Előfizetés

DAC-ból is zengett a Himnusz Dunaszerdahelyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.07. 10:42
Jelenet a meccs előtti közös ünneplésből
Fotó: DAC 1904 / Facebook
Kilencezer ember énekelte a magyar himnuszt a DAC-Zilina mérkőzés előtt, a helyi tradíció ezúttal tiltakozás is volt az ünneplést tiltó szlovák törvényjavaslat ellen.
Dunaszerdahelyen a DAC–Zilina szlovák élvonalbeli bajnoki labdarúgó-mérkőzés (1–0) előtt a hazai szurkolók a magyar himnusz éneklésével tiltakoztak a „himnusztörvény” néven elhíresült törvénymódosítás ellen, ami május 15-től megtiltaná a külföldi himnuszok éneklését Szlovákiában – írja a Nemzeti Sport. A mérkőzés előtt megszólalt a Nélküled, majd amikor a játékosok megjelentek a kijáróban, fantasztikus koreográfiával fogadta a dunaszerdahelyi B-közép a futballistákat. A tribün két szélén sárga-kék szalagok virítottak, közben pedig nemzeti színű piros-fehér-zöld füst borította be a nézőteret.
A Himnuszt hosszú ideje a meccs kezdetekor szokta elénekelni a hazai közönség, szombaton nem így volt. Már a térfélválasztás alatt rázendített a több mint kilencezer ember. A szlovák sajtóban csak Lex DAC-nak nevezik a módosító javaslatot, annyira egyértelműen a dunaszerdahelyi csapatra szabták a szankciót. A szigorítást egy volt szlovák labdarúgó, Tibor Jančula illesztette a szlovák nemzeti szimbólumok védelméről törvénybe – vélhetőleg utólag. A javaslat abszurd módon betiltaná Szlovákiában a külföldi országok himnuszainak éneklését minden olyan nyilvános rendezvényen, ahol nincs jelen az adott országból érkező hivatalos delegáció. A  törvény május 15-én elvileg életbe léphet. Ez azt jelentené, hogy többek között tilos lenne folytatni a dunaszerdahelyi hagyományt, a magyar himnusz eléneklését a mérkőzések előtt.  

Már a négyes döntő a tét a női kézi BL-ben

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.04.07. 10:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Ha az FTC a Győr elleni középdöntős teljesítményt tudja hozni a Rosztov ellen a BL negyeddöntőjében, lehet keresnivalója – véli a lapunknak nyilatkozó Elek Gábor.
Már a budapesti négyes döntő a tét a női kézilabda Bajnokok Ligájában, amelynek oda-visszavágós rendszerben zajló negyeddöntőjében a címvédő Győri Audi ETO KC és a Ferencváros is vasárnap lép pályára először. A címvédő győriek a legutóbbi hat kiírásból négyet megnyertek, a jelenlegi szezonban ráadásul még veretlenek, így a BL-újonc Odense vendégeként is esélyesnek számítanak (16.50, tv: Sport1). Az FTC-Rail Cargo Hungaria párharcának esetében viszont nem ennyire egyértelműek az erőviszonyok: a szakvélemények szerint tavalyhoz képest sokat fejlődő budapesti csapat azzal a Rosztov-Donnal találkozik Érden (14.30, tv: Sport1), amely egy éve megálljt parancsolt neki a legjobb nyolc között. Azóta nem mellesleg az az Ambros Marín az oroszok edzője, aki a nyáron négy BL-győzelem, öt bajnoki cím és öt Magyar Kupa-siker után Győrből távozott Rosztovba.
„Azt nem merném kijelenteni, hogy az idei Fradi jobb a tavalyinál, de véleményem szerint a Rosztov gyengébb lett. Ha arra gondolok, hogy Siraba Dembele és Cabral Barbosa is elhagyta a csapatot, illetve hogy várhatóan Anna Paula Rodrigues és Anna Vyakhireva sem lép pályára az első meccsen, akkor utóbbi mindenképp igaz. Más párharc lesz a tavalyihoz képest, de az oroszok valamivel azért esélyesebbek, mint mi – jelentette ki az FTC vezetőedzője, a Népszava kérdéseire válaszoló Elek Gábor. – Talán egy hajszálnyi előnyt jelenthet a felkészülés során, hogy tudjuk, milyen rendszerben, milyen elvek mentén dolgozik Martín és hogy milyen kézilabdát vár el a csapatától. Ugyanakkor pontosan ennyire ismertük akkor is, amikor a Győrrel sorban nyerte a bajnokságokat és a Bajnokok Ligáját... Arról nem is beszélve, hogy ő is ismeri a Ferencváros játékát és az én elveimet.”
Tavaly a Rosztov Magyarországon és Oroszországban is legyőzte a Ferencvárost, amely akkor kettős vereséggel, 63-51-es összesítéssel búcsúzott a BL-től és évek óta kergetett álmától, a négyes döntős szerepléstől. A jelen ennél azért valamivel biztatóbb, főként, ha felidézzük, hogy a középdöntős mérkőzések során úgy maradt veretlen az FTC, hogy kétszer döntetlent játszott a bombaerős Győrrel is.
„A Győr elleni meccseken nekünk gyakorlatilag minden összejött támadásban, és erre azért nem számíthatunk, főleg, hogy a Rosztovnak a védekezése sokkal jobb, mint a mostani ETO-é – folytatta a lapunknak nyilatkozó Elek Gábor. – Ugyanakkor a Győr az összes többi szegmensben erősebb az oroszoknál, vagyis, ha a Győr ellen mutatott teljesítmény tudjuk hozni megközelítőleg, akkor lehet keresnivalónk.”

Hosszú Katinka három aranyat nyert szombaton Bergenben

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.06. 20:10

Fotó: Cai fuliang / AFP
200 vegyesen versenycsúccsal győzött.
Hosszú Katinka három aranyérmet nyert szombaton a norvégiai Bergenben zajló úszóversenyen. A Nordic Swim Tour elnevezésű sorozat második állomásának második napján a háromszoros olimpiai bajnok 200 méter vegyesen 2:11.16 perces versenycsúccsal diadalmaskodott, míg 100 méter háton 1:00.33 perccel, 200 méter gyorson pedig 1:57.89 perccel lett első - a viadal honlapja alapján. Hosszú pénteken 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón győzött - utóbbiban holtversenyben -, valamint 50 méter háton harmadik lett.