Hamarosan döntenek az MTA-ról

Publikálás dátuma
2019.04.04 20:26
"Menet a tudományért" elnevezésű demonstráció Budapesten 2019. március 21-én
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Úgy tűnik mindkét fél számára elfogadható, kompromisszumos megállapodás születhet.
Jóval a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) májusi közgyűlése előtt, akár két héten belül megállapodás születhet az akadémiai kutatóintézetek sorsáról – értesült lapunk az MTA és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közötti egyeztetésekre rálátó forrásból. Mint forrásunk mondta, jelenleg nem az MTA megválasztott vezetői és nem is Palkovics László innovációs miniszter tárgyal, hanem a felek által delegált szakértők. Az Akadémia vezetősége ugyanis azt látta jónak, ha egyet hátralépve „kívülről” követik nyomon az egyeztetést, és csak akkor lépnek közbe, ha úgy látják, nem jó irányba mennek a dolgok. – Eddig erre nem volt szükség és a jelek szerint nem is lesz. Úgy tűnik, közelednek az álláspontok és hamarosan mindkét fél számára elfogadható, kompromisszumos megállapodás születhet. Optimista vagyok, úgy néz ki, nem kell majd „bombát robbantanunk” – fogalmazott forrásunk. Az MTA elnöksége április 16-án ülésezik legközelebb, ekkor már el is fogadhatják azt a megállapodás-tervezetet, amit majd a közgyűlés elé terjesztenek. A kormány ki szeretné szervezni a kutatóintézet-hálózatot az MTA alól, az Akadémia viszont ragaszkodik ahhoz, ha ez meg is történik, a kutatóintézetek szakmai felügyeletét továbbra is a tudósok láthassák el, minisztériumi nyomásgyakorlás nélkül. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint továbbra sincs valódi garancia a kutatóhálózat hosszú távú függetlenségére és egyben maradására, az ITM pedig továbbra is adós azzal a szakmai koncepcióval, ami alátámasztaná az átalakítások szükségességét.

Reagált az MTA

Az MTA Kommunikációs Főosztálya minderre úgy reagált: a májusi közgyűlés előtt maximum arról születhet megállapodás, hogy az MTA tárgyalódelegációi milyen javaslatokat terjesztenek majd az MTA döntéshozó testületei elé. Az MTA Elnöksége április 16-án ülésezik legközelebb, és ekkor foglalhat állást a tárgyalódelegációik előterjesztéseiről. A végső döntést pedig csak az MTA legfőbb döntéshozó szerve, a Közgyűlés hozhatja meg májusban. A Közgyűlés elé szabályszerű eljárás során kerülhet csak bármilyen szavazásra szánt előterjesztés. Az akadémiai közgyűlés elé kerülő indítványok és határozati javaslatok jogi eljárásrendje kellő időt ad az akadémikusoknak és a nem akadémikus közgyűlési képviselőknek az adott javaslat közgyűlési vitájára való felkészülésre, a vita lefolytatására, s a végén a döntés felelősségteljes meghozatalára.

Témák
MTA
Frissítve: 2019.04.05 14:06

Ebben sem mondtak igazat: szó sincs arról, hogy egyéni számlán kezeljék a volt magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét

Publikálás dátuma
2019.04.18 22:04
Jól döntöttek, akik a magánnyugdíj-pénztári tagságuk megtartását választották FOTÓ: NÉPSZAVA
Nincs is értelme, de ezt mindig is tudni lehetett.
Az egyik fő ígéret az volt a magánnyugdíjak államosításánál, hogy a megtakarításokat egyéni számlákon kezelik majd az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, viszont az akkor államosított 3000 milliárd forintot rég elköltötték, ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát a témában - számolt be az RTL Klub híradója. Rétvári válasza szerint viszont a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása  a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. (A mondatnak valójában úgy kellene hangzania, hogy az állami rendszerben egyéni számla nem létezhet.) Ennek ellenére senkit nem ér kár - közölte Rétvári -, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak. A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számíthat majd, így nincs is szükség az egyéni, virtuális számlákra. Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az embereknek. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszerben egyéni számlának valóban nincs értelme, ilyet nem is lehet ígérni.  A mai Kormányinfón Gulyás Gergely is azt közölte, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak. 

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35