Van megoldás a tükörképükkel harcoló madarak megnyugtatására

Publikálás dátuma
2019.04.04. 16:15

Fotó: Orbán Zoltán / MME
Meg is sérülhetnek azok a madarak, amelyek az épületek ablakán, autók visszapillantó tükrében a saját tükörképükkel harcolnak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) tájékoztatása szerint van megoldás a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartásra.
Nemcsak Magyarországon és Európában, hanem más kontinenseken is rendszeresen megfigyelnek − elsősorban tavasszal − autók visszapillantó tükrét és szélvédőjét vagy házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, amelyek akár napokon keresztül támadják a tükörképüket. A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet "tükörkép-szennyező" hatása áll – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.
Tavasszal a hosszabbodó nappalok hatására szaporodási izgalomba kerülő hímek fészkelőhelyet keresnek maguknak és leendő párjuknak, majd énekléssel kijelölik ennek határait, miközben fülelve keresik a rivális hímeket. Mivel a természetben nincs a mesterséges tükröződőkhöz hasonló felület, az állatok nem tudtak alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő „ellenfél” legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.     
A hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az "ellenség" nem adja fel, így a madár képes a végkimerülésig küzdeni. Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Az ablakban tükröződő madár „támadása” következtében ráadásul a betörő üveg fizikai sérülést is okozhat. A mániákus madarak akár több hétig jelentkező, naponta órákig tartó kopogása, az üveg és az autó összepiszkítása az embereket is zavarhatja.

Van megoldás

A jelenség megelőzésére csak annyit kell tennünk, hogy eltakarjuk a tükröződő felületeket; behajtjuk a visszapillantó tükröket. A tükröződés csökkenthető függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó „rémzsinór” is. Az egyesület honlapján számos módszert ismertetnek, de megjegyzik, a legbiztosabb védelmet a fizikai elszigetelés: a szúnyogháló és az autó ablakainak letakarása nyújtja.
Szerző

Bambik születtek a bécsi állatkertben

Publikálás dátuma
2019.04.03. 13:30

Fotó: DANIEL ZUPANC / WWW.ZUPANC.AT
Két nagyon ritka vietnámi szikaszarvassal gyarapodott a Schönbrunni Állatkert. Bár a márciusban született szarvasborjúk még ingatag lábakon állnak, egyre többször lehet látni őket a rinocéroszparkban.
Nagy szemek és pöttyözött barna bunda – a két újszülött vietnámi szikaszarvas épp úgy néz ki, mintha a fiatal Bambi két példánya költözött volna be a Schönbrunni Állatkertbe. 2017 óta él itt szikaszarvasok egy kisebb csoportja, ami márciusban két borjúval: egy nősténnyel és egy hímmel is gyarapodott. 
A kivételes állatok a rinocéroszpark (Nashornpark) hatezer négyzetméterén osztoznak a nilgau antilopokkal, az indiai antilopokkal és a park névadóival, az orrszarvúakkal. 
"A vietnámi szikaszarvasok különlegessége, hogy pettyezett bundájuk nemcsak a fiatal állatokra, hanem a kifejlett példányokra is jellemző, ami jó álcát ad nekik az erdőben"

- mondta az állatkert osztályvezetője, Simone Haderthauer.

A szabadon élő vietnámi szikaszarvasok világszerte a kihalás szélén állnak és állatkertekben is csak ritkán fordulnak elő. Főként a vietnámi erdőirtásoknak estek áldozatul, sok helyen pedig vadásztak is rájuk. Vietnámban is már csak védett vadasparkokban találhatóak meg. A nagyszámú betelepített populáció miatt a Természetvédelmi Világszövetség ennek ellenére nem fenyegetett fajként tartja őket számon.
Szerző

Aggasztó: Kanada gyorsabban melegszik, mint a világ többi része

Publikálás dátuma
2019.04.03. 12:50
Illusztráció
Fotó: CLEMENT SABOURIN / AFP
Kanada melegedése átlagosan kétszer olyan gyors, mint a világ többi részéé - állapította meg egy friss kutatás.
A szövetségi kormány klímajelentése (Canada's Changing Climate Report, CCCR2019) arra figyelmeztet, hogy az ország sok részében a változások már nyilvánvalóak és előre láthatóan egyre intenzívebbé válnak, a felmelegedés sok hatása pedig valószínűleg visszafordíthatatlan - idézte a BBC hírportálja.
A legsúlyosabban az Északi-sarkvidékre eső területet érinti a változás, amelynek melegedési üteme több mint duplája a globálisnak. Kanada átlagos éves hőmérséklete a becslés szerint 1,7 Celsius-fokot emelkedett 1948 óta, amikor az országos mérések megkezdődtek. A legnagyobb növekedést északon, a prérin, azaz a belső kanadai síkságon, valamint Brit Columbiában becsülték, az ország északi részén mintegy 2,3 fokot melegedett az átlaghőmérséklet.
"Noha a melegedésben az emberi tevékenységek és a természetes ingadozások szerepet játszottak, az emberi tényező az uralkodó"

- írta a jelentés.

A globális felmelegedés több szélsőséges időjárási jelenséget: hőhullámot, a bozóttüzek nagyobb kockázatát és az ország egyes részein aszályt hoz magával. Az óceánok savasabbak lesznek, csökken bennük az oxigén, ami árthat a vízi élővilágnak. Kanada sarkvidéki vizeinek egy része néhány évtizeden belül előreláthatóan huzamosabb időn át jégmentes lesz nyaranta. A vízszint emelkedésével nő a partvidék elöntésének veszélye, az intenzívebbé váló esők belső árvizekkel fenyegetnek.
Kanada gyors melegedése több tényező számlájára írható, ezek egyike, hogy a hó és a tengeri jég olvadásával a napsugárzást ezek a területek nem visszaverik, hanem magukba szívják, így nagyobb felület melegszik, mint más régiókban - olvasható a jelentésben.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 13:38