Előfizetés

Fürdés előtt olykor seprűvel „pucolják” a betegeket a mozsgói szociális otthonban

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.04.08. 14:04
Képünk illusztráció
Fotó: RENARD / AFP
Egy borzalmas állapotokat leíró bejelentés után vizsgálódott az ombudsman.
Egy az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható azon a mobiltelefonnal készített videofelvételen, ami a Baranya megyei önkormányzat fenntartásában működő mozsgói szociális otthonban készült, és amit – több másik felvétel mellett – egy civil szervezett küldött az alapvető jogok biztosának. Az ombudsman vizsgálatot indított, az arról szóló jelentésben olvasható: egy további, fürdetés közben készült felvételen az látszik, amint egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül. A bejelentő szerint előfordul, hogy a fürdetés előtt a gondozottakat seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mossák át őket. A civil szervezet azt is sérelmezte, hogy az intézetben alig van néhány fogkefe, és azokat is úgy tisztítják, hogy egy lyukas zacskóban bedobják őket a mosógépbe. Kézfertőtlenítő, szappan nincs, mintegy 60 férfi ellátottra két borotva jut, a körülmények miatt gyakoriak a fertőzések, betegségek. A beadvány szerint nincsenek biztosítva a gondozottak megfelelő ellátásának feltételei, a lakók életkörülményei sivárak, gondozásuk embertelen. Az ombudsmani hivatal munkatársai tavaly augusztusban előzetes bejelentés nélkül jelentek meg az intézményben, a gondozottak száma a látogatás időpontjában 132 volt. Az egészségügyi csoportvezető azt mondta, minden nap fürdetik a gondozottakat. Ezzel szemben az intézményvezető azt állította, csak 3-4 naponta. A négy fürdőhelyiség közül csak egyben folyt meleg víz, a vizesblokkban nem volt vécépapír, szappan. A fürdőhelyiségben két szivacsot láttak a hivatal munkatársai, kérdésükre azt mondták, ezeket használják a fürdetésnél, de mindig fertőtlenítik őket. A vizesblokkok, mosdók nem teljesen akadálymentesek, ezért nem valósul meg az egyenlő hozzáférés elve. A mobiltelefonos felvételek alapján a munkatársak felismerték azokat a helyiségeket, ahol a bántalmazásokat bemutató felvételek készülhettek, de a bántalmazók személyét, a bántalmazott lakókat nem tudták azonosítani. Kiemelték, az alapjogi biztos nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, az ombudsmani vizsgálat sajátos eszközeivel kétséget kizáróan nem bizonyítható a bántalmazás ténye. A jelentés ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a nagy létszámú, a társadalomtól elzárt bentlakásos intézményekben bármikor fennállhat a fizikai visszaélések veszélye, ami általában rendszerszintű problémákra vezethető vissza. A biztos felkérte a mozsgói intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki, történt-e bántalmazás, és ha igen, gondoskodjon az elkövetők felelősségre vonásáról, a további esetek megelőzéséről.

A teljes következő önkormányzati ciklusra szóló ellenzéki összefogást jelentettek be Kaposváron

Vas András
Publikálás dátuma
2019.04.08. 13:30

Fotó: Népszava
Egy civil szervezet mögé állnak a pártok, az őszi választáson a Kaposváriakért Egyesület állít polgármester- és képviselőjelölteket.
Több vidéki város – például Érd, Veszprém, Miskolc, Eger, Szombathely, Székesfehérvár, Pécs, Zalaegerszeg, Komló és Siófok – után az ellenzék Kaposváron is bejelentette, összefognak az őszi önkormányzati választásokra. A somogyi megyeszékhelyen megalakult egyesület ráadásul nem is csak a helyhatósági voksolásra kötött együttműködést a pártokkal, hanem a teljes, következő önkormányzati ciklusra.
- A Kaposváriakért Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy valós alternatívát adjon a kaposváriaknak a Fidesz-KDNP-s városvezetéssel szemben az őszi, önkormányzati választásokon – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Fejes István, a szervezet elnöke. Hozzátette: az egyesületet civilek alapították, ám az ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Magyar Szocialista Párt és a Momentum is támogatják. Az őszi választásokon majd az egyesület állít polgármester- és képviselőjelölteket a kormánypárti indulókkal szemben, s a pártok nem indítják külön saját embereiket.
Fejes István emlékeztetett rá, az ellenzéki pártok nem először fognak össze egymással és civilekkel, hiszen 2016 nyarán így sikerült megakadályozni, hogy a Szita Károly polgármester vezette, kormánypárti többségű közgyűlés egy gumiégető üzemet telepítsen a somogyi megyeszékhelyre. Az akkori együttműködés megmutatta, a pártok nemcsak, hogy félre tudják tenni a korábbi sérelmeket, de az emberek támogatásával komoly célokat is elérhetnek. És most ismét Kaposvárért kell küzdeni, ugyanis a város gazdaságilag egyre jobban leszakad a hasonló településektől, nő az elvándorlás, s a megyeszékhelyen csak látványberuházások valósulnak meg, melyek nem hoznak gazdasági hasznot.
A hivatalos megalakulást láthatóan megpróbálta meghekkelni az ellenoldal: a bejelentést megelőzően kamu Facebook-csoport alakult az egyesület nevével.

A sajtótájékoztatón pedig az egyik városháza közeli médium képviselőjeként Szita Károly polgármester kommunikációs tanácsadója személyes sérelmei alapján arról kérdezgette negyed órán keresztül az egyesület elnökét, valamint a pártok képviselőit, mi a véleményük a Jobbik kaposvári alelnökének – aki hivatalosan nem is vett részt az eseményen - korábbi rasszista megnyilvánulásairól, valamint felemlegetett vele kapcsolatban egy 2015-ös, magánvádas pert is. A jelenlévők természetesen elhatárolódtak a citált kijelentésektől.

Van jól működő "családvédelmi akcióterv" is, ráadásul Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 12:23

Rendhagyó mértékben növekszik egy Győr-Moson-Sopron megyei kisváros népessége: a háromezer-kétszáz főt számláló Lébényben évente átlagosan 30 gyermek születik, és csak idén 13 újszülött lakosa lett a kisvárosnak.
Érdekes jelenségre figyelt fel Kovács Gábor, Lébény város független polgármestere: a több, mint háromezer lelket számláló településen csak idén 13 gyerek született, ami az éves átlaghoz képest nagyon jó eredmény. A kimagasló szám egy idén januártól indult családtámogatási program révén tűnt fel az önkormányzatnak, 2019-től ugyanis minden újszülöttet megajándékoznak százezer forinttal, és egy harminc ezer forint értékű babakelengye csomaggal. Januárban 3, februárban 4, márciusban 6 ilyen csomagot adtak át. A város népesedési mutatói eddig is átlag fölöttiek voltak a magyar településekhez képest: Lébényben minden századik lakosra jut egy újszülött kisbaba. „Hogy kizárólag a támogatás ösztönözte volna a szülőket, biológiailag lehetetlen, de tény, hogy a településen kedvezőek a feltételek a gyermekvállaláshoz. Nem találtunk fel semmi újat, csak szisztematikusan összerakjuk a családalapítás puzzlejét. Ezek a kis elemek többségében minden település asztalán ott hevernek: korszerű óvoda, kiváló iskola, megfelelő orvosi és védőnői ellátó rendszer, folyamatos egészségügyi szűrőprogramok, emellett hamarosan átadjuk a bölcsődét is. A babatámogatási csomag ennek a modellnek az egyik ékköve, a puzzle következő darabja pedig egy új játszótér lesz” – mondta el Kovács Gábor, Lébény város polgármestere. Mivel a város népessége jó ideje nem csökken, hanem növekszik, a törvény értelmében nem felel meg a CSOK feltételeinek. Így az önkormányzat a jövőben is folyatni szeretné az eddig bevált modellt.