Előfizetés

Sorra kerülnek elő a bombák a Testnevelési Egyetem sportközpontjánál - jövő héten az egész környéket lezárják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:31

Több száz lakást, illetve a környező irodaházakat, hoteleket és vendéglátó helyiségeket kell kiüríteni.
A Koltai Jenő Sportcentrum területén az építkezés során több II. világháborús robbanószerkezetet találtak, írja a budapesti XII. kerület önkormányzata a honlapján. Ezért
a tűzszerészek a hatástalanítás idejére, április 10-ére biztonsági zárást rendeltek el a környéken.

A hatóságnak több száz lakást, valamint a környező irodaházakat, hoteleket és vendéglátó helyiségeket kell kiüríteni. Az érintett ingatlanok:
 • Csörsz utca 1., 3., 5., 7., 9., 11., 13., 15., 17-21., 23-25.;
 • Avar utca 2/a. és 2/b, valamint a 31/a és 31/b;
 • Hegyalja út 28., 30., 34-36., 42., 44., 46., 48., 50., 52., 54., 58., 60., 62., 64.;
 • Szittya utca 3., 4.;
 • Társ utca 1., 2., 3., 4.;
 • Otthon utca 1., 2., 3., 4., 6., 8., 10.;
 • Schweidel utca 1.
A kiürítés kezdete reggel 8, a vége várhatóan a késő délután. Ez alatt a MOM Kulturális Központ (Csörsz u. 18.) befogadóhelyként üzemel, ahova személyes okmányokkal, és legfeljebb egy kézitáskányi holmival tudnak belépni a környékbeliek. A háziállatok elhelyezéséről mindenkinek magának kell gondoskodnia, azokat tilos a befogadóhelyre vinni. A segítségre szoruló lakóknak szükség esetén szakszerű ellátást is biztosít az önkormányzat.
Az önkormányzat továbbá azt kéri az érintettektől, hogy a lakásukból való távozáskor:
 • kapcsolják le a villanyt, az elektromos készülékeket, a világítást;
 • zárják el a víz- és gázvezetéket, berendezéseket;
 • oltsák el a kályhákban, tűzhelyekben az égő tüzeket;
 • zárják be az ablakokat, és ha van, eresszék le a redőnyt;
 • a lakásajtót zárják kulcsra.
A kiürített, lezárt területet a rendvédelmi szervek őrzik, a lezárás idején a belépés szigorúan tilos. Forgalmi korlátozás is várható, valamint változás a tömegközlekedés menetrendjében.

Összefogott a pécsi ellenzék, közös jelölteket indítanak az önkormányzati választáson

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:09

Fotó: Népszava
Az összefogásban a DK, az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Momentum vesz részt, a jelöltek nevei még nincsenek meg.
Az októberi helyhatósági választásokon Pécs 18 egyéni körzetében egy-egy közös képviselőjelöltet indítanak az ellenzéki pártok - jelentették be az együttműködésben részt vevő DK, MSZP, LMP, Jobbik és Momentum tisztségviselői szerdán sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen. Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője közölte: a körzetenkénti egy-egy önkormányzati képviselőjelölt állításának ügyében a pártok "koordinálni" fognak egymással. 
Fogarasi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője azt mondta, az érintett pártok egyetértenek a város érdeke szempontjából legfontosabb célok és elképzelések tekintetében, ezek mentén jött létre ez az együttműködés.
Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta: pécsi illetőségűként személyesen is mindent megtesz azért, hogy az idei önkormányzati választáson megbukjon a Fidesz a megyeszékhelyen. Szerinte a Fidesz csaknem tíz éve tartó városvezetésének legsúlyosabb következménye, hogy 13 ezer ember volt kénytelen elmenni a baranyai megyeszékhelyről megélhetési problémák miatt. Az LMP "részvételi programalkotási folyamatot indít".
Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője jelezte: az ellenzéki pártok pécsi vezetői abban is megállapodtak, hogy megteremtik a szavazatmaximalizálás feltételeit. "Ha ez létrejön, nagy valószínűséggel győzni fog az ellenzék Pécsett" - mondta.
Péderi Tamás, a Momentum pécsi elnöke közölte, leginkább a fiatalokat érinti "Pécs rossz városvezetésének" problémája, ezért egyik elsődleges céljuk e korosztály megszólítása, a közéletbe való bevonása, "valós alternatíva" felmutatása.
A lehetséges közös polgármesterjelöltre vonatkozó kérdésre válaszolva Keresztes László Lóránt azt mondta: pártjuk részéről ez még nyitott ügy, de szerinte szükség van olyan jelöltre, aki valamennyi ellenzéki párt támogatását bírja. Az LMP-s politikus egyetért Mellár Tamással (Párbeszéd) abban, hogy az ellenzéki jelöltek "transzparens eljárásban" tegyék világossá programjukat és városvezetési elveiket. Gulyás Emil közölte: az MSZP, a DK és a Momentum továbbra is Péterffy Attila, a Főtáv Zrt. műszaki, fejlesztési és karbantartási igazgatójának jelöltségét támogatja a pécsi polgármesteri posztra. Hozzátette, bíznak abban, hogy jelöltjük megkapja majd a többi párt támogatását is.

Megszületett a bérmegállapodás a BKV-nál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:02
Népszava-fotó
Nem lesz sztrájk, Budapest fellélegezhet.
Sikeresen zárult a 2019-es bértárgyalás a BKV-nál, megállapodtak az idei emelés mértékéről - közölte a cég. A szerdán aláírt megállapodás szerint 8 százalékkal emelik a személyi alapbért április 1-től, a január 1-től március 31-ig tartó időszakra pedig egyszeri bruttó 105 ezer forintos kiegészítést kapnak a dolgozók. A megegyezés ezen felül tartalmaz még egy év végi egyszeri, 14 900 forint értékű kifizetést is. A cég emlékeztet: a BKV-nál 2017-től átlagosan 27 százalékkal emelkedtek a fizetések, a mostani megállapodással együtt pedig átlagosan 35 százalékkal magasabbak a bérek a 2016-os szinthez képest.  A megállapodással elhárult a sztrájkveszély, a szakszervezetek korábban már sztrájkbizottságot is alakítottak. A cég ugyanis sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy 5 százaléknál nagyobb emelést nem tudnak adni, a szakszervezetek viszont kétszámjegyű emelést követelt, konkrát számot, 15 százalékot viszont egyedül az Egységes Közlekedési Szakszervezet mondott. Végül a 8 százalékban állapodtak meg, amit az EKSZ ugyan nem fogad el, de tudomásul veszi. Így elhárult a sztrájkveszély a cégnél.