Átköltöztetik a "cetbörtön" delfinfoglyait

Publikálás dátuma
2019.03.05. 17:17
Illusztráció
Fotó: Vitaliy Ankov / AFP
A Vlagyivosztok melletti Russzkij sziget egyik öblébe telepítik át azt a csaknem száz fehér és kardszárnyú delfint, amely jelenleg egy illegális "cetbörtön" foglya az orosz Távol-Keleten - közölte Alekszej Gorgyejev orosz miniszterelnök-helyettes.
A Russzkij szigeten üzemelő, a nagytestű tengeri állatok tartására szolgáló központot alkalmassá kívánják tenni arra, hogy az odaköltöztetendő állatokat felkészítsék a természetes közegükbe való visszatérésre. Gorgyejev elmondta, hogy a delfineket majd csak fagypont feletti hőmérséklet mellett, a jég elolvadása után lehet áttelepíteni. 
Az orosz Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja öbölben tavaly felfedezett "cetbörtön" akkora felháborodást keltett Oroszországban, hogy az ügybe a Kreml is beavatkozott. Az állatokat, amelyek közül négy egyed eltűnése után 11 kardszárnyú és 87 fehér delfin maradt életben, külföldi - sajtójelentések szerint főképp kínai - delfináriumok számára fogták ki törvénytelenül és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között. Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek fogjanak össze és március 1-ig dolgozzanak ki megoldást a problémára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden közölte, hogy az elnöki apparátus az ügyet továbbra sem tekinti lezártnak és azt az ellenőrző osztály hatáskörébe vonja.
A delfinek mentésében a természetvédelmi, az agrár-, a halászati és a belügyi tárca mellett a főügyészség, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK), a Tengermellék önkormányzata és más szervek is részt vesznek. Peszkov egyébként elismerte, a tudósok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy életképesek maradnak-e a természetben az emberi gondoskodáshoz szokott delfinek. A fogvatartott állatok állapotát az állatorvosok jónak ítélték meg. Tervezett szabadon bocsátásukat megelőzően mindegyiket külön újból meg fogják vizsgálni és chippel fogják ellátni. Az akklimatizálásban részt vevő szakemberek munkáját az Összoroszországi Halgazdásági és Óceántani Kutatóintézet és annak vlagyivosztoki kirendeltsége koordinálja.
Az SZK február végén a halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a "cetbörtön" üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy cég ellen. Az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni. A történtek nyomán a tervek szerint tovább fogják szigorítani a tengeri emlősök kifogására és tartására vonatkozó jogszabályokat Oroszországban.
Szerző
Frissítve: 2019.03.05. 17:20

1529 összeragasztott, bőröndökbe zsúfolt teknőst találtak a manilai reptéren

Publikálás dátuma
2019.03.05. 09:09

Fotó: Facebook/Bureau of Customs NAIA
Több mint 1500, ragasztószalaggal körbetekert, dobozokba csomagolt teknőst találtak négy bőröndben a Fülöp-szigetek fővárosának repülőterén - írta a BBC hírportálja.
Négy bőröndöt senki nem vett el a szalagról a Ninoy Aquino Nemzetközi Repülőtér érkezési csarnokában vasárnap. A táskákban 1529, különböző fajú teknős volt, még sarkantyús is, amely a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.
Az elhagyott utazótáskák tartalmának értéke több mint 4,5 millió Fülöp-szigeteki peso (24,2 millió forint). A rendőrök szerint a bőröndöket akkor hagyhatta magukra a gazdájuk, amikor rájött, mi vár a védett állatok csempészeire: ha elkapják őket, két év börtönt vagy akár 200 ezer pesós büntetést is kaphatnak.
A vámhivatal közölte, hogy a poggyászt egy Hongkongból érkező Fülöp-szigeteki utas hagyta a repülőtéren, "miután a büntetési tételekről értesítették az utasokat". A teknősöket átadták a vadállatok kereskedelmét ellenőrző hatóságnak.
A páncélos hüllőket gyakran egzotikus házi kedvencként tartják, azonban a népi orvoslás alapanyagául szolgáló csontjaik vagy csemegének számító, afrodiziákumnak tartott húsuk miatt is keresik őket Ázsia egyes vidékein.
A múlt héten 3300 kétkarmú teknőst akartak Malajziába csempészni, ám a parti őrség elkapta a bűnözőket.
Szerző
Frissítve: 2019.03.06. 08:31

Drónokkal tanulmányozzák a koalákat Ausztráliában

Publikálás dátuma
2019.03.04. 10:10
#CHINA-NANJING-ZOO-KOALA (CN)
Fotó: AFP/Xinhua News Agency
Drónokkal és infravörös kamerákkal követik a koalák populációit ausztrál tudósok - számolt be róla Phys.org.
A koalák élőhelyeit és populációik nagyságát hőnyomokat érzékelő drónok segítségével azonosítja. Az adatokat egy algoritmus dolgozza fel. A módszer megbízhatóbb és kevésbé invazív, mint a hagyományos állatmegfigyelő technikák, ennek köszönhetően a veszélyeztetett állatok, valamint invazív fajok populációi is nyomon követhetők.
Grant Hamilton, a Queenslandi Egyetem föld-, környezettudományi és biológiai karának tudósa elmondta, hogy összekötötték a nyomkövetős koalák adatait a drónok felvételeivel, amelyek infravörös képalkotással készülnek, hogy a lombkorona alatt is érzékeljék a koalák jelenlétét.
"Más állatmegfigyelő drónokat lényegesen egyszerűbb körülmények között vettetek be: fókákat követtek a tengerparton vagy más fajokat a szavannán. Ilyen bonyolult élőhelyen, mint a koaláké és ilyen nagy számú állat esetében még senki más nem ért el a mienkhez foghatóan jó eredményeket"

- mondta.

Az új technológia optimalizálása érdekében a repüléseket a hidegebb hónapok reggeli óráiban végezték, hogy a koalák testhőmérséklete és a környezet között a lehető legnagyobb legyen a különbség. A leszállás után az adatokat egy algoritmus rendezte: azonosította, mely hőjelek származnak koaláktól és melyek más állatoktól. A rendszer pontosságát úgy vizsgálták, hogy a légi felmérés adatait összevetették a GPS-es nyakörvek adataival.
"Egy tapasztalt koalamegfigyelő átlagosan 70 százalékos pontosságot ér el, a mi rendszerünk átlaga 86 százalék volt, ez jelentős növekedés"

- mutatott rá Hamilton.

A Queenslandi Műszaki Egyetem tudósainak innovatív eljárását a Scientific Reports legújabb számában megjelent tanulmány ismertette.
Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 10:42