Előfizetés

Házilag tuningolt fegyvert is találtak a cigicsempésznél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.09. 15:18

Fotó: NAV
A Rajkán megállított kisbusz nyolcezer doboz cigarettát rejtett, a sofőr lakásán pedig éles lőszert és fegyvert foglaltak le a nyomozók.
Több mint 8,5 millió forint értékű adózatlan cigarettát találtak Rajkánál egy német kisbuszban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy rutinellenőrzés során, a sofőr lakásán pedig több mint 100 lőszerre bukkantak – írja az MTI. 
A NAV tájékoztatása szerint a csaknem 8 ezer doboz cigarettát a jármű alvázában rejtették el. A cigarettacsempész kihallgatása nyomán a NAV és a rendőrség nyomozói több helyszínen házkutatást tartottak. A férfi lakásán és más helyszíneken éles töltényeket és egy engedély nélkül tartott, házilag átalakított lőfegyvert is találtak.   Az adóhatóság a férfi ellen költségvetési csalás gyanúja, a rendőrség pedig a fegyver és lőszerek miatt indított büntetőeljárást. 

Hasba vágott egy rendőrt, két napon belül fegyházba küldték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.09. 14:34
illusztráció
Fotó: AFP
Több mint három évre lecsuknák az erőszakos férfit, de az ügyészség nem éri be ennyivel.
 Nagyon rossz ötlet rendőrt lökdösni, különösen többszörös visszaesőként: erre már rájöhetett az a férfi is, aki április 2-án akaszkodott össze az egyenruhásokkal. A későbbi vádlottra szomszédjai hívtak rendőrt, mivel részegen hangoskodott, a férfi azonban ekkor sem hunyászkodott meg:
lökdöste, kutyának nevezte a járőröket, egyiküket pedig ököllel hasba is vágta.

A büntetett előéletű agresszort annak rendje-módja szerint el is fogták, majd a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban, két napon belül a Berettyóújfalui Járásbíróság elé állította hivatalos személy elleni erőszak bűntette és becsületsértés vétsége miatt. A vádhatóság fegyházbüntetést kért a férfira, a bíróság pedig egyetértett az indítvánnyal, és nem jogerősen 3 év 8 hónap fegyházra ítélte a vádlottat – csakhogy az ügyészség ezt kevesellte, és fellebbezett a puhának tartott ítélet miatt. A vádlott letartóztatásban várja meg, míg ügyében jogerős ítélet is születik.

437 ezer dollárt lopott el egy filmproducer számlájáról két szabadkai férfi

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.09. 11:57
Képünk illusztráció
Fotó: OZAN KOSE / AFP
Több mint három év börtön vár a brit útlevelet is hamisító, Szegeden elítélt csalókra.
Egy angol-amerikai filmproducert 437 ezer dollárral megkárosító csalókat ítélt három év négy hónap, illetve három év két hónap börtönre a Szegedi Törvényszék kedden. A két szabadkai születésű férfit különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás és közokirat-hamisítás bűntettében, valamint pénzmosás elkövetésében való megállapodás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság mint tettest, illetve mint bűnsegédet.
A vádlottakkal szemben a bíróság 1,8-1,8 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A bíróság döntött arról is, hogy a vádlottak a büntetés felének letöltését követően feltételes szabadságra bocsáthatók. A másodrendű vádlottat a szabadságvesztés mellett a bíróság négy évre kiutasította Magyarország területéről.
A két férfi 2017 októberében megállapodott abban, hogy megszerzik egy angol-amerikai kettős állampolgárságú filmproducer egy csehországi bankban vezetett bankszámláján levő pénzét.

A producer nevére és személyi adataival - a vádlottak egyikének fényképével - hamis brit útlevelet, személyi igazolványt, vezetői engedélyt és névjegykártyákat készítettek. A hamis okmányok felhasználásával Szegeden a sértett nevére számlát nyitottak. Másnap a vádlottak Prágába utaztak, ahol a producer számlavezető bankjába mentek, s a hamis okiratok felhasználásával megváltoztatták a bankszámla internetes hozzáférési kódjait. Ezt követően kétezer dollárt felvettek a számláról, 435 ezer dollárt pedig a magyarországi bankszámlára utaltak. Majd visszautaztak Szegedre, ahol 12 ezer dollárt felvettek, a fennmaradó több mint 400 ezer dollárt át akarták utaltatni egy érdekeltségükbe tartozó fiktív cégnek. A sértett azonban megtudta, hogy bankszámlájáról pénzt vettek fel és utaltak át, és értesítette a magyar bankot. A vádlottak 2017. október 24-én Szegeden a bankfióknál elfogták.
A sértettnek 437 ezer dollár, több mint 120 millió forint kárt okoztak, mivel a pénz nagy részét lefoglalták, így a meg nem térült kár összege mintegy 3,7 millió forint. Az ügy előkészítő ülésén a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak tárgyalásról való jogukról.
A bíróság a halmazati szabályok alapján öttől tizenhárom évig terjedő büntetési tételű bűncselekményekkel vádolt férfiakra az ügyészi indítvánnyal megegyező büntetést szabta ki. Az ítélet az elsőrendű vádlott esetében jogerőssé vált, a másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.