Előfizetés

Salvinire néz, de a CDU-ra figyel Orbán

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.04.04. 06:00

Fotó: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK-OLDALA
Forrásaink szerint Orbán Viktor nem lesz ott a szélsőséges pártok milánói randevúján, de távolmaradása nem távolságtartást jelent.
Népek és Nemzetek Szövetsége néven alakít hétfőn Milánóban új európai politikai formációt a szélsőjobboldali olasz Liga, és az eseményre Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a párt elnöke Orbán Viktort is meghívta – írta az osztrák Die Presse, amelynek cikkét a Klubrádió szemlézte először. Csakhogy a Népszavának két egymástól független fideszes forrás is azt mondta, Orbán Viktor nem utazik Milánóba, nem fogadja el a meghívást. Ez egyébként a Fidesz jelenlegi helyzetében logikusnak látszik: a Fidesz ugyan kritikus helyzetben van az Európai Néppárton belül, tagságát felfüggesztették, Orbán Viktor és Manfred Weber a Néppárt frakcióvezetője pedig egyaránt azt mondta, az EP-választás után dől el, szakítanak-e. Információink szerint ugyanakkor a Fideszben még úgy látják: amíg a Néppárt fő politikai erejével, a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) működő kapcsolatot lehet fenntartani, addig nem érdemes kiprovokálni a szakítást. - Orbán Viktor tisztában van vele, a magyar-német kapcsolatok alapvető fontosságúak, és mivel ezeket a Fidesz-CDU viszony is nagyban meghatározza, továbbra is azt tartja a legfontosabbnak, hogy a német konzervatívokkal fennmaradjon valamilyen működő kapcsolat – mondta egy fideszes forrásunk.
Szerinte a Néppárt politikai gyűlésén, ahol végül a Fidesz „önfelfüggesztése” lett a kompromisszumos megoldás, sikerült javítani a kapcsolatot az új CDU-elnökkel, Annegret Kramp-Karranbeuerrel. Ráadásul – mint egy Fideszes forrásunk fogalmazott – a pártban abban bíznak, hogy Annegret Kramp-Karranbeuerrel határozottan konzervatív irányba fordul Angela Merkel időszakához képest a német kormánypárt, így a jövőben javulhat a viszony a Fidesz és a CDU között. Az Indexen szerdán egyébként éppen erről jelent meg egy elemzés, ebben szintén azt írják: az új elnök határozottan konzervatívabb álláspontot képvisel egy sor ügyben, mint Angela Merkel, az Európai Unió jövőjét tekintve pedig Orbán Viktorhoz hasonlóan az erős nemzetállamok közösségének szükségességét hangsúlyozza. – Orbán Viktor nyilván nem fog változtatni az álláspontján, nekünk most arra kell figyelnünk, hogy megtaláljuk a megfelelő ütemet abban, hogy mi nem puhulunk, a Néppártból nem tesznek ki minket, miközben a CDU konzervatívabbá válik – mondta el lapunknak a Fidesz „varázs algoritmusát” a jövőre nézve egy Fidesz-képviselő. A Die Presse szerint egyébként Milánóban olyan kifejezetten szélsőjobboldali politikai alakulatok lesznek jelen, mint a német AfD, Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés, a holland Geert Wilders pártja, vagy éppen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Kapcsolata ezek közül a Fidesznek csak az Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalícióban kormányzó Szabadságpárttal van. Mivel a Népek és Nemzetek Szövetsége nyilvánvalóan a Néppárt riválisa lesz, Orbán jelenléte az EP-kampányban egyértelmű szakítást jelentene. Nem ez az első eset egyébként, hogy – akár személyes politikai szimpátiája ellenére is – politikai racionalitásból lemond egy hasonló találkozót a magyar kormányfő. 2015-ben például kifejezetten szeretett volna Bécsben tett látogatása alkalmával az FPÖ elnökével, Heinz-Christian Strachével találkozni, mert őt tekintette a „jövő politikusának” Ausztriában, de mivel éppen választási időszak volt az országban, az ÖVP-ből megüzenték a magyar miniszterelnöknek: választhat: vagy Reinhold Mitterlehner ÖVP-s alkancellárral találkozik, vagy Strachével, a kettő együtt nem megy. Orbán végül fogcsikorgatva bár, de lemondta a megbeszélését az FPÖ elnökével. Más kérdés, hogy a két akkori rivális azóta már koalícióban kormányozza Ausztriát és Strache sportminiszterként alkancellári rangot is kapott.

"Megbeszéléseket folytatunk a magyar féllel "

Mint megírtuk, információink szerint Orbán Viktor meghívta Magyarországra Angela Merkelt a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára, és egy magyar kormányzati forrás szerint a kancellár hivatala elvileg igent mondott. Az ATV megkereste a Német Szövetségi Sajtóhivatalt, ők azt a választ kapták, hogy Merkel útjairól általában egy héttel korábban adnak hivatalos tájékoztatást, de azt megerősítették, hogy "megbeszéléseket folytatnak a magyar féllel arról, hogyan kellene megemlékezni a vasfüggöny átvágásának 30. évfordulójáról".

Néppárti kampánynyitó a Fidesz nélkül

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.04.03. 21:19

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Programot hirdetett Manfred Weber, az Európai Néppárt vezető jelöltje az Európai Bizottság ősszel megüresedő elnöki tisztségére.
A brüsszeli kampánynyitóról hiányoztak a felfüggesztett Fidesz képviselői. Szabadság – erről szól Európa, mondta a bajor politikus, hozzáfűzve, bizottsági elnökként harcolni fog azért, hogy az EU hatékonyabban felléphessen a jogállam megerősítéséért.

Orbán politikája miatt nem hívják a fonyódi polgármestert a belga testvérvárosba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.03. 20:54

Fotó: JULIEN WARNAND / AFP
A fideszes Hidvégi Józsefet a jövőben már nem hívják meg Mettet eseményeire.
Egy helyi lap tudósítása szerint a 11 ezer lakosú Mettet önkormányzata úgy döntött, hogy Orbán Viktor politikája miatt teljesen átszervezik testvérvárosi kapcsolatukat Fonyóddal – vette észre a hvg.hu.   A két település még 2012-ben kötött testvérvárosi szerződést: Hidvégi József, fonyódi polgármester személyesen utazott ki Belgiumba, hogy aláírja a dokumentumot, elültesse a „testvérvárosi kapcsolat fáját”, és felavassa az emléktáblát. Az újonnan megválasztott városatya, Aurélien Laffineur viszont a hvg.hu összefoglalója szerint a L’Avenir című lapnak azt nyilatkozta: Fonyód polgármestere elkötelezte magát Orbán Viktor mellett, amit nem néznek jó szemmel. A magyar miniszterelnököt populizmusa és nacionalizmusa miatt is elutasítják. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: a testvérvárosi kapcsolatokat nem szakítják meg, hiszen annak kedvezményezettjei a csereprogramokon keresztül főleg gyerekek, tinédzserek és családok. A csereprogramokat és a testvérvárosi kapcsolatok alapját viszont alaposan átszervezik. Idén a belgák mennek Fonyódra, jövőre pedig a Balaton-parti gyerekek utaznak Belgiumba.
„A látogatásokat arra használjuk majd fel, hogy az európai egységet és a demokráciát népszerűsítjük, ehhez talán még az Európai Uniótól is kaphatnánk támogatást”

– jelentette ki.

A cikk szerint az egyetlen változás az önkormányzati vezetést érinti: a fideszes Hidvégi József polgármestert a jövőben nem hívják meg a kisváros eseményeire vagy avatásokra, igaz, ilyeneket mostanában nem is terveztek.
„Még ezen a szinten is valahogy ki kellett fejeznünk a nemtetszésünket és a demokrácia melletti elkötelezettségünket”

– mondta Aurélien Laffineur.