Kedvezménnyel szabadulhatnak az osztálytársukat meggyilkoló egykori gimnazisták

Publikálás dátuma
2019.04.08. 15:23

Fotó: Népszava
A Szombathelyi Törvényszék jóváhagyta K. Mihály és V. Dávid, vagyis a gyilkos kaposvári gimnazisták feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, ám mivel az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, így a másodfokú, jogerős határozatig a két egykori, jelenleg 28 éves diáknak még börtönben kell maradnia.
A marcali-bizei K. Mihály és a kaposvári V. Dávid még gimnazista volt, amikor előre megfontolt szándékkal, brutálisan meggyilkolták osztálytársukat, korábbi barátjukat, a nagyatádi Sz. Józsefet. A Kaposvári Törvényszék 2008 decemberében ítélte 14 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre a két fiatalt – a verdikt 2009 májusában lett jogerős –, akik ugyanazon év májusában, a somogyi megyeszékhely Táncsics gimnáziumának tizedikes diákjaként brutális kegyetlenséggel meggyilkolták osztálytársukat. Akinek azért kellett meghalnia, mert korábban barátok voltak, de akkor már idegesítette a két fiút. Az áldozatot egy város közeli tóhoz csalták, ahol vésővel, fadarabbal, kövekkel próbálták agyonverni. A nagyatádi fiú az életéért könyörgött, de gyilkosai, akik rendszeresen ittak, s ekkor is itallal „erősítették” magukat betondarabokat dobtak a fejére és a tóba lökték, majd egy nehezékkel próbálták elsüllyeszteni. A tárgyaláson kiderült, a két gimnazista előre eltervezte a gyilkosságot, e-mailekben és sms-ekben tárgyalták meg a részleteket, sőt, két osztálytársuknak is elmondták, mit terveznek, de azok nem vették komolyan őket. Ráadásul a ragasztószalagot, mellyel a betondarabot a testére erősítették áldozatukkal vásároltatták meg…
A gyilkosok büntetésüket fiatalkorúak börtönében kezdték meg, majd felnőttként átkerültek Szombathelyre. Ahol információink szerint mintarabnak számítottak, amiben közrejátszhatott, hogy családjuk rendszeresen látogatta őket. Mindketten leérettségiztek – egyikük 4,2-es, másikuk 4,4-es átlaggal –, a bizei gyilkos a vallás felé fordult, s jó kapcsolatot alakított ki a börtönlelkésszel, kaposvári társa a konyhán dolgozott. A Szombathelyi Törvényszék tájékoztatásából kiderült, a két elítélt kapcsán a szombathelyi börtön tavaly novemberben kérvényezte a feltételes szabadlábra bocsátást. A bíróság beszerezte a szükséges iratokat, kiderült, hogy a két fiatal a fogva tartásuk alatt összesen 46 alkalommal hagyhatta el az intézetet, jutalomban 33-szor, illetve 46-szor részesültek, fenyítést nem kaptak, s a sértett szülei által indított kártérítési perben megítélt 8 millió forintot kifizették. Az pszichiátriai szakértő szerint a börtönévek alatt személyiségük pozitív irányba változott, beilleszkedésre törekvésük megállapítható volt. V. Dávid gépészmérnöknek szeretne továbbtanulni, társa munkából szeretné összegyűjteni a tandíjat a tanulmányaira. A bíróság minden körülmény és a szakértői jelentések megismerése után úgy döntött, az egykori táncsicsos gimnazisták pártfogói felügyelet, valamint külön, rögzített magatartási szabályok mellett feltételesen szabadlábra bocsáthatóak. Az ügyészség mindkét végzéssel szemben fellebbezett, a jogerős verdiktig az elítéltek börtönben maradnak.
Szerző

Autós üldözés Győr mellett - egy szántóföldön fogták el a menekülő sofőrt

Publikálás dátuma
2019.04.08. 11:38

Fotó: police.hu
A sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, ezért akarhatott menekülni. Utasát is vitte magával.
Közlekedési ellenőrzés alá vontak volna egy személyautót vasárnap délután Győr belterületén a rendőrök, de autós üldözés lett a vége, írja a police.hu. A sofőr a rendőri megkülönböztető fény- és hangjelzés ellenére nem hogy megállt volna, de gyorsítani kezdett, és Győrság irányába menekülni próbált.
A rendőrök követték a száguldó autót, és többször megállásra szólították fel a benne ülő két férfit. A vezető ennek ellenére szabálytalanul és többször veszélyes manőverekkel haladt tovább.
Végül Töltéstavánál egy útkereszteződésbe érve megcsúszott az autó és kisodródott az út menti árokba. A sofőr és utasa ezután futva próbált a szántóföldön át elmenekülni. A járőrök utolérték őket, a két férfit elfogták és a Győri Rendőrkapitányságra előállították.
A sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, ezért őt kihallgatását követően szabálysértési őrizetbe vették. Utasát személyazonosságának megállapítása után szabadon bocsátották.
Szerző

88 milliónyi csempészett cigaretta ömlött a földre, mikor felvágták a pénzügyőrök a pellettel teli zsákokat (videó)

Publikálás dátuma
2019.04.08. 10:07
Képünk illusztráció
Fotó: JOEL SAGET / AFP
75 ezer doboz csempészáruhoz volt szerencséje az adóhivatal nyomozóinak Záhonynál.
Mintegy 88 millió forint értékű csempészett cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy kamionban a záhonyi magyar-ukrán határállomáson - közölte a hatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adó- és vámigazgatósága rendészeti főosztályának sajtóreferense hétfőn.
Dávid Zoltán elmondta, az Ukrajnából érkezett teherautót röntgennel vizsgálták át, a rakományt - pellettel teli zsákokat - azonban gyanúsnak találták. A zsákok alaposabb átvizsgálásakor 75 ezer doboz adózatlan cigarettára bukkantak a pénzügyőrök.
A NAV a dohányárut lefoglalta, a sofőr ellen költségvetési csalás miatt büntetőeljárás indult.