Csökkent az Elmű és az Émász nyeresége

Publikálás dátuma
2019.04.05. 21:00
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Tavaly az Elműnél 17,6 milliárd forintról 10,1 milliárdra, az ÉMÁSZ esetében pedig 4,8 milliárdról 3,4 milliárdra esett a (nemzetközi számviteli szabályok szerint időszaki eredménynek nevezett) nyereség – derül ki a két, egyaránt a német RWE-irányította áramszolgáltató csoport nemrég megjelent tőzsdei jelentéséből. A fővárosi áramszolgáltató várhatóan a tavalyival megegyező szintű, 9,7 milliárdos osztalékot fizet részvényeseinek; az észak-magyarországiaknál az összeg 4,6 milliárdról 4,3 milliárdra mérséklődik. (A két társaságot irányító, Innogy nevű RWE-leány mellett mindkét cégben kistulajdonos az állami MVM is.) Csoportszinten az Elmű árbevétele 209 milliárdról 215 milliárdra, nyeresége 15,8 milliárdról 16,1 milliárdra nőtt; az ÉMÁSZ-é a tavalyelőtti 51,8 milliárd után tavaly 49,4 milliárdra, nyeresége pedig 8,1 milliárdról 6,7 milliárdra csökkent. Az adatok változását érdemben nem indokolták. Az Elmű és az ÉMÁSZ egy németországi adásvétel-sorozat miatt idén várhatóan a nagy versenytárs, a hazai áramszolgáltatásban, illetve gázhálózat-üzemeltetésben is jelen lévő E.ON kezébe kerül. Bár az Orbán-kormány korábban nyíltan kifejezte az Elmű-ÉMÁSZ kivásárlása iránti szándékát, a nemzetközi ügylet miatt ez most nincs napirenden. Az Elmű-ÉMÁSZ tavaly az Orbán Viktor üzleti hátországához sorolt, svájci MET Holding AG-nak eladta az üzleti energiaszolgáltatást végző, román RWE Energie s.r.l.-t. Közműépítésre megalapították az Elmű-ÉMÁSZ Solutions Kft.-t, ami idén megvette a Klíma és Hűtéstechnika Kft.-t is. Akkumulátoros szolgáltatásokra létrehozták az Elmű-ÉMÁSZ Energiatároló Kft.-t, néhány napja pedig megvásárolták a szakértői tevékenységet végző Get Energy Kft.-t.
Szerző

"Lezsebszerződésezték" a Paks 2-es megállapodást

Publikálás dátuma
2019.04.05. 20:03

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Elképesztően silány minőségűnek, illetve zsebszerződésekhez hasonló hosszúságúnak nevezte az új paksi nukleáris blokkok kivitelezésére a magyar állami megrendelő és az orosz állami kivitelező között öt éve megkötött, nemrég – jelentős kitakarásokkal – közzétett szerződéseket az ATV-nek adott nyilatkozatában Mártha Imre, az állami MVM Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatója. Számára a kivehető részletekből is kitűnik, hogy a megállapodás számos alapvető feltételt, így a vásárlás, az építkezés menetét vagy a rendkívüli helyzeteket nem vagy csak elnagyoltan tisztáz. Az alkatrészeket például az oroszok csak „igyekeznek” majd biztosítani, „törekedve” a legjobb árra, miközben azok máshonnan nem szerezhetők be. Furcsállotta azt is, hogy vitarendezésre Svájcot jelölték ki, miközben ez magyar állami cégek számára alapesetben tiltott. A megállapodás – amit a maga részéről nem írt volna alá – szerinte így hosszadalmas pontosításokra szorul. Ennek kapcsán reményét fejezte ki az iránt, hogy a magyar államot ez ügyben képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának jó a felelősségbiztosítása.
Szerző
Frissítve: 2019.04.05. 20:31

321,29 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.05. 19:28
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 321,29 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét óra körül jegyzett 320,19 forintról. Az euró pénteken 320,01 forint és 321,58 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 285,22 forintról 286,38 forintra, a dolláré pedig 285,05 forintról 286,52 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1227 dollár után este 1,1215 dolláron állt.
Szerző
Témák
forint euró dollár