősténnyel és egy hímmel is gyarapodott. 
A kivételes állatok a rinocéroszpark (Nashornpark) hatezer négyzetméterén osztoznak a nilgau antilopokkal, az indiai antilopokkal és a park névadóival, az orrszarvúakkal. 
"A vietnámi szikaszarvasok különlegessége, hogy pettyezett bundájuk nemcsak a fiatal állatokra, hanem a kifejlett példányokra is jellemző, ami jó álcát ad nekik az erdőben"

- mondta az állatkert osztályvezetője, Simone Haderthauer.

A szabadon élő vietnámi szikaszarvasok világszerte a kihalás szélén állnak és állatkertekben is csak ritkán fordulnak elő. Főként a vietnámi erdőirtásoknak estek áldozatul, sok helyen pedig vadásztak is rájuk. Vietnámban is már csak védett vadasparkokban találhatóak meg. A nagyszámú betelepített populáció miatt a Természetvédelmi Világszövetség ennek ellenére nem fenyegetett fajként tartja őket számon.
Szerző

Aggasztó: Kanada gyorsabban melegszik, mint a világ többi része

Publikálás dátuma
2019.04.03. 12:50
Illusztráció
Fotó: CLEMENT SABOURIN / AFP
Kanada melegedése átlagosan kétszer olyan gyors, mint a világ többi részéé - állapította meg egy friss kutatás.
A szövetségi kormány klímajelentése (Canada's Changing Climate Report, CCCR2019) arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak és előre láthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedés sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan - idézte a BBC hírportálja.
A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változás, amelynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak. Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 Celsius-fokot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek. A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 fokot melegedett az átlaghőmérséklet.
"Noha a melegedésben az emberi tevékenységek és a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó"

- írta a jelentés.

A globális felmelegedés több szélsőséges időjárási jelenséget: hőhullámot, a bozóttüzek nagyobb kockázatát és az ország egyes részein aszályt hoz magával. Az óceánok savasabbak lesznek, csökken bennük az oxigén, ami árthat a vízi élővilágnak. Kanada sarkvidéki vizeinek egy része néhány évtizeden belül előreláthatóan huzamosabb időn át jégmentes lesz nyaranta. A vízszint emelkedésével nő a partvidék elöntésének veszélye, az intenzívebbé váló esők belső árvizekkel fenyegetnek.
Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jég olvadásával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban - olvasható a jelentésben.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 13:38

Különleges kisbárány született Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.04.03. 12:40

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA
A vidáman ugráló wallisi feketorrú bárány már látható a debreceni állatkert kifutójában.
Egészséges utóddal szaporodott a tavaly tavasz óta Magyarországon csak Debrecenben látható különleges juhcsalád. Az állatkert beszámolója szerint az egy hete született kíváncsi és jókedvűen ugráló kisbárány szülei társaságában már látható a kifutójukban.
A világ egyik legkedveltebb, robusztus testalkata ellenére nyugodt viselkedésű juhfajtája Svájc délnyugati részéről, a német nyelvterületű Wallis kantonból származik. Beszédes nevét a származási helyéről, illetve bohókás külső jegyeiről; az orrán és arcán lévő, fekete, maszkszerű foltjairól kapta. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 12:49