ombudsman;vizsgálat;szociális otthon;

Fürdés előtt olykor seprűvel „pucolják” a betegeket a mozsgói szociális otthonban

Egy borzalmas állapotokat leíró bejelentés után vizsgálódott az ombudsman.

Egy az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható azon a mobiltelefonnal készített videofelvételen, ami a Baranya megyei önkormányzat fenntartásában működő mozsgói szociális otthonban készült, és amit – több másik felvétel mellett – egy civil szervezett küldött az alapvető jogok biztosának.

Az ombudsman vizsgálatot indított, az arról szóló jelentésben olvasható: egy további, fürdetés közben készült felvételen az látszik, amint egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül. A bejelentő szerint előfordul, hogy a fürdetés előtt a gondozottakat seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mossák át őket.

A civil szervezet azt is sérelmezte, hogy az intézetben alig van néhány fogkefe, és azokat is úgy tisztítják, hogy egy lyukas zacskóban bedobják őket a mosógépbe. Kézfertőtlenítő, szappan nincs, mintegy 60 férfi ellátottra két borotva jut, a körülmények miatt gyakoriak a fertőzések, betegségek. A beadvány szerint nincsenek biztosítva a gondozottak megfelelő ellátásának feltételei, a lakók életkörülményei sivárak, gondozásuk embertelen.

Az ombudsmani hivatal munkatársai tavaly augusztusban előzetes bejelentés nélkül jelentek meg az intézményben, a gondozottak száma a látogatás időpontjában 132 volt. Az egészségügyi csoportvezető azt mondta, minden nap fürdetik a gondozottakat. Ezzel szemben az intézményvezető azt állította, csak 3-4 naponta. A négy fürdőhelyiség közül csak egyben folyt meleg víz, a vizesblokkban nem volt vécépapír, szappan. A fürdőhelyiségben két szivacsot láttak a hivatal munkatársai, kérdésükre azt mondták, ezeket használják a fürdetésnél, de mindig fertőtlenítik őket. A vizesblokkok, mosdók nem teljesen akadálymentesek, ezért nem valósul meg az egyenlő hozzáférés elve.

A mobiltelefonos felvételek alapján a munkatársak felismerték azokat a helyiségeket, ahol a bántalmazásokat bemutató felvételek készülhettek, de a bántalmazók személyét, a bántalmazott lakókat nem tudták azonosítani. Kiemelték, az alapjogi biztos nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, az ombudsmani vizsgálat sajátos eszközeivel kétséget kizáróan nem bizonyítható a bántalmazás ténye. A jelentés ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a nagy létszámú, a társadalomtól elzárt bentlakásos intézményekben bármikor fennállhat a fizikai visszaélések veszélye, ami általában rendszerszintű problémákra vezethető vissza.

A biztos felkérte a mozsgói intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki, történt-e bántalmazás, és ha igen, gondoskodjon az elkövetők felelősségre vonásáról, a további esetek megelőzéséről.