Zivataros, meleg hét vár ránk

Publikálás dátuma
2019.04.07. 20:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Huszonöt fok is lehet hétközben, de nem kerüljük el a nagy elázásokat sem.
Csapadékosabb, de továbbra is meleg idő várható a jövő héten - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap küldtek el az MTI-nek.  A prognózis szerint hétfőre virradóra foltokban pára, illetve köd is képződhet. A nyugati határvidék mentén záporeső, esetleg zivatar előfordulhat. A hőmérséklet hajnalban 3 és 10 fok között alakul. Az Északi-középhegység völgyeiben, az Alföld homokhátságain ennél pár fokkal hidegebb lehet a reggel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható, az alacsonyabb értékek a záporok által érintett dunántúli tájakon lehetnek. 
Kedden többórás napsütés mellett kiemelten a Dunántúlon erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, a legkevesebb napsütés északkeleten lesz. Elszórtan alakulhat ki zápor, néhol zivatar. A középső országrészben a legkisebb a csapadék esélye, míg az Alpokalján jelentősebb mennyiség, de így is csak néhány milliméternyi eső eshet. Az északkeleti, északi szél főként az Észak-Alföldön erősödik meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul. 
Szerdán többféle várhatóak záporok, zivatarok. A leghidegebb órákban 6-12 fok lehet, napközben 14-21 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön is számítani lehet záporokra, zivatarokra. A minimum hőmérséklet 6 és 12, a maximum hőmérséklet 14-21 fok között valószínű.Pénteken és szombaton szórványosan valószínű eső, zápor. Helyenként a szél is megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mindkét nap 3 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul. Vasárnap elszórtan előfordulhat kisebb eső. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. 
Szerző

Erre volt pénz: 250 métert aszfaltoztak le a kilométeres úton Lábodon

Publikálás dátuma
2019.04.07. 18:42
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A felújítást sem az utca elején kezdték, a helyiek nem is értik a koncepciót.
Egyedülálló megoldást választott útrendezésre a Lábodi önkormányzat: összesen 250 méteren aszfaltoztak egy kátyús-sáros helyi utcában, méghozzá nem is az utca valamelyik végén, hanem 100 méterre a bevezető szakasztó kezdték - derül ki az RTL Klub híradójából. A megszólaló helyi lakosok nem is értik, miért így kellett felújítani az utat – volt aki szerint minden ház előtt hagyhattak volna egy kis aszfaltcsíkot, a hiányzó részt pedig kipótolhatták volna az utcabeliek. 
A csatorna munkatársai szerették volna megszólaltatni a polgármestert is, ami nem sikerült, egy nyilatkozótól azonban úgy tudják: azért csak ekkora szakaszt aszfaltoztak le, mert ennyire volt pénz, nem azért, mert fontos ember lakik az érintett területen. A kátyúkat máshol apróra zúzott mészkővel próbálják feltölteni – ezt is az önkormányzat szállíttatta oda, de volt, aki arra panaszkodott, hogy nyáron a szállongó mészkőpor megül a lakásban. 
Szerző

Felszenteltek egy templomot, ott volt Orbán Viktor is

Publikálás dátuma
2019.04.07. 17:44
Orbán Viktor a pesterzsébeti református templom avatásán
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A keresztény kultúra minden erő forrása - fejtegette a miniszterelnök a pestszenterzsébeti református templom avatási ünnepségén.
Hálaadó istentisztelet során avatták fel a XX. kerületi, Klapka téri református templom épületét: ha nem is a szószékről, de az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor is, aki a keresztény kultúráról, mint az európai civilizáció építményét szegletkőként megtartó erőről beszélt – derül ki az MTI beszámolójából. Orbán arra is kitért, hogy az Európai Uniót eredetileg kereszténynek tervezték – vagyis, a jelenlegi állapotában nem tartja annak az EU-t. Egyúttal párhuzamot vont a magyarság megmaradása és a templomátadás között. „, úgy érezzük, amíg képesek vagyunk ilyen tettekre, addig mi, magyarok nemzetként is létezni fogunk”  Az istentiszteleten Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke arról beszélt, hogy a Klapka téri gyülekezet 80 éve erőt kapott temploma építésére, ahogyan akkor is, amikor a kommunizmus idején „kiszúrták a szemét a semmivel”, de a kommunizmus bukása után is kapott erőt ahhoz, hogy felvesse a templomépítés régi gondolatát. A kommunizmusnak csak egyet lehet megköszönni, azt, hogy véget ért – jegyezte meg Bogárdi Szabó.
A Klapka téri templom tervének elkészítésére 1937-ben kapott megbízást Szeghalmy Bálint, 1939-ben tartották meg az első "kapavágási ünnepséget", az elkészült alagsort pedig 1940-ben szentelték fel, ám a háború miatt az építkezés abbamaradt - olvasható a gyülekezet honlapján. A templom befejezési munkálatai 2017-ben kezdődtek el az eredeti tervek alapján. Veress Gábor helyi lelkipásztor szerint a költségek 375 millió forintot tettek ki, az építkezéshez a kormány és a XX. kerületi önkormányzat is biztosított támogatást. Orbán Viktor más esetben is szívesen vesz részt templomátadásokon: 2017  októberében jelenlétében avatták fel az erdélyi Szászfenes református templomát. A mostani beszéddel kapcsolatban viszont érdekesebb, amit még ellenzéki vezetőként mondott 2007 januárjában a palotabozsoki templom átadásán:
„Ha jól gondoljuk, hogy az Európai Uniót a keresztényi szeretet tartja össze és nem a globalizáció, akkor az olyan törvényeknek, mint a Benes dekrétumnak a jövőben nincs helye az egyesült Európában." Magyarán, a Orbán ellenzékben még nem csak hogy keresztényi szeretetről beszélt az EU kapcsán - de egyesült Európáról is, amiről ma már hallani sem akar. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.07. 17:48