Még drágább lesz az üzemanyag

Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:44

Fotó: Népszava
A benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé pedig 398 forintra nő.
A Mol bruttó 6 forinttal emeli a 95-ös benzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken – értesült piaci forrásokból az MTI. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 392 forintra, a gázolajé 398 forintra nő. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, a benzin literje 9 forintos emeléssel 386 forintra, a gázolaj literje 5 forintos emeléssel 394 forintra drágult. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző

Miután kiszállt Mészáros Lőrinc, a csőd szélére került a Bakony Hús

Publikálás dátuma
2019.04.03. 13:56
Képünk illusztráció
Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / AFP
Pár év elég volt ahhoz, hogy komoly bajba kerüljön a vállalat, de az érintettek szerint nincs még minden veszve.
Az elfogadható szint alá csökkent a veszprémi Bakony Hús Kft. termelése, akár 20 napot is csúsznak a bérek, a cég visszaadta a bérbeadónak a szállító járművek zömét, összefoglalva tehát nagy bajba került Mészáros Lőrinc egykori mangalicacége - írja az Index.hu. Idén kezdtek akadozni a fizetések, ekkor már a féldisznó-beszállítók is csúszva kapták meg a pénzüket (bár ők a cégvezetés szerint már ki vannak fizetve), tudták meg az alkalmazottaktól. A Bakony Hús ráadásul eleve kevesebbet gyártott a készítményeiből (bacon, löncs, májas), napközben is alig állt autó a társaság parkolójában. Ezt az is okozhatta, hogy a kiszállítást végző hűtőkocsikat a társaság spórolás miatt visszaadta a bérbeadónak.
Az üzem most gyakorlatilag egyetlen 15 tonnás járművel, külső szállítókkal, egy vevő felé dolgozik.

A cégen az sem segített, hogy éppen a most bedőlt NHB Banknál vezette a számláját, ez is rontotta a likviditását.
Ám az érintettek bizakodóak, mert az aktív hitellel terhelt, de uniós forrásokkal is támogatott kapacitások kihasználására vannak érdeklődők. És a túlélésnek együtt drukkol munkaadó, munkavállaló és politikus.
Mint Varga-Damm Andrea veszprémi ügyvéd (jobbikos képviselő) elmesélte az Indexnek, ő is igyekszik közvetíteni a munkavállalók és a munkáltató között a Veszprém számára fontos cég megmentéséért. Szerint a cégnek leginkább az tett be, hogy a korábban az orosz piacra szállító társaság a nyugati szankciók ellenlépéseként meghozott orosz élelmiszeripari kitiltások során elvesztette külpiacát.
Vákics Károly ügyvezető igazgató elmondása szerint ez ugyan igaz, de azért az elmúlt években így is sikerült létszámot és termelési szintet növelni, csak most nagyon összejöttek a dolgok: a húsiparban egyébként is gyengébb januári–februári időszakban estek ki vevők. A korábbi 90 alkalmazottból néhányan már maguktól is lemorzsolódtak, most 73-an dolgoznak a cégnél.
A társaság 749,5 millió forint vissza nem térítendő és 1,459 milliárd visszatérítendő támogatást is elnyert, így létszükséglet, hogy ne számolják fel. Most két út áll a cég előtt: vagy belekezd egy komoly fejlesztésbe, vagy csak megpróbál visszakapaszkodni a lejtmenet után. Vákics Károly szerint két hónapon belül rendeződik a lehetőségekhez igazított méretű cég sorsa. A remény most is az, hogy újra teljes gőzzel megindulhatnak a közétkeztetési szállítások.
A Bakony Hús korábban Mészáros Lőrinc és családjának érdekeltsége volt, a felcsúti oligarcha egy időben a 96 ezer sertés vágására alkalmas kapacitáson vágott mangalicákat is, de miután 2016-ban hazai pénzügyi befektetők felé kiszállt, már nincsen kapcsolata a céggel. A vállalat ezután fordult a közétkeztetés felé. 2017-ben 2,3 milliárd forint volt az árbevétele, de csak 15 millió forint adózás előtti eredmény párosult hozzá. A cég állítólag 2018-ban is hasonló számokat produkált.
Szerző

Megbírságolta az MNB az OTP bankcsoport hét intézményét

Publikálás dátuma
2019.04.03. 11:38

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A jegybank közel 56 milliós bírságot szabott ki a bankcsoport tagjaira, ezen belül a legnagyobb összegű bírság, 24 millió forint megfizetésére az OTP Bankot kötelezte.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 55,85 millió forint bírságot szabott ki az OTP bankcsoport hét intézményére működési és belső szabályozási hiányosságok miatt. A jegybank szerdai közleménye szerint
a vállalatirányítási, tőkemegfelelési, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, hitel- és piaci kockázati, biztosított betétes-nyilvántartási, illetve a pénzmosás-megelőzési területet érintő jogsértéseket találtak.

Az MNB az elmúlt hónapokban csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett az OTP bankcsoport hét tagjánál, a Merkantil Ingatlan Lízing Zrt.-nél, a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-nél, illetve az abba időközben beolvadt Merkantil Car Gépjármű Lízing Zrt.nél, az OTP Bank Nyrt.-nél, az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nél, az OTP Ingatlanlízing Zrt.-nél, az OTP Jelzálogbank Zrt.-nél és az OTP Lakástakarékpénztár Zrt.nél.
A jegybank eljárása a csoportvezető hitelintézetnél, az OTP Bank Nyrt.-nél elsősorban a belső szabályozottsággal, a belső szabályozás és a követett gyakorlat közötti összhang hiányával, a kockázatvállalással és kockázatkezeléssel, a fedezetértékeléssel, -allokálással és -nyilvántartással kapcsolatban tárt fel hibákat, hiányosságokat. Szabálytalanságok voltak emellett a problémás ügyek kezelésével, az adatminőség és a felügyeleti adatszolgáltatással, az informatikai biztonsággal, a tőkekövetelmény-számítással, a betétgaranciához kötődő nyilvántartással, továbbá a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzésével kapcsolatban.
A problémák összhatásukat tekintve hordoznak jelentősebb kockázatot a hitelintézetnél.

Az OTP Bank Nyrt. esetében a jegybank súlyosító körülményként értékelte a feltárt jogsértések számát, kockázatát, a hitelintézet piaci súlyát, továbbá azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, illetve rendszerszintű kezelést igényel. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a bank biztonságos működésére, a pénzpiacra, más piaci szereplőkre vagy az ügyfélkörre, illetve azt, hogy több probléma csak egyedi szinten merült fel. A vizsgálat során a hitelintézet emellett együttműködő magatartást tanúsított, több problémát már a jegybanki eljárás során dokumentáltan kiküszöbölt, mások kijavítását pedig megkezdte.
Az MNB összesen 55,85 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankcsoport tagjaira, ezen belül a legnagyobb összegű bírság, 24 millió forint megfizetésére az OTP Bankot kötelezte.