Csak nyáron derül ki, mi tartozik a közigazgatási bíróságokra

Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:49

Fotó: AFP
Az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint ezeket egy ún. „saláta”-törvény fogja pontosan rögzíteni.
Nyár elejére tervezik elfogadni azt a jogszabály-módosító csomagot, amely rendelkezik a jövőre felálló új közigazgatási bíróságok hatásköréről – írja az Index.  Bár a parlament hétfőn elfogadott egy törvénymódosítást a közigazgatási bírósági rendszerrel kapcsolatban, ez alapvetően a bírói függetlenségre ad garanciákat, és a Velencei Bizottság kifogásaira reagált. A portál kiemeli: még mindig több ponton homályos a közigazgatási bíróságok működése, nem tudjuk például, hogy milyen ügyek tartoznak majd a hatáskörébe. Az Igazságügyi Minisztérium ezzel kapcsolatban az Indexet arról tájékoztatta, hogy
„az egyes közigazgatási törvényszékek kizárólagos illetékességébe tartozó ügyeket, valamint azokat, amelyekben a Közigazgatási Felsőbíróság első és végső fokon jár el, a nyár elejére tervezett ún. „saláta”-törvény fogja pontosan rögzíteni.”

A minisztérium emellett közölte: várhatóan a Közigazgatási Felsőbíróság olyan ügyekben fog egy fokon eljárni, amelyek jelenleg is a Kúria közigazgatási ügyszakába tartoznak. Arról, hogyan fognak eljárni ezek a bíróságok, a minisztérium annyit írt, hogy nem lesz szükség új eljárási törvények elfogadására (tehát nem lesz új közigazgatási perrendtartás és általános közigazgatási rendtartás), „azonban a fent említett, ún. saláta-törvény hajt majd végre kisebb, szükséges módosításokat a nevezett törvényeken”. A tárca nem árult el részleteket ezekről. Arról, hogy hány közigazgatási bíróra lesz szükség az új rendszerben, a minisztérium azt írta, hogy a jelenleg közigazgatási ügyekkel foglalkozó bírók április 30-áig kérhetik átvételüket. A minisztérium ezt követően rendelkezik majd erről adatokkal. Ezután „a Közigazgatási Felsőbíróság megválasztott elnöke véleményének ismeretében a miniszter bíróságonként állapítja meg az előzetesen rendszeresített közigazgatási bírói álláshelyek számát.” Azok a bírók, akik nem kérték átvételüket, bírók maradnak a rendes bírósági szervezetben – tette hozzá a minisztérium. 
Szerző

Sorra kerülnek elő a bombák a Testnevelési Egyetem sportközpontjánál - jövő héten az egész környéket lezárják

Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:31

Több száz lakást, illetve a környező irodaházakat, hoteleket és vendéglátó helyiségeket kell kiüríteni.
A Koltai Jenő Sportcentrum területén az építkezés során több II. világháborús robbanószerkezetet találtak, írja a budapesti XII. kerület önkormányzata a honlapján. Ezért
a tűzszerészek a hatástalanítás idejére, április 10-ére biztonsági zárást rendeltek el a környéken.

A hatóságnak több száz lakást, valamint a környező irodaházakat, hoteleket és vendéglátó helyiségeket kell kiüríteni. Az érintett ingatlanok:
 • Csörsz utca 1., 3., 5., 7., 9., 11., 13., 15., 17-21., 23-25.;
 • Avar utca 2/a. és 2/b, valamint a 31/a és 31/b;
 • Hegyalja út 28., 30., 34-36., 42., 44., 46., 48., 50., 52., 54., 58., 60., 62., 64.;
 • Szittya utca 3., 4.;
 • Társ utca 1., 2., 3., 4.;
 • Otthon utca 1., 2., 3., 4., 6., 8., 10.;
 • Schweidel utca 1.
A kiürítés kezdete reggel 8, a vége várhatóan a késő délután. Ez alatt a MOM Kulturális Központ (Csörsz u. 18.) befogadóhelyként üzemel, ahova személyes okmányokkal, és legfeljebb egy kézitáskányi holmival tudnak belépni a környékbeliek. A háziállatok elhelyezéséről mindenkinek magának kell gondoskodnia, azokat tilos a befogadóhelyre vinni. A segítségre szoruló lakóknak szükség esetén szakszerű ellátást is biztosít az önkormányzat.
Az önkormányzat továbbá azt kéri az érintettektől, hogy a lakásukból való távozáskor:
 • kapcsolják le a villanyt, az elektromos készülékeket, a világítást;
 • zárják el a víz- és gázvezetéket, berendezéseket;
 • oltsák el a kályhákban, tűzhelyekben az égő tüzeket;
 • zárják be az ablakokat, és ha van, eresszék le a redőnyt;
 • a lakásajtót zárják kulcsra.
A kiürített, lezárt területet a rendvédelmi szervek őrzik, a lezárás idején a belépés szigorúan tilos. Forgalmi korlátozás is várható, valamint változás a tömegközlekedés menetrendjében.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 14:43

Összefogott a pécsi ellenzék, közös jelölteket indítanak az önkormányzati választáson

Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:09

Fotó: Népszava
Az összefogásban a DK, az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Momentum vesz részt, a jelöltek nevei még nincsenek meg.
Az októberi helyhatósági választásokon Pécs 18 egyéni körzetében egy-egy közös képviselőjelöltet indítanak az ellenzéki pártok - jelentették be az együttműködésben részt vevő DK, MSZP, LMP, Jobbik és Momentum tisztségviselői szerdán sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen. Kunszt Márta, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője közölte: a körzetenkénti egy-egy önkormányzati képviselőjelölt állításának ügyében a pártok "koordinálni" fognak egymással. 
Fogarasi Gábor, a Jobbik önkormányzati képviselője azt mondta, az érintett pártok egyetértenek a város érdeke szempontjából legfontosabb célok és elképzelések tekintetében, ezek mentén jött létre ez az együttműködés.
Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta: pécsi illetőségűként személyesen is mindent megtesz azért, hogy az idei önkormányzati választáson megbukjon a Fidesz a megyeszékhelyen. Szerinte a Fidesz csaknem tíz éve tartó városvezetésének legsúlyosabb következménye, hogy 13 ezer ember volt kénytelen elmenni a baranyai megyeszékhelyről megélhetési problémák miatt. Az LMP "részvételi programalkotási folyamatot indít".
Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője jelezte: az ellenzéki pártok pécsi vezetői abban is megállapodtak, hogy megteremtik a szavazatmaximalizálás feltételeit. "Ha ez létrejön, nagy valószínűséggel győzni fog az ellenzék Pécsett" - mondta.
Péderi Tamás, a Momentum pécsi elnöke közölte, leginkább a fiatalokat érinti "Pécs rossz városvezetésének" problémája, ezért egyik elsődleges céljuk e korosztály megszólítása, a közéletbe való bevonása, "valós alternatíva" felmutatása.
A lehetséges közös polgármesterjelöltre vonatkozó kérdésre válaszolva Keresztes László Lóránt azt mondta: pártjuk részéről ez még nyitott ügy, de szerinte szükség van olyan jelöltre, aki valamennyi ellenzéki párt támogatását bírja. Az LMP-s politikus egyetért Mellár Tamással (Párbeszéd) abban, hogy az ellenzéki jelöltek "transzparens eljárásban" tegyék világossá programjukat és városvezetési elveiket. Gulyás Emil közölte: az MSZP, a DK és a Momentum továbbra is Péterffy Attila, a Főtáv Zrt. műszaki, fejlesztési és karbantartási igazgatójának jelöltségét támogatja a pécsi polgármesteri posztra. Hozzátette, bíznak abban, hogy jelöltjük megkapja majd a többi párt támogatását is.
Frissítve: 2019.04.03. 14:30