Szabadon engedik a "cetbörtön" foglyait

Publikálás dátuma
2019.04.09. 09:30
Illusztráció
Fotó: Vitaliy Ankov / Sputnik / AFP
Megállapodás született az orosz cetbörtönben fogva tartott összes delfin szabadon engedéséről - jelentette ki Oleg Kozsemjako, az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójának kormányzója hétfőn a Szrednyaja-öbölnél.
Kozsemjako szerint arról, hogy melyik egyedet mikor engedik vissza a tengerbe, a Jean-Michel Cousteau óceánkutató vezette csapat tagjai és orosz szakemberek közösen fognak dönteni. Mindaddig a 87 fehér és 11 kardszárnyú delfin fogva tartásának helyszínén, a Szrendnyaja-öbölben az állatok természetes közegére hasonlító feltételeket fognak teremteni.
Vjacseszlav Bizikov, az Összoroszországi Halgazdasági és Óceántani Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese közölte, hogy május elejére minden cet számára külön szabadonengedési tervet dolgoznak ki. Mint mondta, az állatok egészségi állapota egészében véve jó, igaz, megviselte őket, hogy fogságban kellett átvészelniük a telet. Egy kardszárnyú delfinnek a fogával, több fehér delfinnek pedig a bőrével van probléma.
Március elején még azt közölték, hogy a delfineket első lépésként a Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe, egy ott kialakítandó ideiglenes központba fogják áttelepíteni, mert a szakemberek kétségbe vonták, hogy mindegyiket el lehet majd engedni. Az akkor ismertetett terv szerint a szigeten üzemelő, a nagytestű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá akarták tenni arra, hogy az oda költöztetendő állatokat felkészítsék a vadon életre.
Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben tavaly felfedezett "cetbörtön" akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között. Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és dolgozzanak ki megoldást a problémára. A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek. Cousteau és csapata a természetvédelmi tárca meghívására áprilisban csatlakozott a munkálatokhoz
Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a "cetbörtön" üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy orosz cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.
Szerző

Elpusztult Báró, a jeladós gólya

Publikálás dátuma
2019.04.08. 12:12
Illusztráció
Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / AFP
Nem természetes módon, hanem valószínűleg áramütés következtében pusztult el, de az is lehet, hogy lelőtték Bárót, a jeladóval felszerelt gólyát.
Hiába várták Bárót, az első jeladóval felszerelt, bár szeptember óta „néma” gólyát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a 24.hu-nak még szombaton azt mondta, nagyon valószínű, hogy az állat nem él. Orbán Zoltán szerint kicsi az esélye, hogy Báró természetes úton – idős kora miatti végelgyengülésben – pusztult el, sokkal inkább valamilyen civilizációs hatás - vadászat, áramütés, baleset - végezhetett vele. Az, hogy elnémult a készüléke, már 2018 tavaszán is előfordult, de aztán Báró megjelent a fészkén és a hátára szerelt GPS alapú készülék is újra működni kezdett. Március végéig ezért a szakemberek nem gondoltak a legrosszabbra, de most már biztosra veszik, hogy az állat elpusztult. 
A fehér gólya korábban mindig az elsők között érkezett haza, ugyanis, ahogy a műholdas jeladó elárulta, nem Kelet-Afrikában vagy távolabb, hanem Izraelben, a libanoni határ közelében töltötte a telet. Libanonban hatalmas méreteket ölt az orvvadászat, lehet, hogy Báró is ennek lett áldozata.
Az őrhalmi iskolán korábban webkamerán is követhető fészket már el is foglalta egy másik gólyapár, illetve az nem biztos, hogy ennek mindkét tagja "új", ugyanis a hím és a tojó külön tölti a telet, Báró párja pedig nem visel gyűrűt, így nem lehet azonosítani. A gólyák, bár egész életükre választanak párt, ha valamelyikük elpusztul, az özvegy összeáll egy másik madárral.
Szerző

Elefánt eltaposta, az oroszlánok megették az orvvadászt, csak a nadrágja maradt

Publikálás dátuma
2019.04.08. 09:30
Illusztráció
Fotó: Jean-Jacques Alcalay / AFP
Eltaposta egy elefánt, megették az oroszlánok azt az orvvadászt, aki négy társával orrszarvút akart lőni a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban.
Halálra taposta egy elefánt azt az orvvadászt, aki orrszarvút akart lőni a Dél-afrikai Köztársaságban található Kruger Nemzeti Parkban. Holttestét négy társa az út mellé húzta, hogy másnap megtalálják. Családtagjai a park segítségét kérve azonban hiába keresték a megjelölt helyen, végül az oroszlánok lakta Krokodil-folyónál találták meg a maradványait: a nadrágját és a koponyáját, minden mást ugyanis megettek az oroszlánok. A parkból elmenekülő orvvadászokat nem sokkal később letartóztatták - írta a Times Live nevű helyi lap.
A nemzeti park vezetője részvétét fejezte ki a családnak, de elmondta, az eset is mutatja, különösen veszélyes illegálisan belépni a nemzeti park területére - írta a BBC.  
Szerző
Frissítve: 2019.04.08. 09:34