Előfizetés

Egy kiló középkori ezüstöt és aranyat túrtak ki a vaddisznók a likavai várnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 12:22

Fotó: AFP
1527-ben akár 80 kecskét is lehetett volna venni a kincsből, vagy megfizetni egy napszámos tíz havi munkáját. A megtalálók markát több tízezer eurós jutalom ütheti.
Értékes ezüstkincset talált egy fiatal liptói házaspár séta közben Likavka község közelében, a likavai vár alatt, írja a bumm.sk.
A pénzérmék a 15. század végéről és a 16. elejéről származnak, a kincset vaddisznók túrták ki a földből, így fedezte fel őket az éppen arra sétáló pár.

Martin Furman, a kerületi műemlékvédelmi hivatal régésze szerint a likavai vár valamelyik ostromakor rejthették el a kincset, 1527 után. "Ebből a korból ritkán bukkan fel ilyen lelet Szlovákiában, ezért valóban ritka kincsről van szó. Összesen 1867 ezüst dénár került elő, továbbá két garas és két arany dukát. Összsúlyuk több mint egy kilogramm" - közölte Furman.
Ennyi pénznek akkoriban is nagy értéke volt: egy napszámos 6-10 dénárt kapott, vagyis a lelet akár tízhavi munka bérének is megfelelhetett, a régész szerint 80 kecskét lehetett volna venni rajta akkoriban.
"Azért is rendkívüli a lelet, mert évszázadok óta érintetlen, senki nem nyúlt hozzá, a helyszínen pedig mindent dokumentálni tudtunk"

– tette hozzá a régész. A legújabb érme 1527-ből származik, a várat ebben az időben Szapolyai János birtokolta, aki harcban állt Habsburg Ferdinánddal a magyar trónért. Az osztrák császár végül 1529-ben elfoglalta Likavát, elképzelhető, hogy ekkor rejtette el valaki menekülés közben az ezüstkincset.
A pénzérmék felfedezése után a fiatal pár azonnal felhívta a rendőrséget és a műemlékvédelmi hivatalt. Martin Furman elmondta,
a megtalálók mindenben a törvények szerint jártak el, ezért jogot formálhatnak a talált kincs értékének 100 százalékára.

"Ennek nagyságát szakértők fogják megállapítani, de úgy tippelem, több tízezer euró ütheti a markukat" – mondta a régész. A kincs hamarosan a rózsahegyi (Ružomberok) Liptói Múzeumba kerül, amelyet csak alig pár hete nyitottak meg.

Vilmos herceg kémkedett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 11:52
Illusztráció
Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Három hetet töltött a brit titkosszolgálatnál Vilmos herceg, hogy első kézből tapasztalhassa meg, mit és hogyan csinálnak az ott dolgozók.
A brit trón egyik várományosa elsőként a James Bond filmekből ismert, a külföldi titkosszolgálatokról információt gyűjtő MI6-nek dolgozott, majd a hazai titkosszolgálathoz, az MI5-hoz csatlakozott. Az utolsó héten pedig a terrorizmus, szervezett bűnözés és kiberbiztonsági erőknél "dolgozott be" - írta az Euronews.
"Részt venni a titkosszolgálat és a biztonsági szolgálatok munkájában, jobban rálátni, hogyan működnek együtt nemzetbiztonságunk érdekében, egészen felemelő élmény volt

- nyilatkozta Vilmos egy, a királyi család által kiadott nyilatkozatban.

A herceg azt tapasztalta, az emberek biztonságáért dolgozók teljesen hétköznapi emberek, de sokszor még a családjuknak sem mondhatják el, mi a munkájuk, és milyen stressz éri ott őket.
A Sunday Telegraph beszámolója szerint a herceg aktívan részt vett a munkában, olyan nyomozókkal és elemzőkkel dolgozott együtt, akik iszlamista terrorsejteket kutatnak. A terrorizmus-ellenes szolgálatok vezetője később névtelenséget kérve annyit nyilatkozott, hogy a herceg 
"kiemelkedően keményen dolgozott, hogy részt vehessen a csapat munkájában és hogy a magasan képzett elemzők és operátorok mellett sem érezte kellemetlenül magát".

Úgy tűnik, II. Erzsébet királynő unokája több területen is szívesen kipróbálja magát, korábban volt már pilóta, vállalt jótékonyságból szobafestést, és a feleségével közösen sört is csapolt már.

Erdogan: ennyi szavazattal nem nyerhet az ellenzék

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.08. 11:20

Fotó: BULENT KILIC / AFP
A török kormánypárt nem hajlandó beletörődni Isztambul elvesztésébe. A szavazatok újraszámláltatása során ezrével szerzi jelöltjük az újabb voksokat.
Lehetetlen, hogy az ellenzéki jelölt győztesnek nevezze magát Isztambulban, míg csak 13-14 ezer szavazattal vert rá a kormánypárti jelöltre egy 10 milliós városban - szögezte le Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn, írja a Reuters. Ezzel a török államfő azt kommentált, hogy pártja a 39 isztambuli választókörzet mindegyikében a szavazatok újraszámlálását kezdeményezte, miután kiderült, kiszavazták őket a városból.
A Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) vasárnap kérelmezte a legfőbb választási tanácsnál, a múlt vasárnapi helyhatósági választás szavazatainak átszámolását, miután a nem hivatalos végeredmény szerint az ellenzék jelöltje szerezte meg a főpolgármesteri széket. A folyamat egyébként már múlt kedd óta tart, ennek során Erdogan jelöltjének 4334 újabb szavazatot találtak a hatóságok, 16 ezer 442-re amortizálva kihívójának előnyét.
A szavazatok újraszámlálása mellett nyomozást is indítottak az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu ellen, írja a Mérce. Állítólagos bűne az, hogy kedden, amikor is Ankarába látogatott pártja alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a sírhelyéhez, a vendégkönyvben neve mellé odaírta, hogy Isztambul főpolgármestere. Erre elvileg csak a szavazatok újraszámlálása után lett volna csak joga. Eközben ellenfele már óriásplakátokon hirdeti állítólagos választási győzelmét Isztambulban - nem tudni olyan eljárásról, ami ellene indult volna.
A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP másfél évtized után elveszíteni látszik Isztambult és a fővárost, Ankarát is, bár utóbbit nagyobb, csaknem négy százalékos lemaradással. Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, a két fő esélyes között eredetileg mindössze 24 808 voks lett a különbség. Binali Yildirim a szavazatok 48,51, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu a 48,79 százalékát szerezte meg.