Előfizetés

Néppárti kampánynyitó a Fidesz nélkül

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.04.03. 21:19

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Programot hirdetett Manfred Weber, az Európai Néppárt vezető jelöltje az Európai Bizottság ősszel megüresedő elnöki tisztségére.
A brüsszeli kampánynyitóról hiányoztak a felfüggesztett Fidesz képviselői. Szabadság – erről szól Európa, mondta a bajor politikus, hozzáfűzve, bizottsági elnökként harcolni fog azért, hogy az EU hatékonyabban felléphessen a jogállam megerősítéséért.

Orbán politikája miatt nem hívják a fonyódi polgármestert a belga testvérvárosba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.03. 20:54

Fotó: JULIEN WARNAND / AFP
A fideszes Hidvégi Józsefet a jövőben már nem hívják meg Mettet eseményeire.
Egy helyi lap tudósítása szerint a 11 ezer lakosú Mettet önkormányzata úgy döntött, hogy Orbán Viktor politikája miatt teljesen átszervezik testvérvárosi kapcsolatukat Fonyóddal – vette észre a hvg.hu.   A két település még 2012-ben kötött testvérvárosi szerződést: Hidvégi József, fonyódi polgármester személyesen utazott ki Belgiumba, hogy aláírja a dokumentumot, elültesse a „testvérvárosi kapcsolat fáját”, és felavassa az emléktáblát. Az újonnan megválasztott városatya, Aurélien Laffineur viszont a hvg.hu összefoglalója szerint a L’Avenir című lapnak azt nyilatkozta: Fonyód polgármestere elkötelezte magát Orbán Viktor mellett, amit nem néznek jó szemmel. A magyar miniszterelnököt populizmusa és nacionalizmusa miatt is elutasítják. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: a testvérvárosi kapcsolatokat nem szakítják meg, hiszen annak kedvezményezettjei a csereprogramokon keresztül főleg gyerekek, tinédzserek és családok. A csereprogramokat és a testvérvárosi kapcsolatok alapját viszont alaposan átszervezik. Idén a belgák mennek Fonyódra, jövőre pedig a Balaton-parti gyerekek utaznak Belgiumba.
„A látogatásokat arra használjuk majd fel, hogy az európai egységet és a demokráciát népszerűsítjük, ehhez talán még az Európai Uniótól is kaphatnánk támogatást”

– jelentette ki.

A cikk szerint az egyetlen változás az önkormányzati vezetést érinti: a fideszes Hidvégi József polgármestert a jövőben nem hívják meg a kisváros eseményeire vagy avatásokra, igaz, ilyeneket mostanában nem is terveztek.
„Még ezen a szinten is valahogy ki kellett fejeznünk a nemtetszésünket és a demokrácia melletti elkötelezettségünket”

– mondta Aurélien Laffineur.

Mégsem támogatja az Origót a Google

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.03. 20:29

Fotó: Christoph Dernbach / AFP/dpa Picture-Alliance
Az amerikai cég utólag visszavonta a támogatást a portáltól.
Azok után, hogy több magyar médiacéggel egyetemben az Origót tulajdonló New Wave Media Group is pénzt nyert a Google DNI-pályázatán, az amerikai cég utólag visszavonta a támogatást a portáltól, így 50 ezer eurótól, vagyis közel 16 millió forinttól esnek el – írja a Nieman Lab cikke alapján az Index. A cikk szerint mindez azt követően történt, hogy a Nieman Lab megkérdezte a Google-t, miért támogatják a minőségi újságírás elősegítése érdekében azt az Origót, amely a magyarországi sajtószabadság folyamatos korlátozódásának a mintapéldánya. Megkeresésükre a Google közölte:
további vizsgálatok alapján megállapították, hogy mégsem adják meg a támogatást az Origót is kiadó New Wave Mediának.