„Itt a gyermek érdeke az utolsó”

Publikálás dátuma
2019.04.03. 19:30
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Folyamatosan hazudik és félretájékoztat a kormány a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárásáról – állítja Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki szerdán egy újságíróknak és civil szervezetek képviselőinek tartott háttérbeszélgetésen cáfolta a kabinet állításait. A szociális államtitkárság még 2017-ben jelentette be: felszámolják a fóti Gyermekvárosként elhíresült intézményt annak az országos programnak a részeként, mely keretében megszüntetnék az összes „zárt, tömegszerű” szociális otthont. A kormány szerint a fóti gyermekotthon korszerűtlen, az épületek több mint hatvan évesek, az intézmény maga a „szocialista nosztalgia” maradványa. Szél Bernadett szerint az igazság ezzel szemben az, hogy a gyermekotthon nem zárt, nem „tömegszerű” és nem korszerűtlen. A gyermekközpont mindenki előtt nyitott, szerves részét képezi a város életének – ami nem is csoda, hiszen a fóti Károlyi-kastély 43 hektáros, ősfás parkjában helyezkedik el. A kastélyban nem élnek gyerekek: a különleges szükségletű (például mozgáskorlátozott) gondozottak három, maximum nyolcfős lakóotthonban élnek – ezeket 2005-2008 között alakították ki. A speciális szükségletű (például pszichés gondokkal küzdő) gyerekek otthona 32 férőhelyes és nyolcfős csoportokkal működik. A 152 millió forintból felújított épületet 2010-ben Soltész Miklós, a második Orbán-kormány szociális államtitkára adta át. Fóton gondozzák az országba felnőtt kísérő nélkül érkezett menekült gyerekeket, ők szintén kisebb lakóotthonokba kerültek. A fóti gyerekeket Zalaegerszegre, Kalocsára, a budapesti Hűvösvölgyi Gyermekotthonba, a menekült gyerekeket pedig Aszódra költöztetnék – igaz, utóbbiakkal kapcsolatban már Hévízgyörk is felmerült. A kormány nem ad érdemi tájékoztatást, sőt már az üggyel kapcsolatos adatokat is titkosították tíz évre. Szél Bernadett azonban körbejárta valamennyi intézményt. Kiderült: a zalaegerszegi épület lepusztult állapotban van, nincs elég szakember, a férőhelyek száma pedig már most meghaladja a törvényi korlátot: 40 gyermek helyett 48 lakik ott, a fótiakkal számuk 72-re emelkedne. Hasonló a helyzet Kalocsán is, és a Hűvösvölgyi Gyermekotthon sincs felkészülve arra, hogy különleges szükségletű gyermekeknek biztosítson szakellátást. – Ha egy kastély megszerzéséről van szó, a gyermekek érdeke az utolsó – fogalmazott Szél Bernadett. Az újból kormánypártivá vált Magyar Nemzet írta meg: a Károlyi-kastély és parkja állami protokoll-események színhelyéül szolgál majd. A beszélgetésen résztvevő Magyar Helsinki Bizottság és a Menedék Egyesület képviselői hangsúlyozták: a bizonytalanság különösen nagy veszélyt jelent a menekült gyerekekre. – Fontos lenne, hogy a továbbiakban is elérhessük őket – mondta a helsinkis Bakonyi Anikó. A Menedékes Bognár Katalin hozzátette: a civileknek lényegében az embercsempészekkel kell versenyt futniuk a menekült gyerekekért. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 20:22

Nem vizsgálja a junckeres plakátokat az NVB

Publikálás dátuma
2019.04.03. 19:05

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Szerintük hiába mondta Szijjártó, hogy kampányidőszak van, ha egyszer nincs is kampányidőszak.
Kifogást nyújtott be a Párbeszéd a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) azzal kapcsolatban, hogy az a Brüsszel-ellenes plakátkampány, amelyet a magyar állam tájékoztató kampány néven folytatott, később pedig beszüntetett, igazából egy politikai kampány. Az NVB azonban 5-3 arányban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszt – írja a 24.hu. A portál azt írja, a határozat alapján a párt Szijjártó Péter BBC-nek adott interjújára hivatkozott, amelyben a külügyminiszter azzal indokolta a plakátok szükségességét, hogy kampány van. Az NVB határozata alapján viszont hiába mondta ezt Szijjártó, ha egyszer nincs kampányidőszak, ezért szerintük nem is lehet kampányolni. Szijjártó szavai pedig nem írják felül, hogy nincs kampányidőszak. 
Szerző

Orbán kávézni hívta az őt bíráló francia filozófust

Publikálás dátuma
2019.04.03. 18:45
Bernard-Henri Lévy
Fotó: PHILIPPE LOPEZ / AFP
Bernard-Henri Lévy elfogadta a miniszterelnök meghívását. A filozófus jövő héten érkezik Budapestre monodrámája, a Keressük Európát bemutatójára.
Levélben invitálta egy kávéra Orbán Viktor Bernard-Henri Lévyt, miután februárban élesen bírálta a miniszterelnök és pártja politikáját az Indexnek – árulta el a francia filozófus a HVG-nek adott interjúban.  A lap azt írja, Lévy elfogadta a meghívást, és alkalma is lehet a találkozóra, ugyanis jövő héten Budapestre érkezik monodrámája, a Keressük Európát bemutatójára. A sztárfilozófus egyébként ezúttal sem fukarkodott az Orbán Viktornak címzett bírálatokkal.
„Pesszimista vagyok, amikor azt látom, hogy Orbán úr veszi a bátorságot a szabadságjogok elvételére. Azzal, hogy eltiporja a jogállamiságot, azzal, hogy semmibe veszi a hatalmi ágak szétválasztását, hogy újra és újra bezárja a kapukat a menekültek előtt, hogy Budapest utcáin antiszemita kampányokat látok Soros György ellen”

– fogalmazott, és a mostani rendszert „demokratúraként” írta le.

Azonban Lévy úgy látja, hogy Európa-szinten jó irányba indultak el a dolgok, és ehhez hozzájárulhatott az a januári kiáltvány is, amelyben az ő kezdeményezésére – Nobel-díjas írók mellett Heller Ágnes és Konrád részvételével – az Európára leselkedő veszélyről írtak.
Szerző