Horvátország;gázterminál;

2019-04-08 08:57:47

Magyarország 25 százalékos tulajdonrészt vásárolna a krki LNG-terminálban, bár korábban többségi részesedésről volt szó

A csepfolyósított földgázt visszagázosító terminál 2021-től működhet.

Bizonyos feltételek mellett Magyarország 25 százalékos tulajdonrészt vásárolna a Krk-szigeti LNG-terminálban (cseppfolyósított földgáz-terminál) - jelentette ki Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter a Nova TV kereskedelmi csatorna vasárnap esti híradójában.

Mint mondta, néhány héttel ezelőtt érkezett meg Zágrábba a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) egy szándéknyilatkozat, amelyben az állt, hogy Magyarország kész 25 százalékos tulajdonrészt vásárolni a terminálban. Kiemelte továbbá, hogy jelenleg folynak a tárgyalások a felek között. 

Reményét fejezte ki, hogy a következő hónapokban és években nőni fog az érdeklődés a tulajdonrész megvásárlása, valamint a kapacitások lefoglalása iránt. A miniszter szerint a tárgyalásoktól és a kapacitások megvásárlásától is függ, hogy Magyarország szerezhet-e tulajdonrészt a terminálban és miként.  

A horvát kormány januári döntése szerint százmillió euróval (31,8 milliárd forint) támogatja a krki LNG-terminál megépítését: 50 millió euróval 2019-ben és további 50 millió euróval 2020-ban. 

A Kvarner-öbölbe tervezett terminál jó esetben 2021-ben kezdi meg működését, és a projekt 234 millió euróba kerül, ebből csak maga az úszó LNG-terminál (FSRU) 160 millió euróba.  A projektet az európai uniós Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget - 32,6 millió eurót - a horvát kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

Az Orbán-kormány egy ideje már foglalkozik azzal, hogy a magyar állam beszállna a terminálba, a korábbi tervek szerint viszont többségi részesedésben gondolkodtak. Ahogy azt tavaly év végén írtuk, már akkor előrehaladott tárgyalások folytak, amit azonban konfliktusok nehezítettek. Horvátország ugyanis mindent megtesz, hogy kitúrja a Molt az általa irányított INA energiacégből. Ezek után a magyar cégek érthetően óvatosak bármilyen horvátországi részesedés vásárlásával.