A szerző, Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem Egészségstatisztikai Intézetének vezetője elmondta: ez a vizsgálat megerősítette azt, amit évek óta gondolnak, vagyis hogy a rossz táplálkozás több halálesetért felel, mint bármely más rizikófaktor - írta a Híradó.hu.
A helytelen táplálkozás leginkább szív- és érrendszeri betegségek útján gyilkol, ezek 2017-ben 10 millió ember halálát okozták, de 913 ezer halálesetet okozott daganatos megbetegedések és 339 ezer elhalálozást a cukorbetegség révén is.
A táplálkozással összefüggésbe hozható halálesetek száma Izraelben volt a legalacsonyabb 2017-ben: 100 ezer főre 88,9 ilyen halálozás jutott. A sorban második helyre Franciaország került 89,1 fővel, Szlovákiában 100 ezer főre számítva 356,3 halálozás következett be a helytelen táplálkozás miatt. A legrosszabb helyzetű országok között van Üzbegisztán, ahol 100 ezer lakosra számítva 891,8 a halálozás vezethető vissza a táplálkozásra, itt az összes haláleset 43,7 százalékát okozta a nem megfelelő táplálkozás, a második legrosszabb helyzetben Afganisztán van 750,5 halálozással. Az Egyesült Államokban 100 ezer főre számítva 170,7 fő elhunytát okozhatta a helytelen táplálkozás, Kínában 350,5-ét.