Előfizetés

Figyelmeztető sztrájkot tartanak a Chinoinnál

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2019.04.08. 15:51

Fotó: Vajda János / MTI
A dolgozók elfogadhatatlannak tartják a 3 százalékos béremelést.
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Chinoin dolgozói kedden 13-15 óra között – tudtuk meg Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökétől. Mint mondta: hétfőn is tárgyaltak a cégvezetéssel, ám nem sikerült megállapodni. A szakszervezet múlt héten alakította meg a sztrájkbizottságot a csaknem 2000 főt foglalkoztató Sanofi magyarországi leányvállalatánál, a három magyarországi telephellyel rendelkező Chinoin Zrt.-nél, valamint a Sanofi saját raktártelepén. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis a munkáltató egyoldalú, 3 százalékos differenciált béremelését. Székely Tamás szerint ez párszáz és néhány ezer forint közötti keresetnövekedést jelentett a dolgozóknak, a VDSZ azonban minden munkavállaló számára egységesen és fixen 30 ezer forintos béremlést követel. A sztrájkot a dolgozók kétharmada támogatja, így kedden két órára a veresegyházi, a budapesti és a csanyikvölgyi telephelyeken is beszüntetik a munkát, a nagytétényi raktár dolgozói pedig szolidarítási sztrájkba lépnek.     A vállalat a figyelmeztető sztrájkot tudomásul vette, a sztrájktörvényt minden tekintetben tiszteletben tartja – reagált a bejelentésre közleményében a Sanofi. Tájékoztatásuk szerint a Chinoin vezetősége a VDSZ-szel folytatott hétfői egyeztetésen komolyan vette a szakszervezet követelését, a felek érdemi tárgyalást folytattak és megfogalmazták szándékukat a megállapodásra. A vállalat hangsúlyozta: fontos számára a munkavállalók elégedettsége és megtartása. Ennek érdekében már február elején lépéseket tett a vállalatcsoport felsővezetése felé a 2019. évi bérek további emelése érdekében. Jelezték: kedden 14 órakor ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezettel.  

30 milliárdnál is többel tartoznak a jogosulatlan szocpolosok - az állam nem siet visszaszerezni a pénzt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 14:32

Fotó: Artur Widak / AFP
Még annak is nehéz visszafizetni a tartozást, aki szeretné. Ahhoz pedig, hogy az állam jelentkezzen a tartozásért, akár évtizedek is kellhetnek.
Tízmilliárdokat fizet ki a magyar állam családvédelmi támogatásokra úgy, hogy a vállalt célok soha nem teljesülnek - derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Napi.hu közérdekű adatigénylés nyomán kapott a Pénzügyminisztériumtól. A lakástámogatást igénybe vevőkkel szemben fennálló állami követelés összege a lakástámogatási hatóságok által a Magyar Államkincstár (MÁK) számára 2018 decemberében szolgáltatott adatok alapján 30,7 milliárd forint volt.
Sok támogatást azért követel vissza az állam, mert a támogatottak nem fizették a tartozásaikat, az ingatlanjukra bírósági végrehajtást kezdeményeztek, és az eljárásba - az állami jelzálogjogra tekintettel - elvileg az államnak is be kellene kapcsolódnia. Ez azonban ritkán sikerül. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2013 első negyedévétől kezdve 2018 végéig 52,8 ezer ingatlant kellett kényszerértékesíteni banki tartozások miatt - igaz ezek közül 37,5 ezret a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. vásárolt meg. A NET csak olyan adósok ingatlanját vásárolta meg, ahol gyerek is volt, utánuk pedig vehettek és vettek fel lakásvásárlási támogatást a családok. A NET-nek felajánlott ingatlanok esetében az adósok mentesültek a támogatás visszafizetésének kötelezettsége alól.
A többi adóstól sem könnyű visszavenni az egyszer kifizetett támogatást. A hitelüket és más számláikat fizetni nem képtelen adósoktól jó eséllyel az állam is hiába követeli a pénzét. Ennek is köszönhető, hogy mint a portál megtudta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a több mint 30 milliárdos kintlévőségből tavaly nem egészen 190 milliót hajtott be, sőt 2009 óta, a válság kirobbanása óta eltelt tíz év után összesen is csupán 928,8 milliónál tart az adóhatóság.
A bedőlt hiteleseknél is több szocpol és csok lehet kint olyan családoknál, akik nem csak már meglévő, de vállalt gyerekre is kértek állami támogatást. Azok a fiatal házaspárok, akik az állami juttatásért cserébe megígérték, hogy gyereket vállalnak, eleinte három év türelmet kaptak az első gyerek, és hatot a második érkezéséig. A szabály 2004-ben enyhült, akkortól négy és nyolc évre tolódott ki a határidő.
A Pénzügyminisztérium adatai szerint 1998 és 2002 között minden évben többet fizettek vissza a családok az államnak, mint amennyi támogatást fel tudtak venni. Hogy mennyi pénz ment ki megelőlegező kölcsönként vállalt gyerekekre, azt a Pénzügyminisztériumban sem tudják pontosan. Az biztos, hogy 2009 óta 38,4 milliárd forintnyi megelőlegező támogatást fizetett ki az állam a Napi.hu által megszerzett adatok alapján. Ez a szám azonban jóval kisebb a valóságosnál, mivel az új, 2015-ben bevezetett csoknál már nem különítik el a meglévő gyerekek után kifizetett, és a csak vállalt gyerekekre igényelt összegeket.
A meg nem született gyerekek után felvett támogatást elvileg a hitelintézeteken keresztül kellene visszafizetni. Ezen a csatornán 2009 óta mindössze 654,65 millió forintot utaltak vissza. A Magyar Államkincstárba ennél több, 14,28 milliárd forint jutott vissza 2008 és 2018 között, évente 1,2-1,5 milliárd forint közötti összeget fizettek vissza a családok.
A portál olyanokkal is beszélt, akik maguk akarják visszafizetni a támogatást, miután nem teljesítették a vállaltakat - nem született gyerekük -, és az állam sem kereste őket a tartozás kapcsán. Egy házaspár azt mesélte nekik: három hónap után is csak az adategyeztetésnél tartanak.

Tovább emelkedik az üzemanyagok ára - és a világpolitika még nagyobb drágulást ígér

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 13:13
Olajipari üzem Észak-Líbiában - illusztráció
Fotó: ABDULLAH DOMA / AFP
A fellángoló líbiai polgárháború és a rendeződő amerikai-kínai viták is növelni fogják még a kőolaj árát, változást csak az év második fele hozhat.
A Mol Nyrt. bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült piaci forrásokból hétfőn az MTI. Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 395 forintra, a gázolajé 401 forintra nő. Az üzemanyagok ára legutóbb pénteken változott - akkor a benzin ára bruttó 6 forinttal, a gázolajé pedig 4 forinttal nőtt -, de gyakorlatilag február vége tart az emelkedés.
A drágulás pedig általános, és árak továbbra is egyre csak kúszni fognak felfelé, írja többek közt a Financial Times elemzése nyomán a Napi.hu. A Brent jegyzése - amely április első napjaiban egyszer már átlépte a 70 dollár/hordós szintet, majd hétfőn 70,69 -re drágult - 30 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szintet. Az észak-amerikai WTI 0,6 százalékos emelkedéssel indítva a hetet 63,49 dollár/hordóig drágult.

És még el sem érték a harcok az olajmezőket

A háttérben többek közt a líbiai polgárháború újbóli fellángolása áll. Halifa Haftár csapatai, amelyek ellenőrzésük alatt tartják Líbia keleti részét, múlt héten már az ENSZ támogatását élvező kormány, illetve a főváros, Tripoli ellen indítottak offenzívát. A harcok a hét végén érték el a főváros külső kerületeit. A kiéleződő konfliktusra válaszul az Egyesült Államok bejelentette, hogy kivonja erői nagyját a még mélyebb káoszba süllyedő országból. Bár egyelőre a harcok a nagy líbiai olajmezőktől távol folynak, semmi garancia arra, hogy a konfliktus éleződése nyomán ne terjednek ki az egész országra - idézi az FT az ANZ bank elemzőit. Az olajár drasztikus növekvése részben erre a bizonytalanságra adott piaci válasz.
Az olajpiaci idegesség hátterében persze egyéb okok is vannak - emlékeztetett a CNBC. Ezek egyike szintén friss: a hónap elején megjelent friss amerikai munkaerő-piaci adatok az USA gazdaságának viszonylag jó állapotáról tanúskodtak, ami erősítheti az olajkeresletet. Emellett hatnak az ismert tényezők: a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) és Oroszország megegyezése az olajkitermelés korlátozásáról, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kedvezőnek látszó alakulása, illetve az Irán és Venezuela elleni amerikai szankciók. Az FGE energiaipari tanácsadó cég szerint mindezek nyomán
a felhalmozott tartalékok eltűntek a piacról, aminek eredményeként az olajár felmehet akár hordónként 75 dollárra vagy e fölé is.

Fordulót az év második fele hozhat, de az több okból is. Az egyik, hogy Oroszország vonakodik meghosszabbítani a kitermelés korlátozását, miután július 1-jével lejár az erről szóló jelenlegi megállapodás. Egy másik a folyamatosan emelkedő amerikai olajkínálat - egy új olajvezeték működésbe lépésétől a kivitel további 500-600 ezer hordós bővülését várják. Végül az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások negatív fordulatot vehetnek és a világgazdaság akár recesszióba is süllyedhet.