Átköltöztetik a "cetbörtön" delfinfoglyait

Publikálás dátuma
2019.03.05 17:17
Illusztráció
Fotó: AFP/ Vitaliy Ankov
A Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe telepítik át azt a csaknem száz fehér és kardszárnyú delfint, amely jelenleg egy illegális "cetbörtön" foglya az orosz Távol-Keleten - közölte Alekszej Gorgyejev orosz miniszterelnök-helyettes.
A Russzkij szigeten üzemelő, a nagytestű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az odaköltöztetendő állatokat felkészítsék a természetes közegükbe való visszatérésre. Gorgyejev elmondta, hogy a delfineket majd csak fagypont feletti hőmérséklet mellett, a jég elolvadása után lehet áttelepíteni. 
Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja öbölben tavaly felfedezett "cetbörtön" akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat, amelyek közül négy egyed eltűnése után 11 kardszárnyú és 87 fehér delfin maradt életben, külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között. Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és március 1-ig dolgozzanak ki megoldást a problémára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy az elnöki apparátus az ügyet továbbra sem tekinti lezártnak és azt az ellenőrző osztály hatáskörébe vonja.
A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek. Peszkov egyébként elismerte, a tudósok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy életképesek maradnak-e a természetben az emberi gondoskodáshoz szokott delfinek. A fogvatartott állatok állapotát az állatorvosok jónak ítélték meg. Tervezett szabadon bocsátásukat megelőzően mindegyiket külön újból meg fogják vizsgálni és chippel fogják ellátni. Az akklimatizálásban részt vevő szakemberek munkáját az Összoroszországi Halgazdásági és Óceántani Kutatóintézet és annak vlagyivosztoki kirendeltsége koordinálja.
Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a "cetbörtön" üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.
Szerző
Frissítve: 2019.03.05 17:20

Kevesebbet és hatékonyabban - már húsz év múlva kifogyhat a víz Angliában

Publikálás dátuma
2019.03.20 10:10
Illusztráció
Fotó: AFP/ TIM GRAHAM
Nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában 20-25 év múlva, az országnak "a szomjúság fenyegetésével kell szembenéznie" az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint.
"Kevesebb vizet kell használnunk és azt is hatékonyabban"
- idézte a BBC James Bevan szavait a The Waterwise Project vízvédelmi szervezet éves konferenciáján elmondott beszédéből. Az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint a globális felmelegedés és a népességnövekedés már a közeljövőben vízhiányt eredményezhet az országban. Nagyjából 20-25 év múlva Anglia
"eléri a halál torkát, vagyis azt a pontot, amikor már nem lesz annyi víz, amennyire szükség lenne,"
ha addig nem változtatnak a dolgokon - hangsúlyozta beszédében. 
Angliában egy átlagos ember napi 140 liter vizet fogyaszt. Bevan és a Waterwise szerint legfeljebb száz litert lenne szabad elhasználni naponta.
"Az elmúlt néhány évtizedben gyökeresen megváltoztak a dohányzási szokásaink, hiszen régebben szinte mindenki füstölt. Biztonsági övet sem viselt senki, mára ebben is változtunk. Két év alatt a műanyaggal kapcsolatos magatartásunk és átalakult. Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, mintha füstöt fújnának egy kisbaba arcába vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe"
- mondta.
A víztakarékossághoz célszerű lenne áttérni a kevés vízzel öblítő illemhelyekre, a kádfürdőzést rövid zuhanyozással felváltani, víztakarékos zuhanyfejeket és mosógépeket használni, vízfolyatás nélküli fogat mosni, csak telepakoltan elindítani a mosó- és mosogatógépet, valamint befejezni a gyep locsolását.
"Ha 2050-re sikerül fejenként átlagosan napi 100 literre csökkenteni a vízfogyasztást, akkor további húszmillió embernek elegendő vizünk lesz anélkül, hogy a környezettől többet vennénk el"
- mutatott rá James Bevan.
Szerző
Frissítve: 2019.03.20 10:10

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.20 08:20