Kétszer szabták át a 25 éve veretlen miskolci MSZP-s körzetét, harmadszorra megszüntették az egészet

Publikálás dátuma
2019.04.05. 14:53

Fotó: Bartha György Facebook oldala
Miután 160 ezer alá csökkent a város lakossága, fel kellett számolni egy választókörzetet. Bartha Györgyére esett a HVI választása.
Felforgatta Miskolc választókerületeit a lakosság fogyása: eggyel kevesebb mandátumot oszthatnak ki, így 28 helyett 27 képviselője lesz a város közgyűlésének az ősszel kezdődő ciklusban. Mint a Magyar Hang kiszúrta, ez a fideszes önkormányzat jegyzője által vezetett Helyi Választási Iroda (HVI) döntésének értelmében azt jelenti:
éppen egy olyan körzetet számolnak fel, amelyet 1994 óta mindig a szocialista Bartha György nyert meg.

A döntés felháborító - erősítette meg a Népszavának a választókörzetek átszabásának tényét Varga László, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Szövetségének elnöke. Az MSZP szakértők bevonásával fontolgatja, hogy megtámadja-e a döntést, annak bírósági felülvizsgálatát kérve. A mostanin kívül ráadásul más anomáliák is vannak a körzetek kiosztásában, tette hozzá Varga: a határok meghúzásával egységes városrészeket szakítottak szét, továbbá olyan amorf alakú választókerületekkel van tele Miskolc, melyekből értelmezhetetlen módon lóg ki egy-egy utca.
A Magyar Hang azt írja, a pártokat ugyan levélben értesítették arról, hogy eggyel kevesebb mandátum lesz a városban, de a választókerületek átrajzolásának előkészítésébe nem volt beleszólásuk. A törvény alapján a választási iroda – melynek Miskolcon Alakszai Zoltán jegyző a vezetője, tagja még az aljegyző – lényegében maga dönthet a választókerületekről. A HVI-nek előzetes véleményt ugyan kell kérnie a helyi választási bizottságtól, de annak állásfoglalása nem köti. (Alakszai egyébként 2016 decembere óta Miskolc jegyzője, előtte Kriza Ákos fideszes polgármester kabinetvezetője volt, mint az kiderült a városháza egyik, a Népszavának írt korábbi tájékoztatásából.)
Bartha, akinek 19-es számú választókerülete teljesen feloldódik a többiben, már harmadszor válik áldozatává a miskolci körzetek átalakításának. 2010-ben, amikor az Országgyűlés fideszes kétharmada csökkentette a képviselő-testületek létszámát, akkor a város nyugati felén található Kilián-lakótelepi körzetét nemcsak szétválasztották, hanem a maradék részhez hozzácsaptak egy jobbra húzó kertvárosi részt is. Ezzel együtt 2010-ben, majd – miután a szintén bázisának számtó Bükkszentlászlót is leválasztották a körzetről – 2014-ben is csak megszorongatni tudták a képviselőt. Bartha György úgy nyilatkozott: dacára annak, hogy megszűnt a körzete, tervei szerint indul a választáson. Az pedig már az esetleges fellebbezés eredményétől függ, melyik körzetben.
Szerző

Eloltották a fonyódi nádastüzet

Publikálás dátuma
2019.04.05. 14:33

Fotó: Varga György / MTI
Csaknem 24 órán át tartó megfeszített munkával 50 tűzoltónak sikerül megfékezni a lángokat.
Száz hektáros területen égett a nádas Fonyódnál, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon, amit csaknem 24 órán át tartó megfeszített munkával sikerült eloltani - tette közzé honlapján a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság péntek délután. A beszámoló szerint
nyolc településről csaknem ötven tűzoltó vett részt az oltásban.

A csütörtök délutáni riasztást követően a marcali, a siófoki és a keszthelyi hivatásos, illetve a balatonboglári önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, amelyet csak gyalogosan lehetett megközelíteni. Az egységek szikracsapókkal kezdték meg az oltást több különböző helyszínen, több oldalról támadva a tüzet. A szeles időjárás nehezítette a lángok oltását, ezért az éjszaka során a tűzoltásvezető elrendelte a kaposvári hivatásos egységek riasztását. Buzsákról, Fonyódról és Somogyszentpálról pedig önkéntes tűzoltók is érkeztek a helyszínre.
Ellentüzet gyújtva sikerült megakadályozni, hogy a tűz átterjedjen egy még nagyobb területre.

A tűzoltók péntek kora reggelre négy vízsugárral előbb körülhatárolták a tüzet, majd eloltották a lángokat.

A Liberálisok nem indulnak az EP-választáson

Publikálás dátuma
2019.04.05. 13:59

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nem engedünk liberális szavazatokat a Fidesz illiberális listájára - közölte a párt.
A Magyar Liberális Párt a kezdetektől fogva amellett érvelt, hogy minél szélesebb körű együttműködésre van szükség az Európa-párti ellenzéki erők között. Mert így lehet a lehető legeredményesebben fellépni a Fidesz szélsőséges, populista és Európa-ellenes politikájával szemben. Ez a széles körű együttműködés azonban sajnos elmaradt. Az ellenzéki pártok saját érdekeiket helyezték az ország érdekei elé, és ennek súlyos ára lehet - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Magyar Liberális Párt. Könnyen előfordulhat, hogy három-négy kisebb demokrata ellenzéki pártnak sem sikerül majd legalább 5 százalékot szereznie az EP-választáson. Emiatt akár közel 20 százaléknyi Európa-párti szavazat, és ennek megfelelő számú mandátum is elveszhet - teszik hozzá.   A Magyar Liberális Párt a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján valószínűleg nem tudná elérni az 5 százalékos küszöböt, így nem is küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe. A Liberálisok ezért nem indulnak a választáson. Nem akarjuk, hogy a ránk adott szavazatok elvesszenek és a Fidesz szereplését erősítsék. Mert minden elveszett ellenzéki szavazat Orbán Viktor malmára haja a vizet.
Szerző