Előfizetés

Puzsér állítja, nem akar Orbán kottájából játszani, ezért rúgta fel az előválasztást

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.04.08. 18:03

Puzsér Róbert az LMP és a Jobbik érdekére hivatkozva nem mérkőzne meg Karácsony Gergellyel, pedig mindkét szövetségese szeretné, ha megrendeznék az előválasztás második fordulóját is.
Váratlanul érte Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt szövetségeseit, hogy a publicista bejelentette: felfüggeszti az előválasztásról szóló tárgyalásokat Karácsony Gergellyel és az MSZP-vel. Az LMP és a Jobbik fővárosi elnökének lapunknak adott nyilatkozata annak fényében különösen meglepő, hogy Puzsér a Népszavának azt mondta: bejelentése előtt egyeztetett a pártokkal. – A Jobbik továbbra is szeretné, ha lenne előválasztás, el akarjuk kerülni, hogy Tarlós Istvánnal szemben több ellenzéki jelölt álljon – nyilatkozta lapunknak Bencsik János. A Jobbik budapesti elnöke szerint érzékelték ők is: "komoly elakadásban” van az előválasztás, de konkrétan arról, hogy Puzsér Róbert felfüggeszti a tárgyalásokat, nem egyeztettek a publicistával. – Láttam Puzsér Róbert levelét, de ez egy első körös piszkozat volt, fel sem merült bennem, hogy ki fog kerülni a sajtóba – ezt már Moldován László, az LMP fővárosi vezetője mondta a Népszavának. A levelet egyébként az Index hozta először nyilvánosságra. Puzsér lapunknak azt mondta, szerinte az előválasztás célja az, hogy egyetlen jelölt hívja ki Tarlós Istvánt. December 20-án a független jelölt háromoldalú megállapodást kötött Karácsony Gergellyel és Molnár Zsolttal, az MSZP budapesti elnökével, amelynek lényege szerinte, hogy egy összellenzéki együttműködésben kerületről kerületre leváltsák a Fideszt. – Jól látható, hogy ők ezt nem akarják. Tarlós ellen álljon fel egyetlen jelölt, de a kerületek legyenek megosztva? Pusztán azért, mert ők vissza akarják gettósítani a Jobbikot? – tette fel Puzsér a kérdést. A publicista szerint hazugság, hogy nincs szükség a Jobbikra a fővárosban. (A hétvégén az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum bejelentette, hogy közösen indulnak Budapesten az önkormányzati választáson. Az LMP-t még várják, viszont a Jobbiknak nem adnának polgármester-jelölti pozíciót.)
A független jelölt szerint a mostani történéseket Orbán Viktor kottájából játsszák, hiszen a NER a kezét-lábát törte, hogy a Jobbikot karanténban tartsa. Puzsér szerint partnert találtak Karácsonyban és Molnárban, ő azonban nem fog ehhez asszisztálni. Karácsony Gergely a Facebookon, Molnár Zsolt szocialista budapesti elnök pedig lapunknak reagált úgy, hogy mindenképpen lesz előválasztás, ha kell akár Puzsér nélkül is. A publicista szerint ebben az esetben „majd Karácsony Gergely és Sermer Ádám viaskodhat egy nemes küzdelemben”. Puzsér egyébként bízik abban, hogy az LMP és a Jobbik akkor is támogatja majd, ha nem vesz részt az előválasztáson. - Lássuk be, hogy azért nem lesz előválasztás, mert őket kihagyták a megállapodásból Budapesten. Én nem kértem sem magamnak, sem senkinek a környezetemben semmilyen pozíciót – nem az én érdekeim sérültek, hanem a szövetségeseimé: az LMP-é és főleg a Jobbiké. Az ő érdekük védelmében utasítom vissza az előválasztáson való részvételt – hangsúlyozta, hozzátéve: készen áll arra, hogy akár párttámogatás nélkül is elinduljon a főpolgármester-választáson. Még az is lehetséges, hogy ez bekövetkezik. Bencsik János arra a kérdésünkre, hogy támogatják-e Puzsért akkor is, ha nem méretteti meg magát az előválasztáson azt mondta: ebben az esetben le kell ülniük a publicistával, az LMP-vel és felelősségteljes döntést kell hozniuk. Moldován László pedig úgy fogalmazott, hogy attól függ, kinek a hibájából marad el a procedúra. Mindenesetre mind az LMP, mind a Jobbik bízik abban, hogy lesz előválasztás. – Lehet, túl naiv vagyok, vagy jóhiszemű, de biztos vagyok abban: józan érdeke minden résztvevőnek, hogy legyen előválasztás hiszen senki nem szeretne az ellenzéket megosztó szerepben feltűnni a választók előtt – mondta Bencsik, hozzátéve: most minden korábbinál távolabb kerültek ennek megrendezéstől. Az LMP budapesti elnöke szerint április 5-én egyeztettek utoljára, a tárgyalásnak egyetlen pozitív pontja volt: mindenki egyetértett abban, hogy lesz előválasztás. A politikus ezt tartja továbbra is mérvadónak, mindent elkövet, hogy ez meg is valósuljon. A Jobbik budapesti elnöke egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy úgy látszik, mintha az MSZP-nek, a DK-nak, a Párbeszédnek és a Momentumnak nem lenne érdeke leváltani a Fideszt a fővárosban. Ha komolyan gondolnánk – folytatta a politikus –, akkor az LMP-nek nem megalázó feltételeket ajánlanak, valamint a Jobbikot is bevonják az egyeztetésekbe.

A Fidesz szerint rendben van, hogy néppártos holmikban kampányolnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 18:01

„Nincs ebben semmi meglepő” – szögezte le a párt sajtóosztálya.
Szombaton hivatalosan is elindult Magyarországon az európai parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak. Szombaton elsőként a 444.hu hívta fel a figyelmet arra: fideszes aktivisták az Európai Néppárt (EPP) logójával ellátott sapkákban, széldzsekikben gyűjtötték az aláírásokat. Ez abból a szempontból lehet meglepő, hogy március végén felfüggesztették a Fidesz tagságát az EPP-ben. Az Index most megkérdezte a párt sajtóosztályát, hogy mikor és mennyi ilyen repiholmit kaptak a Néppárttól, illetve nem tartják-e ellentmondásosnak, hogy egy olyan pártcsalád logójával kampányolnak az EP-választásra, amelyben felfüggesztették a Fidesz tagságát. Azt a választ kapták: „Nincs ebben semmi meglepő, ezek hivatalos EPP kampánytárgyak, melyeket az EPP minden tagpártja rendszeresen megkap, a Fidesz pedig az EPP tagpártjaként indul a választáson. Mi azért küzdünk, hogy visszafordítsuk az EPP balratolódását és megakadályozzuk, hogy a Néppárt beálljon a bevándorláspárti koalícióba. Ha ez sikerül, akkor ezek az EPP-s holmik a jövőben is jók lesznek valamire.

„Az ígéretét nem teljesítette” – Nyílt levelet írtak Orbánnak a budaörsi tanárok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 16:39

Az egész országban aláírást gyűjtenek a pedagógusok között.
Összesen 273 budaörsi pedagógus írta alá azt az Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelet, melyben a tanárok egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök megszegte az ígéretét – derül ki a hvg.hu cikkéből.   „Tisztelt Miniszterelnök Úr! Közel 9 év telt el azóta, hogy Ön másodszor is miniszterelnök lett. Beiktatása után világossá tette számunkra, hogy új kormánya egyik első intézkedése a közoktatási rendszer teljes átalakítása lesz. Az utóbbi évek történései és az Önök legújabb nyilatkozatai (tudásalapú társadalom fontossága, technikumi rendszer visszaállítása….stb.) a szakma és a közvélemény előtt bizonyították, hogy a 2011-ben érdemi egyeztetés nélkül, felülről vezérelt átalakítások az Önök akkori ígéretei helyett, a kétkedők aggályait igazoló eredményre vezettek” – kezdődik a levél. A pedagógusok felidézik: a változtatások legvonzóbb ígérete az egyösszegű béremelés és a bérek minimálbérhez kötése volt.
„Mint mindannyian tudjuk, Ön ezt az ígéretét nem teljesítette”

– teszik hozzá.

Az emelést öt részletre osztották szét, melyből az utolsót meg sem kapták a pedagógusok, de a legnagyobb probléma, hogy a tanári bérek számítási alapja továbbra is a 2013-as minimálbér, pedig az azóta közel másfélszeresére emelkedett.
„Mára már ott tartunk, hogy a pedagógusbér a többi diplomás átlagbérének kétharmadát sem éri el”

– fogalmaznak.

A következő napokban az ország összes oktatási intézményébe eljuttatandó nyílt levélben követelik, hogy
  • a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék,
  • jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét,
  • és a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.
„Ezeknek az egyeztetéseknek akkor lesz értelme és pozitív hozadéka, ha nem lesznek diktátumok, és minden kérdést – fenntartás, működtetés, centralizáció, autonómia, óraszámok, túlóra kifizetés, tankötelezettségi korhatár, szabad tankönyvválasztás, önálló minisztérium, pedagógus életpálya...stb. – érintenek.”

– hangsúlyozzák.

A nyílt levelet a beérkező aláírásokkal együtt a budaörsi pedagógusok április végéig át szeretnék adni Orbán Viktornak.