A bor sem egészségesebb, mint a cigaretta

Publikálás dátuma
2019.04.04. 14:55
Illusztráció
Fotó: Rainer Holz / AFP
Hetente egy üveg bor elfogyasztása annyival növeli a rák kialakulásának kockázatát, mint 5-10 cigaretta elszívása - állítja egy új brit kutatás.
A felmérések szerint az emberek 70 százaléka rákot a dohányzással köti össze, csupán 13 százalékuk tudja, hogy az alkoholfogyasztás is okozhat rákot. A dohányzás évente világszerte 7,7 millió ember halálát okozza, az alkoholfogyasztás 3,3 millió halálért felelős, ami a globális halálozások 5,9 százalékát jelenti - írta az Euronews.
A Southampton-i egyetem kutatóinak tanulmánya szerint egy átlagos brit nagyivó nő - saját bevallása szerint - másfél üveg bort iszik hetente, míg egy átlagos dohányzó nő 10 cigarettát szív el naponta, ami 70 cigarettát jelent hetente. Emiatt a dohányzás még mindig nagyobb kockázattal jár és több áldozatot szed, mint az alkohol. Az alkohol több rákfajta direkt kialakulását is okozhatja, ilyen a gégerák, szájüregi rák, nyelőcsőrák, vastagbélrák és a májrák is.
A vizsgálatban a brit egészségügyi adatokat vették alapul, amelyeket összehasonlítottak a dohányzáshoz és alkoholhoz köthetően kialakult rákos megbetegedésekkel. Számításaik szerint ha egy nemdohányzó személy hetente egy üveg (0,75 l) bort fogyaszt el, akkor ez nők esetében 1,4 százalékkal, a férfiaknál 1 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát. Ez pedig férfiak esetében napi 5, nőknél napi 10 cigaretta elszívásának felel meg. 
Ugyanannyi alkohol elfogyasztása tehát a nőknél jobban hajlamosít a rák kialakulására, mint a férfiaknál. A nemek közötti eltérést még inkább érzékelteti a mellrák és az alkohol között fennálló kapcsolat, a tudósok szerint ugyanis a "nagyivó" nők között aránytalanul több a mellrákos eset, mint absztinens társaiknál. Érdekes aránytalanság az is, hogy ha egy férfi heti 3 üveg bort fogyaszt el, az heti 8 cigaretta elszívásával egyenértékű, nőknél viszont ugyanez a mennyiségű alkohol 23 cigarettának felel meg.
Szerző
Témák
bor cigaretta rák

Egy kicsi mozgás is enyhítheti a térdfájdalmakat

Publikálás dátuma
2019.04.04. 14:42
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Már napi 8,5 perc könnyű mozgás is segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmakat.
A térdfájás az idősebb korosztály egyik leggyakoribb mozgásszervi panasza, amelynek oka a porckopás lehet. A fájdalom csökkentésének egyik módja a sportolás, de sokan azt hiszik, ez hosszú és megterhelő mozgást jelent. A szakemberek szerint azonban már egy kis tornával érezhető lesz a változás. 
Egy új kutatás szerint már heti egy óra mozgás is segít az osteoarthrozis (ízületi kopás) okozta térdfájdalmak enyhítésében - írt a hvg.hu. Ez naponta 8,5, azaz nagyjából tíz perc aktivitást jelent, ráadásul a tanulmány szerint, amelyet az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban publikáltak, nem is kell megerőltető vagy bonyolult gyakorlatokat végezni: sétálni is elég.
A tudósok 1500 térdfájós felnőttet vontak be a kutatásba, és azt találták, hogy minimális testmozgással akár 85 százalékkal csökkenthetők a sokszor mindennapi tevékenységet korlátozó ízületi fájdalmak. A kutatást vezető Dorothy Dunlop szerint eredményeik azért is fontosak, mert azt bizonyítják, mozogni kell, viszont nem sokat, már egy kis ráfordítással sokat tehetünk a fájdalmak mérsékléséért.
Szerző

Minden ötödik embert a rossz ételek visznek sírba

Publikálás dátuma
2019.04.04. 08:28
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Világviszonylatban a halálozás 20 százaléka a helytelen táplálkozásra vezethető vissza – állítja egy tanulmány, amely a The Lancet című brit tudományos lapban jelent meg.
„A világon 2017-ben több halálesetet okozott a teljes kiőrlésű termékeket, friss gyümölcsöt és magvakat nélkülöző táplálkozás, mint a transzzsírokban, cukrozott italokban, vörös húsban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás”

– derül ki a tanulmányból, amely a világ 195 országban vizsgálta a vonatkozó adatokat 1990 és 2017 között.

A szerző, Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem Egészségstatisztikai Intézetének vezetője elmondta: ez a vizsgálat megerősítette azt, amit évek óta gondolnak, vagyis hogy a rossz táplálkozás több halálesetért felel, mint bármely más rizikófaktor - írta a Híradó.hu.
„Miközben a só, a cukor és a zsírok kerültek az elmúlt 20 évben az egészségpolitikai viták középpontjába, eredményeink arra utalnak, hogy a legjelentősebb, egészséget befolyásoló rizikófaktorok a túlzott sófogyasztás, valamint az olyan egészséges élelmiszerek fogyasztásának hiánya, mint a teljes kiőrlésű termékek, zöldségek és magvak”

– emelték ki a kutatók.

A helytelen táplálkozás leginkább szív- és érrendszeri betegségek útján gyilkol, ezek 2017-ben 10 millió ember halálát okozták, de 913 ezer halálesetet okozott daganatos megbetegedések és 339 ezer elhalálozást a cukorbetegség révén is.  
A táplálkozással összefüggésbe hozható halálesetek száma Izraelben volt a legalacsonyabb 2017-ben: 100 ezer főre 88,9 ilyen halálozás jutott. A sorban második helyre Franciaország került 89,1 fővel, Szlovákiában 100 ezer főre számítva 356,3 halálozás következett be a helytelen táplálkozás miatt. A legrosszabb helyzetű országok között van Üzbegisztán, ahol 100 ezer lakosra számítva 891,8 a halálozás vezethető vissza a táplálkozásra, itt az összes haláleset 43,7 százalékát okozta a nem megfelelő táplálkozás, a második legrosszabb helyzetben Afganisztán van 750,5 halálozással. Az Egyesült Államokban 100 ezer főre számítva 170,7 fő elhunytát okozhatta a helytelen táplálkozás, Kínában 350,5-ét. 
Szerző