EPP;CEU;

2019-04-05 06:00:00

Weber nyomás alatt tartja Orbánt

A CEU budapesti működésének megmentésében a világ egyik legismertebb egyeteme, a Stanford is szerepet kaphat – mondta lapunknak Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője.

"Nem tudom előrejelezni, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyában mi fog történni a következő hetekben. Ha Orbán Viktor az újabb provokációk útjára lép, ha EU-ellenes, Juncker-ellenes vagy Timmermans-ellenes kampányt folytat, akkor a néppárti ‘bölcsek tanácsának’ elnöke, Herman van Rompuy ennek megfelelően fogja elkészíteni az ajánlásait.” Így reagált Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és bizottsági elnökjelöltje a Népszavának arra a kérdésére, hogyan értékeli a Fidesz felfüggesztése óta eltelt időszak fejleményeit. A bajor politikus az EPP szerda esti brüsszeli kampánynyitója után folytatott kötetlen beszélgetést újságírók egy csoportjával, köztünk lapunk tudósítójával.

Manfred Weber megismételte, hogy a néppárt világos és határozott döntést hozott, amikor felfüggesztette a magyar párt tagságát. A döntés üzenete: nem Orbán Viktor fogja meghatározni a pártcsalád politikai irányvonalát és jövőjét, hanem az EPP hangadó személyiségei, akik közé – Angela Merkel mellett – önmagát is sorolja.

A frakcióvezető hosszan beszélt a CEU budapesti működésének "megmentésére" kidolgozott tervéről, amely magas színvonalú együttműködést irányoz elő a Közép-európai Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem között. Michael Ignatieff, a CEU rektora április 11-ikén Münchenben fog tárgyalni a partneri kapcsolatok létrehozásának a részleteiről. "Nem szeretném elmélyíteni a törésvonalakat, megoldásokra törekszem. Ez az én politikám. Orbán Viktor Magyarország kormányfője, még akkor is, ha felfüggesztettük a pártjának tagságát. Kompromisszumot kell találniuk a CEU ügyére.

Tudom, hogy ez csak egy ügy a sok közül, és még sok más probléma van Magyarországon. Lépésről lépésre kell haladni. Ha egy-két héten vagy hónapon belül nem sikerül előrelépni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy Herman van Rompuy, a független értékelő bizottság elnöke helyére fogja tenni a dolgokat. A Fidesz kizárásának a lehetősége az asztalon van, efelől senkinek ne legyen kétsége” – fejtegette Weber.

A bajor CSU-hoz tartozó politikus szerint a májusi európai parlamenti választásokon kulcsfontosságú lesz, hogy a fősodorhoz tartozó pártok milyen válaszokat adnak a populista erők felvetéseire. Komolyan kell venni az emberek aggodalmait, és meg kell érteni, hogy miért szavaznak nacionalista vagy radikális erőkre – hangsúlyozta. Ezzel összefüggésben szükségesnek ítélte a határvédelem és a biztonság további megerősítését. Szerinte az is a szélsőségesek kezére játszik, ha nem nevezzük nevükön a dolgokat.

Az Alternatíva Németországért pártot például sokan populistának tartják, miközben a jelöltlistája tele van újnácikkal. "Tíz éve még normális politikusok voltak a pártban, a szélsőségesek mostanra átvették a hatalmat. Ezt is világossá kell tenni a választók számára" – fogalmazott Weber, aki fontosnak nevezte egyúttal, hogy az EPP-hez tartozó pártok ne népszerű ígérgetésekkel, hanem tényeken alapuló, hosszútávra szóló programmal győzzék meg a választókat. Egy kérdésre válaszolva az EPP bizottsági elnökjelöltje elmondta, mindent meg fog tenni, hogy a májusi EP választások után a szélsőjobboldal ne jusson befolyáshoz az európai intézmények döntéshozatali eljárásaiban.