Több településen is gond van a levegővel

Publikálás dátuma
2019.04.04. 17:16

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kecskeméten egészségtelen, sokfelé pedig kifogásolt a levegő minősége.
Több településen is rossz a levegőminőség a magas szálló por koncentráció (PM10) miatt – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön az MTI-t. Kecskeméten egészségtelen a levegő minősége, amit a kisméretű aeroszol részecskék (PM10 méretfrakció) magas tömegkoncentrációja okoz. Budapesten, Dunaújvárosban, Egerben, Miskolcon, Sajószentpéteren, Százhalombattán, Szegeden, Székesfehérváron és Tökölön pedig kifogásolt a levegő minősége. A napos időjárás kedvez az ózon keletkezésének és koncentrációjának emelkedéséhez. Ajkán és Szentgotthárdon az ózon magas koncentrációja miatt volt szintén kifogásolt a levegőminőség. A kifogásolt levegőminőség elsősorban a gyermekekre, az idősekre, illetve légúti és szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkre jelent egészségkockázatot. Gyakori tünetek lehetnek a köhögés, légúti irritáció, illetve nehézlégzés. A légúti megbetegedésben szenvedők tünetei erősödhetnek – írta az NNK. 
Szerző

Székesfehérváron is megvalósult a teljes ellenzéki összefogás

Publikálás dátuma
2019.04.04. 17:05

Az ellenzéki pártok közösen állnak Márton Roland, helyi MSZP-elnök polgármester-jelöltsége mögé.
Mint azt már korábban előre vetítettük, valóban megvalósult a teljes ellenzéki összefogás a Fidesszel szemben Székesfehérváron az őszi helyhatósági választásokra. A közös polgármesterjelöltet csütörtök délután jelentették be. Az önkormányzati képviselőt adó ellenzéki pártok, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Jobbik, valamint az újonnan a városban is megalakult, Márki-Zay Péter konzervatív hódmezővásárhelyi polgármesterhez kötődő Mindenki Magyarországa Mozgalom közölte, hogy 
közösen állnak Márton Roland helyi MSZP-s elnök polgármester-jelöltsége mögé, így ő lesz Cser-Palkovics András fideszes városvezető messze legerősebb őszi kihívója.

A polgármesterjelölt a Mérce tudósítása szerint sajtótájékoztatóján megköszönte az összes ellenzékinek az elmúlt hónapok közös munkáját. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy „át kell vezetni Székesfehérvárt a 21. századba.” Szerinte ugyanis annak ellenére, hogy a város sok-sok milliárd forintot kapott az Európai Uniótól, ezt „bulibáróként viselkedve” a fideszes vezetés elverte propagandára, „személyi kultuszra” és stadionokra. Márton az életminőség növelésére költené ezt a pénzt, és több problématerületre hívta fel a figyelmet: 
  • a közlekedési káosz felszámolására (a dugók felszámolása, a szükséges helyeken parkolók létesítése, az Alba Volán újjászervezése, városi tulajdonban).
  • egészségügyi várólisták megszüntetése, egy önkormányzati diagnosztikai központ felépítése a Gáz utcában.
  • Közép-Európa ipari központjává kívánja tenni Székesfehérvárt: ezt úgy vinné véghez, hogy „ne csak a multik”, hanem a szakszervezetek támogatásával, és a kötelező egyéves bérmegállapodással ez a dolgozók érdekeit is szolgálja. A helyi kisvállalkozókat is támogatni szeretné.
  • megoldás a lakhatási válságra: önkormányzati bérlakások nagyívű építési programja, a lakáspiac árainak mérséklése, kontrollálása.
  • „Zöld Fehérvár”-program: fásítási, parkosítási programok a városközpontban és lakótelepeken.
  • „Az oktatás hanyatlásának megállítása”: helyi oktatási programok kidolgozása a „versenyképes tudásért”, ez egy önkormányzati pályázatokon keresztül megvalósuló idegen nyelvi oktatás, robotikai és informatikai képzések lennének.
A pártok képviselői a helyszínen közös programnyilatkozatot is aláírtak. Márton Roland a portál kérdésére elmondta: a nyár folyamán készül el a részletes program, a hozzájuk csatlakozó civil szervezetek, szakszervezetek képviselőinek neveit április folyamán fogják bejelenteni, ugyanúgy, ahogy a 14 önkormányzati képviselőjelölt bemutatása is a következő hetekre marad majd.   A bejelentést a Mérce élőben közvetítette:
Szerző
Frissítve: 2019.04.04. 18:30

Napi 100 millió ment el idén kormányplakátokra, 10 milliárdból jön a következő kampány

Publikálás dátuma
2019.04.04. 16:05

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Idén már a második elképesztő összegű megbízást adja a Rogán Antal vezette tárca.
A Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda a napokban adott újabb 10 milliárdos megbízást az állami kommunikációs munkákat lebonyolító New Land Media Reklám Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., szúrta ki a Közbeszerzési Adatbázisban a G7.hu. A megbízás mérete annyira nem meglepő - legutóbb is épp ekkora, csillagászati  összegre szerződtek le -, az időzítése azonban igen. Az előző tízmilliárdos keretről ugyanis kevesebb mint három hónapja szerződtek, vagyis úgy tűnik,
az év eleje óta napi 100 millió forintnál is többet költöttek a kormány tevékenységének promotálására.

Ez többek közt annak a kampánynak is a közpénzen fizetett költsége, ami a Fidesz néppárti felfüggesztéséhez vezetett. A 10 milliárdos keret még a szokásosnál is gyorsabb felhasználása a portál szerint éppen a botrány miatt történhetett, hiszen a Soros György és az Európai Bizottság EPP-s elnöke, Jean-Claude Junker arcképével díszített plakátok cseréje is megdobhatta a kiadásokat, és nem lenne meglepő, ha az új – részben az ismert internetes mémpárral illusztrált – kampányt is a tervezettnél gyorsabban kellett volna összerakni.
Az első kormányzati plakátkampányról még 2016 végén kötött szerződést Rogán Antal tárcája, azóta pedig összesen – a mostani 10 milliárddal együtt – 66,6 milliárd forintot szánt a kormányzat ilyen célokra. Viszonyításként, ez megfelel például az Országos Mentőszolgálat másfél évnyi költségvetésének, és nagyjából 4 milliárddal annál is több, mint amennyit 2018-ban - az úgynevezett "Családok Évében" - a gyesre betervezett a kormány. A hatalmas összeg azonban naponta csak 65 millió forintot jelent, azaz kevesebb mint kétharmadát a mostani költésnek.
Szerző
Frissítve: 2019.04.04. 16:18