Előfizetés

Jogalap nélkül fellebbezett: marad Karadzic életfogytiglani büntetése

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:59

Fotó: Samir Yordamovic / AFP
Elutasította Radovan Karadzic életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egykori boszniai szerb elnök fellebbezését szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT).
A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék 2016-ban 40 év börtönnel sújtotta Karadzicot az 1992-1995-ös, csaknem százezer halottat követelő boszniai háborúban elkövetett népirtás, illetve háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt. Ezt a bíróság ügyeit mandátuma lejárta után átvevő MICT nemrég jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosbította. A magát ártatlannak valló, 73 éves elítélt fellebbezett a határozat ellen, annak felülvizsgálatát kérve. Az ügyben eljáró testület szerdán arról számolt be, hogy nem fogadták be a kérelmet, mert jogilag megalapozatlan. Az így érvényben maradó ítélet szerint Karadzic a srebrenicai mészárlásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg. A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek, ő azonban éveken át bujkált, s csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának, ahol a következő évben kezdődött meg a pere. Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában máig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében egyértelműen háborús bűnösnek tartják, míg a szerbek lakta területeken inkább hősként tekintenek rá.

Aláássák a bírói függetlenséget - megindult a kötelezettségszegési eljárás Lengyelország ellen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.03. 14:27
Varsóban a bírák kényszernyugdíjazása ellen tüntettek
Fotó: Maciej Luczniewski / AFP
A bírókat kényszernyugdíjazó reform miatt az Európai Bizottság elküldte a hivatalos felszólítólevelet, ezzel kezdetét vette az eljárás.
Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság (EB) az igazságügyi reformok keretében létrehozott fegyelmi kamarák miatt, amelyek az aggályok szerint fokozzák a bírák feletti politikai ellenőrzést - jelentették be szerdán Brüsszelben.
Az EB hivatalos felszólító levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel megindult az eljárás az értékelés szerint a bírói függetlenségét aláásó jogszabály ügyében.

A lengyel hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni a kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy pedig Lengyelország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően - ha szükséges - az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.
A lengyel kormány bírósági reformja egyebek között a legfelsőbb bíróságot érinti. Ennek elnökét az eddigi előírások szerint a 120 fős testület legalább 110 bírájának jelenlétében kellett megválasztani; az új változat már csak kétharmados egyetértést követel meg az elnökválasztáshoz. A törvényhozók a gyorsaságra hivatkoznak. Ezzel egy időben - a kötelező 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetésével - a testület jelenlegi 73 tagja közül 27-et kényszernyugalmazott a lengyel kormány. Az ellenzék szerint alkotmányellenesen.
A bíróság átalakítása ellen folyamatosak az ellenzéki tüntetések, az EU pedig már tavaly augusztusban döntött arról, hogy lépéseket fog tenni az ügyben. Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt 2017 decemberben megindította Varsóval szemben az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást is.

Chicago történetében először leszbikus fekete nőt választottak polgármesternek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.03. 09:28
Lori Lightfoot
Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
Lori Lightfoot nemcsak az első fekete, hanem az első nyíltan leszbikus nő is az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa élén.
Chicagóban fekete nőt választottak meg polgármesternek kedden, az amerikai város történetében először. Lori Lightfoot nemcsak az első fekete, hanem az első nyíltan leszbikus nő is az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa élén.
A korábban szövetségi ügyészként dolgozó Lightfoot függetlenként indult - akárcsak vetélytársa -, és kampányában azt ígérte, hogy felszámolja a várost uraló politikai összefonódásokat. A voksok 74 százalékával nyerte meg a választást.
Az új polgármester elsősorban a feketék lakta, gettósodott városrészek rendbe tételét ígérte, elsődleges feladatának nevezte az erőszak visszaszorítását és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését. Győzelmi beszédében kedden este így fogalmazott: "nagyhatalmú érdekcsoportok, nagyhatalmú pártgépezetek és nagyhatalmú polgármester ellenében győztünk. Megtörhetjük és meg is fogjuk törni a várost uraló korrupció végtelen láncolatát".
Lori Lightfood ellenfele az előző polgármester, Rahm Emanuel pártfogoltja, a 72 éves Toni Preckwinkle, Illinois állam egyik megyéjének vezetője volt.