Előfizetés

Kínos Fidelitas-akció után húsvéti tojásvadászatra hívta az aktivistákat Ujhelyi - nem mondtak nemet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.09. 13:55

Fotó: Ujhelyi István Facebook oldala
Látszólag nem múlt sokon, hogy még a szocialisták aláírásgyűjtésébe is bevonja a szegedi Fidelitas szószólóját az EP-képviselő.
"Ujhelyi, mutasd a számlákat" feliratú molinóval látogatták meg a HírTV és más kormányközeli sajtóorgánumok gyűrűjében érkező szegedi Fidelitas aktivistái Ujhelyi István szegedi aláírásgyűjtő standját, derül ki a szocialista EP-képviselő közösségi oldalára felkerült videóból. A Korponyai Ernőként bemutatkozó ifjú fideszes és Ujhelyi között ezután egészen szürreális beszélgetés bontakozott ki.
Korponyai előbb kénytelen volt elismerni, hogy tartalmi részről egyáltalán semmi kifogása nincs az ellen, amiért a szocialisták aláírást gyűjtenek, vagyis hogy Magyarország maradjon az EU tagja. Majd - miután Ujhelyi felhívta rá a figyelmét, hogy ha valótlanságot állít, perre számíthat - a számlákról kezdtek meddő vitába: Korponyai olyannyira óvatosan fogalmazott, hogy ki sem derült, pontosan mire és miért kíváncsiak. Ennek ellenére a Fidelitas-aktivista egy közvélemény-kutatásra is próbált hivatkozni, mi szerint rengeteg szegedi akarja látni "a számlákat".
De mikor Ujhelyi kijavította, hogy valójában egy tájékoztató jellegű hazug kampányról van szó felmérés helyett, Korponyai rábólintott.

Később - már a molinót tartó aktivisták mellett - azt is megállapították, hogy a Fidesztől gyakorlatilag csak egy stadiont kapott Szeged, míg az Európai Uniótól nagyjából 300 milliárd forintos támogatást, amiből többek között uszoda és sportcsarnok-beruházás valósult meg, panelrehabilitációs program, és a liget átépítése.
- Mi a számlákra vagyunk kíváncsiak képviselő úr, szeretnénk, hogy tisztázza magát - tett még egy utolsó kísérletet Korponyai.
- Benyújtom a számlát, ezt elhiheti, a bíróságon találkozunk. Mindenért meg fognak fizetni, ezt megígérem - válaszolta Ujhelyi.
- Ezek eltúlzott kijelentések, ezek eltúlzott kijelentések... - ismételgette ekkor már kedélyesen, már-már pajkosan, széles mosollyal a Fidelitas-aktivista.
A szocialista politikus végül húsvéti nyuszi- és tojáskereső versenyre invitálta a már a sajtóban bemutatott kertjébe az aktivistákat.
Kapcsolódó
Ujhelyi vendégül látta a fideszes sajtót

Mészáros megvette a saját és Orbán birtokai közé ékelt alcsútdobozi golfklubot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.09. 12:58

Fotó: Népszava
Állítólag mindketten visszatérő vendégek, bár golfozni nem szoktak.
A legnagyobb taglétszámú magyar golfközpont, a Pannónia Golf és Country Club hétfői körlevelében tulajdonosváltásról értesítette a klub tagságát: a létesítményt üzemeltető Máriavölgy Zrt.-t a Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. vásárolta meg, írja a 24.hu.
A részvénytársaságot eddig Csányi Sándor fia, Csányi Attila irányította. A cég 2012-ben került az érdekeltségébe: akkor szerezték meg a klubépülettel, teniszpályával és úszótóval is rendelkező területet az alapítóktól, egy svájci-osztrák házaspártól. Az akkori sajtóértesülések szerint 2 milliárdot áldoztak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök második otthona közelében szerezzenek birtokot.
A Pannónia Golf és Country Club szinte közvetlen szomszédja Orbánék hatvanpusztai majorjának és Mészáros Lőrinc birtokai ölelik körül. A portál úgy tudja, mindketten visszatérő vendégek a birtokon, bár golfozni nem szoktak.

Itt tartunk: átlagosan több mint 50 napot kell várni egy kardiológiai szakrendelésre

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.04.09. 12:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az átlagos betegnek három hetet, de a szív- és ér- valamint a cukorbetegnek, a hormonrendszer problémáival küszködőknek még ennél is hosszabban kell várniuk, ha szakorvosi vizsgálatra van szükségük – derül ki a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felméréséből.
A szakmai érdekvédő szervezet kétévente megvizsgálja, hogy egyes szakrendelőkben mennyit kell várakozniuk a pácienseknek, ha be akarnak jutni egy szakrendelésre. Álláspontjuk szerint ahhoz, hogy rövidülhessenek a sorok a szakrendeléseken a kormányzatnak változtatnia kellene a finanszírozási szabályokon. Egyebek mellett javasolják havi betegellátási kvóták eltörlését, a receptírási szabályok megváltoztatást. Most ugyanis például a krónikus ellátásra szoruló szív-, és érrendszeri betegek gyógyszereinek jó részét a háziorvos nem, csak szakorvos írhatja fel. Így minden egyes újabb adagjukért időpontot kell kérniük a szakrendelőbe Két év alatt átlagosan két és fél nappal hosszabbodott a szakrendelésekre való bejutás – derül ki a 2018. novemberében rögzített és a két évvel korábbi adatok összehasonlításából. A járóbeteg ellátásban az átlagos betegvárakozási idő szakmától függően 3 és 50 nap között mozog. A sebészeten, a fül-orr-gégészeten, a gyermekgyógyászaton már 3-4 nap alatt bárki elérhet egy szakorvost, de például angiológiára, szemészetre, kardiológiára, endokrinológiára, bőrgyógyászatra, diabetológiai rendelésre több mint egy hónapot kell várni. Ha a trendeket és a változásokat akkor a vizsgált 21 szakterület felében 3 vagy annál kevesebb nap, azaz alig változott. A legrosszabb helyzetben továbbra is a kardiológiai szakrendelések vannak, átlagosan több mint 50 napos várakozási idővel, őket követik azok, akiknek diabetológusra van szükségük, az ilyen betegeknek átlagosan 37 napot kell várakozniuk. A harmadik hely az angiológiai páciensekké, erre a szakrendelésre 36 nap a várakozás.