100 milliárdos focitétel - csúcsra járatott ügynöki jutalékok

Publikálás dátuma
2019.04.05. 10:00

Fotó: Franco Romano / NurPhoto
Tavaly február 1. és idén január 31. között ismét rekordszintre emelkedtek az ügynöki jutalékok az angol labdarúgó Premier League-ben. Az angol szövetség (FA) csütörtökön közzétett adatai szerint a húsz klub 260 millió fontot (97,5 milliárd forint) fizetett a játékosok átigazolásánál közreműködő menedzsereknek, ez 49 millióval több (26.5 százalék), mint egy évvel korábban.
A legtöbbet - 43,7 millió fontot - az előzőhöz hasonlóan ebben az időszakban is a Liverpool költötte ügynöki tevékenységre, hiszen például megszerezte Alisson Beckert, Naby Keitát és Xherdan Shaqirit is.
A Chelsea 26,8 millió, a Manchester City 24 millió fontot fizetett, a legkevesebbet - 2,8 milliót - pedig a kieső zónában található Cardiff City költötte erre a célra. A Tottenham Hotspur a legutóbbi két átigazolási időszakban nem szerződtetett új játékost, ennek ellenére 11 millió fontot fizetett az ügynököknek. A másodosztály, a Championship klubjai 50 millió fontot költöttek ügynöki díjakra.
A Premier League egyesületei már egy évvel ezelőtt is szorgalmazták a menedzseri jutalékok csökkentését, és ez a részvényesek pénteki megbeszélésén ismét téma lesz: szeretnék megszüntetni azt a rendszert, hogy az ügynökök a vásárló klubtól és a játékosoktól is jelentős összeget kapjanak.
Szeptemberben a nemzetközi szövetség is kijelentette, hogy javaslatokat fog tenni az átigazolási rendszer, a kölcsönadások és a menedzseri költségek megreformálására.
Szerző
Frissítve: 2019.04.05. 10:09

Eltévesztett ellenfél

Publikálás dátuma
2019.04.04. 20:37

Fotó: Sparta Praha Facebook-oldal
A Slavia Praha lesz a Chelsea ellenfele a labdarúgó Európa-ligában, a londoni klub azonban a Spartával hirdette a kupameccset.
A MOL Vidivel egy csoportban szerepelt Chelsea (a fehérváriak Budapesten 2-2-es döntetlent értek el a londoni Kékek ellen) a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében a cseh Slavia Praha együttesével találkozik. 
Maurizio Sarri csapata jövő csütörtökön a cseh fővárosban lép pályára, a visszavágót egy héttel később Londonban rendezik. A szigetországiak a hivatalos honlapjukon igyekeztek kedvet csinálni szurkolóiknak az összecsapáshoz, ebben még nincs semmi rendkívüli. A szerkesztők azonban a felvezetés során elkövettek egy rendkívül kellemetlen hibát: eltévesztették az ellenfél nevét. Prága több, a nemzetközi kupákban is gyakran szereplő csapattal rendelkezik: Bohemians, Dukla, Sparta, Slavia. Napjainkban utóbbi kettő lép pályára szinte minden szezonban valamelyik sorozatban.
A Chelsea szerkesztői a Sparta Praha elleni meccsekre próbálták kicsalogatni a drukkereket, miközben a Slavia vár az angolokra. A hibát Csehországban vették észre, és nem mulasztották el a lehetőséget, hogy megfricskázzák egy kicsit a szigetországiakat.
„Helló Chelsea, teljes mértékben megértjük, hogy egy kicsit meg vagytok zavarodva, mert mi vagyunk a legismertebb és legsikeresebb prágai klub. Ezúttal azonban a Slavia Prahával fogtok játszani, nagyon sajnáljuk” - jelent meg a tizenháromszoros cseh bajnok Sparta Praha Twitter- oldalán az üzenet.
A londoniak természetesen javították a hibát a honlapjukon, de azért „visszaszúrtak” egyet a viccelődő Spartának. A kupapárharc felvezetésében többször is hangsúlyozták, hogy jelenleg a Slavia Praha a cseh bajnokság listavezetője, amely tizenöt ponttal előzi meg a legeredményesebb prágai klubot, a Spartát, amely csupán harmadik.

Más is hibázott már

Az angol élvonalban szereplő Crystal Palace tavaly nyáron szerződtette Max Meyert a Schalke 04 csapatától. A 22 éves és az egyik legtehetségesebbnek tartott német játékos heti 190 ezer fontos fizetést kap új klubjánál. Az átigazolásáról szóló hírt azonban a honlap szerkesztői tévedésből Joshua Kimmich fotójával illusztrálták. A Bayern München német válogatott játékosa az ügyben teljesen vétlen volt, mégis felháborodott és értetlenkedő üzeneteket kapott a szurkolóktól, amíg ki nem derült a kínos tévesztés. A bajor klubnak is ki kellett adni egy közleményt, hogy Kimmich nem hagyja el az együttest, nem is volt erről szó. A londoni klub természetesen minden érintettől elnézést kért.

Témák
labdarúgás

Három kupameccsről eltiltották a Fradi kapusát

Publikálás dátuma
2019.04.04. 20:01

Fotó: Népszava
Dibusz Dénes a MOL Vidi FC elleni negyeddöntő visszavágóján súlyos sérülést okozott Marko Scepovicnak.
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága csütörtökön három Magyar Kupa-mérkőzésre eltiltotta Dibusz Dénest, a Ferencváros kapusát, aki szerdán súlyos sérülést okozott Marko Scepovicnak. Az MLSZ honlapján közzétett határozat szerint a fővárosiak játékosa a MOL Vidi FC elleni negyeddöntő visszavágóján „a labda megszerzéséért folytatott küzdelemben testtel és fejjel nekiugrott nyilvánvaló gólhelyzetben lévő ellenfelének, aki az ütközésnél súlyos sérülést szenvedett”. Az eset a meccs hetedik percében történt, Dibuszt kiállították, és mivel a házigazda székesfehérváriak 2-0-ra nyertek, kettős győzelemmel jutottak a négy közé. A Vidi FC csütörtökön azt közölte, hogy Scepovic arccsontja több helyen eltört, ezért hosszabb kényszerpihenőre számíthat.
Szerző