Irány a gyár, üzeni az Ab: mindent rendben találtak a rabszolgatörvény elfogadása kapcsán

Publikálás dátuma
2019.04.09. 11:21

Fotó: Népszava
A házszabályi rendelkezések szövegéből az Alkotmánybíróság szerint nem következik, hogy az ülés csak az elnöki székből vezethető, vagy hogy ne lehetne olykor kártya nélkül szavazni.
Nem állapítható meg közjogi érvénytelenség a munka törvénykönyvének a parlament 2018. december 12-ei ülésnapján elfogadott módosítása és a közigazgatási bíróságokról szóló törvény kapcsán - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozatában. Januárban ellenzéki parlamenti képviselők,
az Országgyűlés tagjainak több mint egynegyede fordult az Ab-hez azzal, hogy a testület semmisítse meg a két törvény december 12-én elfogadott rendelkezéseit, mert azok elfogadásának körülményei szerintük házszabályba és alaptörvénybe ütközőek, így közjogilag érvénytelenek.

Az indítványban egyebek mellett arra hivatkoztak, hogy az Országgyűlés elnöke és a levezető elnök nem a pulpitusról vezette az ülést. Többek között az üléstermi szavazógépek is „kártya nélküli” üzemmódban működtek, így nem lehetett pontosan megállapítani, hogy hány képviselő volt jelen az ülésen.
Az Ab indítványokat elutasító döntésének indoklásában egyrészt azt emelte ki, hogy a szavazások kifogásolt körülményei nyomán nem sérültek garanciális szabályok, másfelől pedig arra mutatott rá, hogy a képviselők felelősek azért, hogy megfeleljenek - a többi között a személyes közreműködésre vonatkozó - elvárásoknak. Felidézték, az Országgyűlés 2018. december 12-i ülésnapján ellenzéki és független képviselők az utat elállva lehetetlenné tették a feljutást az elnöki emelvényre. A házszabályi rendelkezések szövegéből azonban az Alkotmánybíróság szerint nem következik, hogy az ülés csak az elnöki székből vezethető.

Már csak az európai intézményekben lehet bízni

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul jogorvoslatért az MSZP-Párbeszéd az Alkotmánybíróság döntése miatt. Az Ab épülete előtt tartott keddi sajtótájékoztatón az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó azt mondta, hogy "a fideszes pártkatonákkal feltöltött" Alkotmánybíróság megint a magyar emberekkel, a magyar munkavállalókkal szemben döntött, csak a kormányt szolgálja ki. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szerint már csak az európai intézményekben bíznak.

Frissítve: 2019.04.09. 14:45

Kibertámadás érhette a Munkáspárt szerverét - Thürmer Gyula kicsit még örül is

Publikálás dátuma
2019.04.09. 11:07

Fotó: Népszava
Azt gondolják, az EP-választás miatt akarhatják lassítani a munkájukat.
"Április 6-án szombaton támadás érte a Munkáspárt internetes oldalát. Az úgynevezett DDOS támadás ötszázszoros terheléssel próbálja a Munkáspárt szerverét lassítani" - írja keddi közleményben a Magyar Munkáspárt. A támadás folyamatos, írják, a munkaspart.hu minden esetre kedd délelőtt elérhető.
Álláspontjuk szerint az európai parlamenti választási kampány miatt válhattak célponttá, "valakik nehézséget akarnak gördíteni a Munkáspárt elé". Thürmer Gyula pártelnök hozzátette: "kicsit örülünk is az effajta támadásnak, hisz ez azt jelenti, hogy a Munkáspárt erősödik és képes képviselni az egyszerű emberek a bérből, fizetésből élők érdekeit".
Kibertámadás érhette vasárnap Kálmán Olga internetes oldalát is: "másfél órával az indulása után akkora terhelést kapott a kalmanolga.hu, hogy összeomlott" - írta Kálmán Olga közösségi oldalán. A kalmanolga.hu még hétfő reggel is nehezen volt elérhető.
Szerző

A magyar kormányt dicsérő hírügynökség indult Londonban, Habony Árpáddal a tulajdonosi körében

Publikálás dátuma
2019.04.09. 09:54

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A szép csendben útjára indított V4NA tulajdonosai között megtalálható még az Origo kiadója, és a londoni magyar nagykövet is.
V4 News Agency (V4NA) néven indított új nemzetközi "hír"-ügynökséget Habony Árpád, derül ki a Válasz Online cikkéből. A fideszes médiagólem, a KESMA tavaly évvégi bejelentése óta ez a legnagyobb kormányközeli sajtóprojekt, írják:
az üzem londoni székhellyel, félszáz újságíróval indul, és a magyar mellett angol nyelven is sugároz.

A lap úgy tudja, a V4NA kiadójának tulajdonosai 57–40–3 arányban a New Wave Media Group Kft. (melynek legismertebb terméke az Origo), a Habony Árpád és a néhai Arthur Finkelstein-féle Danube Business Consulting és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete.
Habony Árpádnak egyre kevesebb beleszólása van abba, hogy miként kommunikál a Fidesz és a kormány – erről beszélt a Népszavának januárban több kormányzati forrás is. 2018 végén - a Fidesz-média más vezetőihez hasonlóan - Habony is önzetlenül lemondott a médiumairól a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány javára. A Népszava értesülései szerint ekkortájt már többet volt külföldön, mint idehaza. Egy a nemzetközi közönségnek szánt, készülő, a szlovéniaihoz hasonló magyar álhír- és propaganda-gyárról is lehet hallani egy ideje.
A V4NA indulásáról nem sok hír szólt, de hétfőn már megfuttatták a portál egy sorosozó cikkét a Fidesz-barát hazai sajtóban. Tört angolságú angol felületükön egyelőre közép-európai bulvárhírek, migránsozás, Szijjártó Péter és Matteo Salvini teszi ki a tartalom nagy részét. A rövidre szabott impresszum szerint főszerkesztője Tóth Tamás, kiadója a Londonban bejegyzett V4NA LTD., székhelye is a brit főváros. Leírásuk azt mondja, európai ügyekről szeretnének írni a visegrádi négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) szempontjai alapján, így lesz tudósítójuk Pozsonyban, Varsóban, Prágában de még Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is.
A kiadó céget 2018. december 31-én jegyezték be Londonban, egyszemélyi tulajdonosa idén márciusig Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet volt, igazgatója pedig a Duna Médiaszolgáltató Zrt.  televízióért felelős igazgatója, Medveczky Balázs. A hónap végén lett többségi tulajdonos a KESMA-körbe tartozó New Wave Media Group Kft., és eddigre már a Danube Business Consulting is szerzett részesedést.
A Válasz Online információi szerint a tekintélyes, 50 fős újságírói gárda egy részét a Figyelő, valamint a Habony Árpádtól a KESMA ölébe hullott Modern Media Group (MMG) Zrt. "árváiból" verbuválták. Úgy tudják, vezetői feladatot kapott és Londonban folytatja például Leitner Attila, a Lokál című, egész Budapesten ingyenesen szórt, a kiszorított Metropol helyébe került MMG-s kiadvány főszerkesztője.
Szerző
Frissítve: 2019.04.09. 10:18