Bioritmus;halálozás;egészségtelen táplálkozás;

Illusztráció

- Minden ötödik embert a rossz ételek visznek sírba

Világviszonylatban a halálozás 20 százaléka a helytelen táplálkozásra vezethető vissza – állítja egy tanulmány, amely a The Lancet című brit tudományos lapban jelent meg.

„A világon 2017-ben több halálesetet okozott a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző táplálkozás, mint a transzzsírokban, cukrozott italokban, vörös húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás”– derül ki a tanulmányból, amely a világ 195 országban vizsgálta a vonatkozó adatokat 1990 és 2017 között.

A szerző, Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem Egészségstatisztikai Intézetének vezetője elmondta: ez a vizsgálat megerősítette azt, amit évek óta gondolnak, vagyis hogy a rossz táplálkozás több halálesetért felel, mint bármely más rizikófaktor - írta a Híradó.hu.

„Miközben a só, a cukor és a zsírok kerültek az elmúlt 20 évben az egészségpolitikai viták középpontjába, eredményeink arra utalnak, hogy a legjelentősebb, egészséget befolyásoló rizikófaktorok a túlzott sófogyasztás, valamint az olyan egészséges élelmiszerek fogyasztásának hiánya, mint a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek és magvak”– emelték ki a kutatók.

A helytelen táplálkozás leginkább szív- és érrendszeri betegségek útján gyilkol, ezek 2017-ben 10 millió ember halálát okozták, de 913 ezer halálesetet okozott daganatos megbetegedések és 339 ezer elhalálozást a cukorbetegség révén is.  

A táplálkozással összefüggésbe hozható halálesetek száma Izraelben volt a legalacsonyabb 2017-ben: 100 ezer főre 88,9 ilyen halálozás jutott. A sorban második helyre Franciaország került 89,1 fővel, Szlovákiában 100 ezer főre számítva 356,3 halálozás következett be a helytelen táplálkozás miatt. A legrosszabb helyzetű országok között van Üzbegisztán, ahol 100 ezer lakosra számítva 891,8 a halálozás vezethető vissza a táplálkozásra, itt az összes haláleset 43,7 százalékát okozta a nem megfelelő táplálkozás, a második legrosszabb helyzetben Afganisztán van 750,5 halálozással. Az Egyesült Államokban 100 ezer főre számítva 170,7 fő elhunytát okozhatta a helytelen táplálkozás, Kínában 350,5-ét. 

Az UV-sugárzás nemcsak a bőrre, a szemre is veszélyes lehet. Kutatások szerint összefüggésbe hozható a szürke és a kúszóhályog kialakulásával, és növelheti a vakság fő okának tartott makuladegeneráció előfordulásának esélyét is. A megfelelő napszemüveg megóvja a szemet a káros sugaraktól.